Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 33

Thread: D700 cuma RM1850

  1. #1

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    25

    D700 cuma RM1850

    This is scam or untrusted seller or might be possible. http://kualakangsar.olx.com.my/nikon...-iid-165429806

  2. #2

    Re: D700 cuma RM1850

    mcm penipuan..tak logik harga tuh
    [SIGPIC][/SIGPIC]http://www.ertihidup.com/

  3. #3

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: D700 cuma RM1850

    Ini mesti dia jual cover Nikon D700 jer. Itu kamera kompom takde sensor, takde bateri, takde curtain, takde shutter. Dalam kosong. Takde isi. Harga mahal sebab boleh buat menyelam dalam air. Boleh guna tolong orang lemas. Kehkehkeh....

  4. #4

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    25

    Re: D700 cuma RM1850

    Ada la cuba2 sms dia last week tanya pasal camera ni. Dia cakap kamera ni rampasan kastam tu sbb dia boleh jual dengan harga murah tu. Tapi kalo nak ikutkan mmg tak logik langsung sebab market D700 pun dlm RM6k++ tp dia jual below RM2k. Dia cakap siap ada warranty 1 year from Nikon. Logik jugak apa yg CgSir cakapkan tu. Maybe dia punya target purchaser ni untuk newcomer SLR so dia senang nak 'cong' budak2 mcm tu.

  5. #5

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: D700 cuma RM1850

    tahan kastam? yang ni lagi lawak..sebab apa kena rampas? seludup? tak bayar cukai? barang kamera ni setahu saya jarang kastam rampas, sebabnya barang yang tak dikenakan cukai. Jadi atas dasar apa alasannya sebab murah adalah kerana rampasan kastam? Kononnya barang takde cukai? ahahhahaha... alasan pun xley pakai..
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  6. #6

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    25

    Re: D700 cuma RM1850

    Tu sbb la saya tanya otai2 kat FMDC ni. Takut ada orang yang akan kena tipu dgn sindiket ni

  7. #7

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: D700 cuma RM1850

    Quote Originally Posted by misha View Post
    Ada la cuba2 sms dia last week tanya pasal camera ni. Dia cakap kamera ni rampasan kastam tu sbb dia boleh jual dengan harga murah tu. Tapi kalo nak ikutkan mmg tak logik langsung sebab market D700 pun dlm RM6k++ tp dia jual below RM2k. Dia cakap siap ada warranty 1 year from Nikon. Logik jugak apa yg CgSir cakapkan tu. Maybe dia punya target purchaser ni untuk newcomer SLR so dia senang nak 'cong' budak2 mcm tu.
    Rampasan kastam & ada warranty 1 year. Aku ingat kompeni Nikon dan kastam tu bapak dier yang punya.

    Zaman kamera kena cukai kastam ni zaman aku mula belajor main kamera dulu tahun 80an. Skang dah takde cukai kamera. Kedai kamera duty free dalam Malaysia semua dah tutup. Masa tu tahun 80an harga Kamera mahal sebab kena cukai termasuk juga harga jam tangan. Zaman tu kalau aku dan kebanyakan rakyat Malaysia nak beli produk fotografi dan jam tangan berjenama aku pegi Singapura sebab harga jauh lebih murah. Produk di Singapura tidak ada cukai sampai sekarang ini pun sama tak ade cukai. Pada masa itu di Malaysia ada kedai duty free yang jual kamera tak ada cukai, harga murah sama harga dengan di Singapura. Tapi orang Malaysia tidak boleh beli. Kalau nak beli kamera kena tunjuk pasport luar negeri. Sebab kamera tu kecil mudah seludup ramai orang Malaysia beli di Singapura. Aku pun bisnes beli kamera kecil di Singapura dan jual di Malaysia. Ada untong sikit. Bila kamera dalam Malaysia kena cukai mahal dan rakyat Malaysia beli kamera di Singapura menyebabkan kerajaan rugi. Duit Malaysia mengalir ke Singapura. Itulah sebab kerajaan hapuskan cukai kamera.

    Sekarang ni kalau kamera di Malaysia kena cukai kastam tentu harga dia jauh lebih mahal daripada harga kamera di Singapura. Macam mana pulak ada kamera di Singapura yang tak di cukai kastam lebih tinggi daripada harga kamera di Malaysia. Betul² ini hantu kaki kelentong ni. Wei.... kamera dan jam tangan di Malaysia sekarang dah tak kena cukai. Tak payah beli di Singapura lagi. Aku ingat kamera tu dirampas daripada kastam Datok dier. Hanya kastam datok dier jer yang kenakan cukai barang kamera.

  8. The Following User Like This Post:


  9. #8

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    25

    Re: D700 cuma RM1850

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Rampasan kastam & ada warranty 1 year. Aku ingat kompeni Nikon dan kastam tu bapak dier yang punya.

    Zaman kamera kena cukai kastam ni zaman aku mula belajor main kamera dulu tahun 80an. Skang dah takde cukai kamera. Kedai kamera duty free dalam Malaysia semua dah tutup. Masa tu tahun 80an harga Kamera mahal sebab kena cukai termasuk juga harga jam tangan. Zaman tu kalau aku dan kebanyakan rakyat Malaysia nak beli produk fotografi dan jam tangan berjenama aku pegi Singapura sebab harga jauh lebih murah. Produk di Singapura tidak ada cukai sampai sekarang ini pun sama tak ade cukai. Pada masa itu di Malaysia ada kedai duty free yang jual kamera tak ada cukai, harga murah sama harga dengan di Singapura. Tapi orang Malaysia tidak boleh beli. Kalau nak beli kamera kena tunjuk pasport luar negeri. Sebab kamera tu kecil mudah seludup ramai orang Malaysia beli di Singapura. Aku pun bisnes beli kamera kecil di Singapura dan jual di Malaysia. Ada untong sikit. Bila kamera dalam Malaysia kena cukai mahal dan rakyat Malaysia beli kamera di Singapura menyebabkan kerajaan rugi. Duit Malaysia mengalir ke Singapura. Itulah sebab kerajaan hapuskan cukai kamera.

    Sekarang ni kalau kamera di Malaysia kena cukai kastam tentu harga dia jauh lebih mahal daripada harga kamera di Singapura. Macam mana pulak ada kamera di Singapura yang tak di cukai kastam lebih tinggi daripada harga kamera di Malaysia. Betul² ini hantu kaki kelentong ni. Wei.... kamera dan jam tangan di Malaysia sekarang dah tak kena cukai. Tak payah beli di Singapura lagi. Aku ingat kamera tu dirampas daripada kastam Datok dier. Hanya kastam datok dier jer yang kenakan cukai barang kamera.
    Cukup detail perjelasan anda. Harap-harap tak ada anak bangsa kita yang akan kena tipu dgn orang ini. D3 pun dia dlm RM4k++ aje. Gila baben

  10. #9

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: D700 cuma RM1850

    Quote Originally Posted by misha View Post
    Cukup detail perjelasan anda. Harap-harap tak ada anak bangsa kita yang akan kena tipu dgn orang ini. D3 pun dia dlm RM4k++ aje. Gila baben
    saya rela jump ship kalau d3 rm4k++..hahahaha
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  11. #10

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Cameron Highlands/Segamat
    Posts
    203

    Re: D700 cuma RM1850

    thanks CgSir for info....ini olang mau kencing...tapi belum kencing sudah hancing....hayyyaaa.....
    >>AKU HANYA PEMILIK KAMERA YANG MASIH BANYAK KENA BELAJAR<<

  12. #11

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: D700 cuma RM1850

    Quote Originally Posted by izzat3114 View Post
    saya rela jump ship kalau d3 rm4k++..hahahaha
    Ko tarak sempat punya. Singa lapar lagi kuat dan gagah melompat lagi power dari ko dia punya lompat.

  13. #12

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: D700 cuma RM1850

    Mintak d700 5 bijik. D3 21 bijik. Saya nak buat webcam.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  14. #13

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: D700 cuma RM1850

    dah la kencing, bercabang pulak tu... wakakakak

  15. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    BDR TENGGARA
    Posts
    721

    Re: D700 cuma RM1850

    kencing bercabang...meleleh plak lagi...kahak kahak kahak...

  16. #15

    Re: D700 cuma RM1850

    Quote Originally Posted by metaroyal View Post
    kencing bercabang...meleleh plak lagi...kahak kahak kahak...
    macam mase baru2 lepas berkhatan.. hahahaha
    learn and never give up..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •