Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 29 of 29

Thread: Gambar yg I LAIKE utk 2010

  1. #16

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010


  2. #17

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    sememnangnya terbaik.. terigt dulu ade thread the best of 2009

  3. #18

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    B.B.Bangi n KB
    Posts
    785

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    mmg terbaikk......menjadi ingauan ...

  4. #19

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    unik lagi amat bertoksik.. ngehngehngeh

  5. #20

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    selangor
    Posts
    1,282

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    terbaek dari ladang tahun 2010.. hihihi.. tahniah

  6. #21

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    Fantabulous! Teruskan berkarya bro!
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  7. #22

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    Mama likes #4 most..on "calm" ...Great shot, I like the contrast on the subject created by the lighting setup you used..or was it on available light?whatever, it gives great impact. When I look at the picture I feel the calmness...why?the existence of a cradle (and of course we expect a baby inside it right?) and immediately after looking at the ambience reminds me of the saying "sleep like a baby". One more thing the wall clock..yes the wallclock eventhough the picture is silent, I can imagine the clock ticking and intermittenly breaks the calmness..though not strong enough to wake or disturb the sleeping baby.

    Note: the above is not a good photo critique but a sample on how to write a photo critique which mama just learned (and try to apply) from a local univ.lecturer
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  8. The Following 2 Users Like This Post:


  9. #23

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    oh..btw..anda yglain boleh sambung dgn cara anda tersendiri...mungkin foto#4..anda merasai bau minyak tanah dari lampu pelita tersebut...byk lagi yg boleh kita rasai dlm foto ini dll foto..dan bear in mind..tiada yg betul dan salah dlm memberi kritikan..kita cuba cara ini mulai tahun 2011...lebih baik dari kita sekadar suka tanpa memberi sebab kenapa kita suka..yess boleh apply critical thinking..sama2 kita perah otak kita tahun 2011 utk memberi komen dgn cara baru ini (di Fotomedia belum byk yg cuba lihat gambar dgn mata hati...cewah2...ada..ada...cuma tak praktikkan..jer..kita cuba lari dari org Asia..kita jadi matsaleh tahun ini apabial melihat foto2....)
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  10. The Following 2 Users Like This Post:


  11. #24

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    Ni bkn trend ni dari dulu ada jemey bleh tgk tajuk forum
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  12. #25

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    (baca slang mat salleh) "shaya sgt suker ghamber no 5 kerene dia sungguh sweet seperti guler melaka -Steve Austin

    "semua gambar abang zul sungguh hebat kerana dia sgt syg shutter count dia(hanya klik bila dia puas hati) "- Ramlah Ram
    gambar

  13. #26

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Blue Planet
    Posts
    845

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    Terima kasih banyak2 kepada kawan2 yang selama ni byk membantu dan beri dorongan. Dimasa sy sedih, dimasa sy suka, sy sesungguhnya sgt beruntung punya kawan seperti anda semua dan sanggup share apa yg telah sy lalui. Masih banyak lagi yang perlu sy pelajari sebenarnya. Mudah2an tahun baru ni, kita sama2 lebih berusaha keras dan terus berkarya dalam menghasilkan gambar yang lebih menarik dr sebelumnya.

    Kepada yg kenal sy in person, sy ni mmg seorang yg tak byk mulut dan tak pandai nak bercerita especially bila ramai2 tu. Tapi InsyaAllah, sy akan cuba share apa yg sy faham dan membantu apa yg termampu untuk sama-sama kita manfaatkan ilmu yang Allah kurniakan ini.



    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    Mama likes #4 most..on "calm" ...Great shot, I like the contrast on the subject created by the lighting setup you used..or was it on available light?whatever, it gives great impact. When I look at the picture I feel the calmness...why?the existence of a cradle (and of course we expect a baby inside it right?) and immediately after looking at the ambience reminds me of the saying "sleep like a baby". One more thing the wall clock..yes the wallclock eventhough the picture is silent, I can imagine the clock ticking and intermittenly breaks the calmness..though not strong enough to wake or disturb the sleeping baby.

    Note: the above is not a good photo critique but a sample on how to write a photo critique which mama just learned (and try to apply) from a local univ.lecturer
    Mama, tenkiu for the lenghty explanation. Zul suka sgt cemana mama elaborate the picture. Gambar #4 yang gelap mcm tu jadik terang disebabkan explanation tu. Terus terang zul akui, zul takde dat kinda skill howto tell the audience. Apa yg zul tau, zul cuma tau klik shutter kemere tu dan puji diri sendiri atas gambar yg telah dihasilkan tu. Andai ada yg suka, syukur alhamdulillah
    mataku adalah kameraku, tapi kameraku bukanlah mataku

    http://www.pesonaimage.com
    http://twitter.com/pesonaimage

  14. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    mama jadikan contoh foto zul utk cara mengkritik kerana you put a lot of efforts in "producing" a photo. Ia bukan sekadar simply shoot (simply blasah in other words) macam mama....a good critique akan melihat keseluruhan setiap foto tersebut..even kalau ada telor cicak jatuh kena teliti dan beri pendapat...again, as I said before..tiada yg salah atau betul dalam mengkritik..cuma ada cara nya utk mengkritik..ya betul..lihat betul2 details nya...hahahahahaa..new year azam baru..lihat foto bukan sekadar mengadmire tetapi juga memberi sebab kenapa admire atau tidak..PEACE!!KITA (FOTOMEDIA MALAYSIA) SEMUA BOLEH!!
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  15. The Following User Like This Post:


  16. #28

    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Nibong Tebal, Malaysia
    Posts
    1,417

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    Abam zoux...... Anda mng hebat.... Like semua gambar abam...
    Official Website | flickr | Official Blog | facebook
    : : w w w . d u n i a p e s o n a . c o m : :

  17. #29

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    2

    Re: Gambar yg I LAIKE utk 2010

    serius!! gmbar2 koleksi tahun 2010 pling terbaikkk...!!!
    terpesona!!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •