Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20

Thread: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

  1. #1

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    7

    Smile compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    salam,

    mintak tolong tunjuk ajarkan sbb sy nk g beli n ada 5 pilihan ni dr kedai2 kmera.
    dah puas tgk review tp still ada benda yg missing cam x cukup lg info..
    so nak minta tolong exp and expert dpt bg pandangan yang mana terbaik utk pilih
    dari segi kualiti gambar.

    semua ni nampaknye best2 blaka..tp hard to chose for me...
    all spec F1.8, 2.8 n lain2..

    please help me

    kat bawah ni model2 yang berkaitan:

    LUMIX DMC-LX5


    Canon G12


    Nikon Coolpix P300


    Samsung TL500


    olympus xz-1


    Uploaded with ImageShack.us


    TQ semua..harap dapat tunjuk ajar...
    Last edited by sofan; 13th February 2011 at 02:45 PM. Reason: edit info

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    pilihan aku- lx5 dan xz-1. sebab lens paling bagus:

    leica f2.8 dan zuiko f1.8.

    xz-1 ada art filter, budak2 skrg suka sangat melayan bendalah ni. orang tua pun sama.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #3

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    vote for xz-1

  4. #4

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    7

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    tq for the info...sbnrnye dh g survey kat kedai..tp mcm2 org cakap..ade ckp lumix power sbb leica lens..
    tp raseny yg latest is olmpus...tp x sure la...ada gak review cakap canon paling stabil..

    and 1 soklan lg kalo dibandingkan ngan semua..mana yg lebih elok untuk night shooting..sbb
    slalu kalau gambar mlm ni blur aje...

    TQ

  5. #5

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    lens yg paling luas semestinya xz-1 sebab f1.8. lagi banyak la cahaya masuk.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #6

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    berapa ek harga street market zx-1 tu?
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  7. #7

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    7

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    red: yup mmg f1.8 lg best sbb bukaan lbh besar..bg cahaya masuk...
    confius sket..sbb tnye kedai dia cakap f1.8 olympus tu bg cahaya terang je...canon lebih consistent dr segi kualiti..
    optical zoom n still using f2.8..
    btw .. mmg ada pro n cons nye...but just wan to hear from expert and otai2...TQ for the advice
    izzat3114: street market rasanye dlm RM 1550-Rm 1600

  8. #8

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    7

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    lg 1 nikon P300 pon f1.8 jugak adakah model pon bole diconsider..mmm

  9. #9

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    xnak target g12 la..target xz-1 plak pasni..ehe..model kaler putih die cukup menawan kalbu..
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  10. #10

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    7

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    yup...mmg cantik model tu...dh tgk...lx5 pon menarik gak....tp canon g12 tu bulky sket...tp features mmg fuhh

  11. #11

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    kalau sy diberikan piihanlah, ade bajet lebih sikit je lagi, sy go for panasonic lumix gf1, harga dah murah dh skrg.

  12. #12

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    P300 24-100mm f1.8-4.9

    XZ-1 28-112mm f1.8-2.5

    G12 28-140mm f2.8-4.5

    dari segi lens, olympus punya paling bright dan consistent over 1 stop. G12 1 1/3 stop slower dan merangkumi 1 1/3 stop tapi julat zoom lagi jauh sikit. apa yg dimaksudkan dgn consistent oleh kedai tu ntah la. lagipun secara umum lens zuiko dikenali ramai mempunyai kualiti optik yg sangat tinggi. i.zuiko kat xz-1 ni lens baru, tak tau la sama bagus macam kerabat dia yg lain tapi ini kali pertama rasanya compact olympus yg bubuh label zuiko. masalah utama xz-1 ialah kurang kawalan manual untuk pengguna. kalau suka main point and shoot je, rasanya ini adalah kamera yg sangat afdhal. kaler jpeg olympus pun ramai yg setuju paling natural.

    LX5 24-90mm f2-3.3 lahir drp LX3 yg sangat popular dan terbukti power. ramai pengguna dslr pun ada sebijik untuk bawak traveling.

    zoom jauh2 >100mm tu tak de la banyak sangat application. kalau nak zoom jauh, beli dslr. bila dah telephoto jauh, kesan gegaran terasa dan compact ni cara pegang dia tak berapa ergonomic cam dslr. kalau gi travel pun, apa benda la nak zoom sangat. nak skodeng, angkat dslr + telephoto lens je. tapi wide 24mm adalah ciri yg wajar dipertimbangkan. lagi wide lagi best.

    nota: salesan kedai bukan tahu semua benda. ingat diaorang test semua model baru lepas habis kerja? yg dia tahu dan ambil berat ialah product mana kasi paling banyak komisyen. aku lak tak pernah pegang satu pun drp kamera2 tu hahahhaa... lagi hampeh!
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  13. #13

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    7

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    hoho...tq..advice yg berinfo dr red..that really help...

    pasal kedai tu mmg agak dah..mmg main cakap je...tp ada gak cakap based on exp...sbb teori ni slalu atas kertas je..
    my choice bkn nak zoom jauh2..cukup utk quality image and color composition..mata berair...hihi...tp takla sampai dslr..

    mmg dah tgk dah semua model tu..cuma kalo dapat pandangan dr expert lagi ok kan..rasa2 cam nak grab xz-1 jugak...

    tq banyak2

  14. #14

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Bandar Kinrara, Puchong
    Posts
    282

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    - consider tambah xtra ~200-300 untuk fz100 (category superzoom)
    - adik saya ada lx5 ... tak boleh challenge fz100's feature/versatility/quality.

    saya pengguna fz28 dulu ... sekarang dah evolusi jadi fz100. 3-4 kawan dah teracun. leica, raw, macro, tembak bulan ... P-S-A-M modes. susah nak komplen
    contoh fz28: http://www.flickr.com/search/?q=fz28...25%40N04&s=int
    G+ | FB

  15. #15

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: compare new release PnS ( canon,olympus,lumix, nikon,samsung)

    fz series mungkin tk sesuai masuk dalam poket seluar kot...
    still kalau compact camera ni sy akan amek yg simple dan functionality dia ok
    so.. lagi sekali vote utk XZ-1 (or LX-5 kot)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •