Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 25 of 25

Thread: Help | D90 keluar mesej "ERR"

  1. #16

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    aku baru je kena td.. bukan separuh.. tp full takleh..
    nk tekan shutter tak leh..

    aku try bukak lens.. n tgk cam shutter tu melekat..
    mmg tak usik ape2 dalam tu.. n aku try tekan shutter sekali dalam keadaan lens tak pasang..
    baru la dia lepas shutter yg melekat tu..
    untuk setakat ni tak kluar dh msg err tu.. mintak2 la xde apa2.. takut gak..

  2. #17

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    USJ One Subang Jaya
    Posts
    186

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    aku pon penah kena kes gambar jadi itam separuh tapi xder keluar message ERR.masa jadi cam tu, aku
    ON kan Auto FP.bila boh flash kat body, jadik mcm tu..bila cabut flash dan pasang balik berkali2 baru ok.

  3. #18

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    Quote Originally Posted by trojan View Post
    aku pon penah kena kes gambar jadi itam separuh tapi xder keluar message ERR.masa jadi cam tu, aku
    ON kan Auto FP.bila boh flash kat body, jadik mcm tu..bila cabut flash dan pasang balik berkali2 baru ok.
    kes atas ni sebab shutter speed melebihi had flash speed. sbb tu gambar jadi camtu. boleh tgk kat you tube byk ada ajar pasal flash sync speed kalau melebihi had apa jadi.

  4. #19

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    panas tak sampai ke petang..
    akhirnya masuk wad gak d90 aku..
    shutter hang terus.. mirror kat dalam tu cam tergantung..
    tekan shutter dua tiga kali kali baru jatuh mirror tu..
    dah antar kat kedai beli d90 tu.. tapi tak tau lagi keputusan camne..
    tengah menunggu..

    cc : Tokyo Studio & Color Lab

  5. #20

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    aku pon kadang2 kena...ketuk sikit terus ok sampai sekarang

  6. #21

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    takut lak nak ketuk2 abam azmizi.. heheh..
    takpe la.. serahkan kepada yg pakar je la..

  7. #22

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    ERR ni byk sebb dia kuar..kadang2 sebb tgh write kt m/card pon leh jadi..klu memory card yg slow nih, bagi dia write betul2 baru prebiu kt screen..tapi tgk pada masalah saudara mmg kes tersekat kot

  8. #23

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    tu lah bam.. nak wat camne..
    tgh sabar menanti kedai tu call.. heheh
    mintak2 tak sampai anta centre.. byk job woo bulan 3 nanti..
    heheh..

    p/s : nak sent pm pasal kitlens tu kat abam.. tp tak lepas.. inbox full agaknya..

  9. #24

    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    1

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    Camera i D90 pon mesej ERR, so apa solutionnya? Kalu hantar Nikon servis center, agak2 berapa kena? boleh claim warranty tak kalu camera ni beli kat Japan warranty still valid sampai Feb 2012... Nak wat cam mane ek?

  10. #25

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Help | D90 keluar mesej "ERR"

    teman kena 2 kali, off lepas tuu on balik kamera jadi mcm biasa. tak pasti ape puncanya. cuba nak shot selalu terjadi atau tidak lagi.
    Last edited by yusofyeop; 24th August 2013 at 09:09 AM.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •