Page 7 of 7 FirstFirst ... 567
Results 91 to 104 of 104

Thread: Apa itu CLS?

  1. #91

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Batu Pahat, Johor Darultakzim.
    Posts
    1,296
    sy setuju ngan ngan bro burn/azmanshah...

    dan sy rasa ada kekeliruan disini, maksudnya CLS kalau terjemahkan jadi sistem pengcahayaan creative. Jadi apa yg dimaksudkan creative itu? sebenarnya sistem pengcahayaan creative itu telah ada sejak dari dulu lagi terutama apabila penggunaan studio lighting semakin popular. Cuma sekarang dgn kemajuan teknologi maka nikon mencipta peralatan yg mudah bg penghasilan cahaya creatif sama mcm penggunaan lampu studio. Dan canon pun ada buat benda yg sama cuma dia memerlukan trigger atau speedlight utk melakukan cls nie.

    Contoh yg senang mcm nie. Apa kegunaan Adobe Photoshop? corel? Adobe Element dan yg sewaktu dgnya. Yg membezakan semua tadi ialah kemajuaan teknologi bg memudahkan pengguna melakukan kerja2 kreatif dgn lebih senang betul tak? sebenarnya semua yg ada di dalam software tadi telah diguna pakai semasa zaman filem dan pro lab akan membuat segala pengubahsuaian mengikut kehendak pengguna CUMA masa dan kos yg tinggi membataskan penggunaanya.

    Jadi sama macam CLS yg dimaksudkan tadi. Sistem Pengcahayaan Keatif bole digunakan dengan pelbagai cara dan sumber samada cahaya matahari, studio lighting, speedlight ataupun tourch light. Cuma kelebihan nikon mecipta peralatan tanpa bantuan lain seperti 2 lighting dan trigger.

    diharap kalau berlaku kesilapan pemahaman saya mohon maaf...

  2. #92

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    kuantan-kerteh
    Posts
    3,661
    thread yang sangat informatif dengan penerangan dan diskusi membina.
    tahniah pada penulis-penulis yang mengeluarkan ide. barulah saya faham sikit bab pencahayaan kreatif ni. alhamdulillah beli nikon, boleh sebut CLS.
    http://ikelah.fotopages.com
    ------------------------------------------------------


  3. #93
    haa... oklah tu.. dah pandai skit tu.. kekeke...
    banyak membaca tangga kejayaan...

    banyak lagi khazanah dalam FMDC nie... sesuai utk menjawab persoalan yg selalu dihadapi mereka yg baru hendak bermula atau kurang jelas.
    dua tahun punya koleksi diskusi tu... dah khatam insyaAllah, pasti berjaya!

  4. #94
    yeaahh
    ako pon blom kekhatam lagik dgn ilmu yg byk kat dlm porum nih..
    maju la ilmo potograpi utk FMDC..
    ammak
    :sTop vioLence & maDness:
    http://rockerstua.fotopages.com

  5. #95

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    353

    Re: Apa itu CLS?

    Quote Originally Posted by WanTai
    Kawan2.. CLS tu ape ek?
    Sdr Wan Tai,

    Saya bukan lah teror sangat bab2 nie & telah banyak dah diperkata-kan disni... ada yang berkenaan dengan topic, ada yang ke-laut (OT). Apa yang bakal saya warkahkah disini sekadar berkongsi dengan Sdr Wan Tai macam mana saya cuba mempelajari NIKON CLS. Saya pecahkan pembelajaran saya menggunakan 3 bab.

    BAB 1: Lighting
    Di sini saya belajar tentang basic lighting... tak kira apa jenis lighting pun, available lights, Strobe lights, Flash dan sebagainye. Juga saya belajar tentang suhu cahaya (Kelvin), speed, f-stop & ISO dan bagaimana variables ini mempengaruhi sesuatu gambar.

    BAB2: Using Lights Creatively
    Di sini saya belajar tentang menggunakan cahaya untuk menghasilkan mood atau effect yang dikehendaki.... Banyak dah diperkatan dalam benang ini....

    BAB3: NIKON CLS
    Bab ini lah yang banyak OT kat benang ni. Mencampuri entah apa-apa dengan penggunaan NIKON CLS. Bagi saya, Bab ini saya membuat pengkhususan keatas sistem Flash jenama NIKON. Yang lain-lain tak berkaitan, saya masuk-kan kedalam bab 1 atau 2 atau tong sampah. Dengan itu, saya dapat dan mem-fokus-kan usaha saya dan pelajari tentang NIKON CLS.

    Ini SU800

    Saya banyak menggukannya untuk sebagai commander selain daripada menggunakan body sebagai commander. Sebab comander kat body, tak boleh control ketiga-tiga group jika perlu. Kelebihan system comander ini, kita boleh buat adjustment untuk flash tanpa meninggalkan camera. Amatlah memudahkan bagi juru kamera macam saya yang malas nak ulang-alik berjalan...

    Ini Contoh Setup dia

    1 x SU800 comander, 1 SB800 (kiri - dalam payung GRP A), 1 SB800 (kanan- dalam payung GRP B), 1 x SB600 (belakang dalam kandang GRP C)

    Banyak hasil-hasil menggunakan NIKON CLS ini boleh dilayari di Flickr page saya.

    Selamat belajar.... :lol:

  6. #96

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    353
    Ini contoh set up dalam studio kalau buat model shoot...

    1 x SU800 comander, 1 SB800 (kiri - dalam payung GRP A), 1 SB800 (kanan- dalam payung GRP B), 1 x SB600 guna snoot (belakang GRP C)

    Banyak hasil-hasil menggunakan NIKON CLS ini boleh dilayari di Flickr page saya.

    Sekadar berkongsi cara saya mempelajari NIKON CLS. Kalau salah harap dapat betulkan....

    Terima kasih.

  7. #97

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    9
    boleh ke sb 800 digabungkan dengan flash studio dan mode apakah nak set di sb800 & di kamera . adakah semuanya patut set manual

  8. #98

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Melbourne, Victoria, Australia, Australia
    Posts
    1,315

    eh

    korang...camne plak dgn black umbrella tuh...apekah kegunaan nye?kalo white its more obvious...tp black?cane ek?tolong jelaskan sket....apekah efek yg akan terhasil.... :?:
    "So do you think you have nailed it?? ;)"
    http://www.flickr.com/photos/andenkm

  9. #99

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    anden, nampak je black tp dlm putih.. tak gitu Dr?

  10. #100

    Join Date
    May 2007
    Location
    Sungai Petani, Kuala Terengganu
    Posts
    346
    berapa harga umbrella camtu? ngan kaki sekali... rasanya lebih soft kalau pakai umbrella.. direct flash tu harsh sangat la..

  11. #101

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    353
    Quote Originally Posted by cgmulia
    anden, nampak je black tp dlm putih.. tak gitu Dr?
    Betul tu CG...
    Yang tertera tu, luaran nya hitam tapi kat dalam putih... Saya gunakan yang hitam kalau nak reflective lights ke subject.

    Adakala saya menggunakan yang semua putih untuk shoot through macam imej kat bawah ni.


  12. #102

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    1MALAYSIA (pahang-K.L)
    Posts
    114

    Re: Apa itu CLS?

    ape perbezaan antara:-
    CLS, Studio Lighting n Strobist.

    Ade avam2 otai bleh bagi penerangan antara perbezaan tersebut.

  13. #103

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kemaman
    Posts
    213

    Re: Apa itu CLS?

    1) CLS adalah creative lighting system. Mengunakan flashgun secara off-camera dan secara wireless. Sistem canon menggunakan cable untuk off-camera. Hanya model 60D dan 7D sahaja yang boleh wireless seperti sistem Nikon.

    2) Studio lighting pula ialah penggunaan peralatan lighting dalam studio. Boleh dikawal sepenuhnya dan perlatan seperti payung, reflector, barndoor, snoot, flag, diffuser dan sebagainya. Ada 3 basic punca cahaya seperti flash, hotlight dan cool light. Peralatan seperti monoblock atau monolight digunakan samada guna bateri atau letrik. Bagusnya studio ialah semuanya dikawal.

    3) Strobe ialah alat yang mengeluarkan beberapa siri cahaya secara pantas. Sebagai contoh 10 flashes dalam satu second. Flash kamera boleh disetkan untuk mengeluarkan beberapa flashes dalam satu masa. Biasa dipanggil multiple-flashes (tapi jangan diamalkan, nanti flash cepat panas dan mungkin rosak jika kerap sangat) .

    Strobist pula ialah definasi orang yang menggunakan flashgun secara off camera sekurang-kurang satu flashgun samada guna light-modifier atau tak guna. Perkataan strobist ini baru sahaja timbul. Cuba lihat thread ini dari awal. Hanya sekarang saja orang panggil strobist. Dulu semua orang panggil CLS sahaja. Dan mereka panggil flashgun sebagai strobe. Yang mana amat mengelirukan. Cubalah pergi kedai dan minta nak beli strobe. Dia suruh pergi kedai hardware pula sebab strobe bukannya flashgun. Bila mana orang guna perkataan strobist atau strobe, hilanglah perkataan CLS. Sebagaimana HDR yang selalu disalah ertikan. Alasan ialah mat saleh pun guna strobist/strobe. Tapi mereka tak panggil flash itu sebagai strobe dan mereka berhati-hati dengan x-sync. Strobist - Satu term yang unusual.
    Harap tidak mengelirukan. TERIMAKASIH.

  14. #104

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    1MALAYSIA (pahang-K.L)
    Posts
    114

    Re: Apa itu CLS?

    Quote Originally Posted by Dewangga View Post
    1) CLS adalah creative lighting system. Mengunakan flashgun secara off-camera dan secara wireless. Sistem canon menggunakan cable untuk off-camera. Hanya model 60D dan 7D sahaja yang boleh wireless seperti sistem Nikon.

    2) Studio lighting pula ialah penggunaan peralatan lighting dalam studio. Boleh dikawal sepenuhnya dan perlatan seperti payung, reflector, barndoor, snoot, flag, diffuser dan sebagainya. Ada 3 basic punca cahaya seperti flash, hotlight dan cool light. Peralatan seperti monoblock atau monolight digunakan samada guna bateri atau letrik. Bagusnya studio ialah semuanya dikawal.

    3) Strobe ialah alat yang mengeluarkan beberapa siri cahaya secara pantas. Sebagai contoh 10 flashes dalam satu second. Flash kamera boleh disetkan untuk mengeluarkan beberapa flashes dalam satu masa. Biasa dipanggil multiple-flashes (tapi jangan diamalkan, nanti flash cepat panas dan mungkin rosak jika kerap sangat) .

    Strobist pula ialah definasi orang yang menggunakan flashgun secara off camera sekurang-kurang satu flashgun samada guna light-modifier atau tak guna. Perkataan strobist ini baru sahaja timbul. Cuba lihat thread ini dari awal. Hanya sekarang saja orang panggil strobist. Dulu semua orang panggil CLS sahaja. Dan mereka panggil flashgun sebagai strobe. Yang mana amat mengelirukan. Cubalah pergi kedai dan minta nak beli strobe. Dia suruh pergi kedai hardware pula sebab strobe bukannya flashgun. Bila mana orang guna perkataan strobist atau strobe, hilanglah perkataan CLS. Sebagaimana HDR yang selalu disalah ertikan. Alasan ialah mat saleh pun guna strobist/strobe. Tapi mereka tak panggil flash itu sebagai strobe dan mereka berhati-hati dengan x-sync. Strobist - Satu term yang unusual.
    trime kasih diatas penjelasan yg amat terinci..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •