Page 3 of 14 FirstFirst 1234513 ... LastLast
Results 31 to 45 of 208

Thread: Mengapa Nikon?

  1. #31

    Re: Mengapa Nikon?

    Cam ni nak upgrade Canon aku jadi 7D le pulak....

  2. #32

    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    344

    Re: Mengapa Nikon?

    pada perasaan sye.. kedua2 ade kelebihan tersendiri.. sebabtu den raso sebab ngegokkan ustaz azhar idrus yang menggunakan kedua2 ff jenama nikon dan canon. kalau same takkan la ustaz azhar nak usung kedua2nya sekali ke sana sini.. tentu setiap satunya ada kekurangan dan kelebihan masing2.- just my pandangan

  3. #33

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    kota bharu/batu pahat
    Posts
    263

    Re: Mengapa Nikon?

    salam
    sbb d7000 bez pny....
    huhuhu...
    cabust......

  4. #34

    Re: Mengapa Nikon?

    klw x best x kn lar nikonian nk letak name die im nikonian.. hahahaha
    learn and never give up..

  5. #35

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Bandar Baru Ampang
    Posts
    16

    Re: Mengapa Nikon??ape lebihnya berbanding jenama lain..

    Quote Originally Posted by red View Post
    pengguna yg puas hati tentunya akan rekomen brand yg dia guna pada rakan2. it's a safe choice. kalau nak risky choice pun boleh gak, cari la brand yg tak glamer cam mamiya ke, sigma ke. risk comes with reward.
    -> 3 tahun lepas aku guna canon dan sekarang problem... baru beberapa shot je dah keluar bateri weak....
    tension juga.. lastly aku cadang nak cari jodoh dengan nikon lak emmm D7k... tunggu besday bulan 3 ni...

  6. #36

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Mengapa Nikon??ape lebihnya berbanding jenama lain..

    Quote Originally Posted by muzz View Post
    -> 3 tahun lepas aku guna canon dan sekarang problem... baru beberapa shot je dah keluar bateri weak....
    tension juga.. lastly aku cadang nak cari jodoh dengan nikon lak emmm D7k... tunggu besday bulan 3 ni...
    Bateri yang rosak kot?

    Tapi Nikon D40x aku pong dah 3 tahun gak. Jenuh nak ngabiskan bateri yang baru di cas semula.
    Last edited by CgSir; 6th February 2011 at 07:17 AM.

  7. #37

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Mengapa Nikon?

    aku suka Nikon sebab Nikon BESTTT!!! (teringat iklan petronas...) lagipun senang kalo nak carik info kat internet.. Type je Nikon, terus kuar pasal kahmegha.. Kalau aku type Canon, nanti kena tapis lak sbb result dia bercampur aduk ngan kalkulator la, inkjet printer la, jambatan kat PJ tu la.. Kalau type sony, kuar earphone la, mp3 player la.. ekeke... no heart feeling.. just joking!! jangan mara ah..~!

    Anyway bagi aku berdasarkan pemerhatian, ape model pun ada kelebihan dan kekurangan.. So gunakan kelebihan yang ada.. pakai mcm2 jenama pun tapi gambor setakat ala-ala gitu, xde maknenye.. xkuasa aku!! ehehe... use ur machine to produce a great moment!

  8. #38

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Mengapa Nikon?

    Aku suke nikon sbb dia lekat kat tangan aku ngam ngam. Nampak dan memang solid...

    Cuma dr segi features kau 1 by 1 memang kalah dlm beberapa segi. Cthnya d700 vs 5dm2. Mp saja kena titik.

    Tp dh itu yg pekat kat tangan... So aku suka. Harga lens pon boleh tahan, mcm 70200 vr2, sama lebih kurang harga dengan 70200 is. Kalu is2 mahal lg.

    Tp lain individu lain feels dia. Lain suka dia. Itu sbb kenapa ada org pakai brand lain. Sbb dia dh suka....

    Tp kita tak boleh samakan mereka yg beli kemera sbb tahu apa yg kamera itu boleh buat, dripada mereka yg beli kemere sbb bangga nak usung kulu kilir, ikot trend, fanboy. Gearhead. Bila ambek gambo hancor gak walaupon pakai kemera mahal...

    Jaman skang pon dak skolah rendah dah usung d90, d300s, 550d,.40d, 50d... Ade yg usung fx tu....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  9. #39

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Mengapa Nikon?

    aku baru balik job 3 hari siang malam shoot tournament silat dan tae kwon do. kita ada 2 unit dslr- D300s+70-200/2.8 (member punya) dan E30 + 50/2 (ni aku punya la).

    kesudahannya aku guna D300s 80% of the time. pasaipe? pasai member aku taksub guna E30 yg ringan tu, berat 1/4 drp setup nikon dia. aku tak kisah sangat pun, cuma sepanjang 3 hari dan kira2 3000 frame aku masih tak dapat nak tangkap intuition nikon. semua benda terbalik. orang pusing 70 ke 200, ni jadi 200 ke 70. nombor semua kanan ke kiri, macam tulisan jawi. pulas lens pun terbalik, bukan macam universal screw. tukar setting banyak kena masuk menu. sampai sudah aku tak jumpa camne nak buat custom white balance calibration. jadi pada pandangan aku, nikon agak kurang user-friendly sikit. nak tukar setting kena banyak tekan butang berbanding olympus. untuk perbandingan, orang hulur canon kat aku 2 minit aku dah boleh configure. aku harap lepas guna lama sikit aku akan biasa tapi bab zoom tu aku memanjang tersilap arah pulas. ketika memburu decisive moment bila shoot sports, silap arah pusing zoom memang menyakitkan hati.

    still it got the job done. rasanya banyak shot menarik aku dapat dgn D300s, nanti aku akan share bila member aku pass sebab semua copy dalam laptop dia. sudah tentu nikon adalah sistem yg bagus sebab ramai jurufoto tersohor pakai tapi setakat ni nampak kurang sesuai dgn aku.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. The Following User Like This Post:


  11. #40

    Join Date
    May 2010
    Location
    BDR TENGGARA
    Posts
    721

    Re: Mengapa Nikon?

    kenapa nikon...sbb dia berjaya dalam kempen dia untuk membuat org membeli produknya..ada dia kisah fanboy ke budak sekolah ke
    pakai kamera mahal gambar hancus ke..ada dia kisah..yang penting orang2 dia bekerja dengan baik dan mereka berjaya membuktikannya.

  12. #41

    Re: Mengapa Nikon?

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    Jaman skang pon dak skolah rendah dah usung d90, d300s, 550d,.40d, 50d... Ade yg usung fx tu....
    Pakcik2 Makcik2 ibu2 Bapa2, awasi camera anda. awasi anak anda, di mana mereka saat ini. Mungkin sedang mengeshoot model jelita bersama akuss15, atau mungkin sedang makro spider ngan abam red,di mana mereka saat ini?

  13. #42

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Mengapa Nikon?

    persoalannya, kenapa nikon aja? kenapa tidak Fuji? Samsung? Sony? Olympus? Leica? Bronica? Sigma? bukan Nikon aja ada buat kamera... bahkan kalu ikut sejarah, nikon bermula dgn buat lens (Nikkor), bukan buat kamera. masa tu Canon yg buat kamera pun menggunakan lens Nikkor

  14. #43

    Re: Mengapa Nikon?

    aku pilih nikon pasal...memula masuk keje....dah dikursuskan utk pakai nikon...so aku reti guna function nikon jer...uhuhuh

  15. #44

    Re: Mengapa Nikon?

    saya pakai nikon sbb memula dah 'terbeli' nikon....makin lama pakai nikon camera, makin banyak nampak pro & con dia. Tapi at the same time, dah mula tak kisah sangat dengan apa jua model yang dipakai dan mula terima hakikat yang benda ni semata2 'tool' sahaja.....tak lebih dari 'tool'....dah makin bosan dengna feature camera moden skrg yang macam2 sangat....after all, yang terpaling mustahak cuma iso, shutter, aperture..that's it...cuma kalo ada extra feature yang rasanya sangat bagus dan dialu-alukan sekarang ialah high iso capability macam ada pada d3, d700 and d3s....mega pixel...terpulang....bottom line, as long as it gets the job done....gearhead maybe ade pandangan yang berbeza....
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  16. #45

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Mengapa Nikon?

    kesimpulannya, lain org lain sukanya.... lain padang lain belalang...... hoho...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •