Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Thread: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

  1. #1

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    puchong
    Posts
    39

    Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    assalamualaikum......

    sy nak bertanya kepada abg2 dan kakak2 sekelian...
    maaf la sy ni budak baru nak belajar...
    sy nak transfer gmbr dari camera ker pc....
    tp dekat pc gambar xleh bukak...

    adakah kerana sy gunakan quality RAW (tagan gatal tukar huhu)
    maaf lor benda remah mcm ni pown xtahu buat....

  2. #2

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Shah Alam-Kota Bharu
    Posts
    475

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    pic raw boleh dibukak dengan software raw editor seperti adobe camera raw, adobe lightroom, nikon capture nx...
    Last edited by aeryxz; 6th January 2011 at 02:38 AM.

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,519

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    kalau pakai nikon boleh rujuk link ini - http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=1342

  4. #4

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    puchong
    Posts
    39

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    aeryxz : owh maknanya kita kena ada sofwer tu lor.... cs3 xleh yek.....

    mana nak dapat.... sofwer tu yek???



    demo : sy pakai canon....


    tq semua.....
    Last edited by safwan_wan; 6th January 2011 at 08:13 AM.

  5. #5

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Setiawangsa, KL
    Posts
    507

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    -untuk pengguna kamera Canon-

    ..selongkar kotak kamera anda..dalam kotak tu ada cakera padat...
    ..dalam cakera padat tu ada perisian seperti Digital Photo Profesional (DPP), EOS Utility, Picture Stlye Editor, dan lain-lain..
    ..pasangkan perisian DPP itu ke dalam komputer anda..
    ..setelah siap dipasang, gunakan perisian tersebut untuk membuka fail (*.JPG / *.CR2) gambar anda..

    ..ada lagi pelbagai cara lain..seperti yang telah diberitahu oleh rakan-rakan..

  6. #6

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    puchong
    Posts
    39

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    reezuan : bro sy beli atas tgn org.....

    so cd tu xda.... hihii

    tq atas info yg di beri......

  7. #7

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Setiawangsa, KL
    Posts
    507

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    ..kalau cakera padat tu tiada..cuba geledah di sini >> http://support-my.canon-asia.com/
    ..cari dan muat turun perisian ini >> Digital Photo Professional 3.8.1 Updater for Windows
    ..tapi saya tak pasti sama ada perisian yang di muat turun boleh dipasang sepenuhnya tanpa perisian yang diperolehi dari cakera padat yang dibekalkan bersama..
    ..kalau tak boleh juga..kena cari rakan terdekat minta salinan perisian tersebut..

  8. #8

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Shah Alam-Kota Bharu
    Posts
    475

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    adobe cs3 pun boleh gak...

  9. #9

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    puchong
    Posts
    39

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    reezuan : ok2 nanti sy geledah huhuhu.... tq2....

    aeryxz : cs3 pown blh yek... tp naper xleh bukak yek...

  10. #10

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    Quote Originally Posted by safwan_wan View Post
    reezuan : ok2 nanti sy geledah huhuhu.... tq2....

    aeryxz : cs3 pown blh yek... tp naper xleh bukak yek...
    pkai model pe??...kalu yg latest punye kene update ACR yg terbaru tp biasanya ACR yg terbaru 2 hanya boleh di guna pkai utk cs4 & ke atas...jd update photoshop anda

  11. #11

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    puchong
    Posts
    39

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    SunnySakura : huhuhu... tu la jap lg kena cari cs4 pulak kot.... cz cs3 tu pown mmbr yg bg...


    maaf nak tanya lagi.. sebelum beli sofwer..
    sofwer apa yg mudah untk kita gunakan.....

  12. #12

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,077

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    Quote Originally Posted by safwan_wan View Post
    SunnySakura : huhuhu... tu la jap lg kena cari cs4 pulak kot.... cz cs3 tu pown mmbr yg bg...


    maaf nak tanya lagi.. sebelum beli sofwer..
    sofwer apa yg mudah untk kita gunakan.....
    Untuk edit gambar ker? Kalau itu, yang paling-paling-paling senang ialah picasa. Free download jer. Amat sesuai untuk kerja yang mudah mudah dan untuk upload ker FB ker.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  13. #13

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Kota Bahru, Malaysia
    Posts
    96

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    selain drpd itu software photomatix pun boleh....utk buka format RAW..

  14. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,077

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    If Canon user, no one knows best about canon's RAW but its engineers. Digital Photo Professional is a software developed for the Digital EOS SLR Cameras to provide high speed RAW image processing and digital workflow solution to support professional users.

    Canon's Digital Photo Professional (DPP) is a powerful, free software application designed for editing, organizing, and processing Canon RAW files. This software is easily integrated into an existing workflow with other editing programs, such as Adobe® Photoshop. Digital Photo Professional comes bundled free with the purchase of Canon EOS Digital SLR, and select PowerShot cameras.

    PS: Saya akan conduct basic DPP pada 22 Jan 2011 di Canon Kuantan. Jika nak hadir, daftar di www.eosworld.com.my (macam iklan laa pulok)
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  15. #15

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Batu Caves
    Posts
    33

    Re: Teknik & Tips | Gambar Tak Boleh Buka

    Salam, bagus guna RAW, sebab broken big file senang nak edit...tumpang share yang biasa saya lakukan apabila transfer pic ke PC untuk PP. Bagi canon user format RAW adalah .cr2 bagi nikon .nef (kalu tak silap) kedua-dua format ni bleh di import (auto detect SD) dalam lightroom3 mudah dan senang untuk PP dan ia membolehkan dari lightroom ke "edit in" CS3 terus setelah adjustment/layers or else dari cs3 dan save file akan jadi .tiff auto transfer ke lightroom untuk export (save) jadi JPEG.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •