Page 2 of 7 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 94

Thread: photographer perkahwinan

  1. #16

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    subang jaya| sunway | shahalam | sungkai perak
    Posts
    1,377

    Re: photographer perkahwinan

    pakai apa pun ok..
    selagi gamba yang dihasilkan cukup power+ memuaskan hati sendiri, pegantin.

    daya ke kreative pan kamu menghasilkan gambar yg penting. kemera yg canggih beso mahal2 hanyalah bonus.
    skill daya kreativiti akan seiring dengan hasilnya nti....

    kalau masih baru ?? ikutlah abam2 yg lebih lama dlm weding photog nie, menuntutlah kamu
    pasti tidak rugi.....ilmu dpt, kadang2 tu jodoh pun dpt..kuikuikui...

  2. #17

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: photographer perkahwinan

    mcm2 komen dh sahabat2 yg bg...jd aku xde pe2 nk tmbh komen sb semuanya betol...
    rumusannya yg pling penting adalah teknik+kreatif+always explore+always keep learning

  3. The Following User Like This Post:


  4. #18

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: photographer perkahwinan

    Quote Originally Posted by yuen_ix View Post
    mmang kels rr..wedding x pakai flash. aku penah wat tp tg orang lah, kalu indoor mmg hancus. kalau pakai fastlens boleh lah sikit2 tp masih bnyak yg x jadi daripada jadi.
    aku xleh bro.. peralatan mesti cukup..kalau tak... takde kepuasan.. :P

    Quote Originally Posted by zammie View Post
    hmmm... mesti tinggi ilmu didada nye.....
    hehe..actually dia pukul abis kat editing..

  5. #19

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    PASIR PUTEH & PASIR MAS
    Posts
    437

    Re: photographer perkahwinan

    Quote Originally Posted by SunnySakura View Post
    mcm2 komen dh sahabat2 yg bg...jd aku xde pe2 nk tmbh komen sb semuanya betol...
    rumusannya yg pling penting adalah teknik+kreatif+always explore+always keep learning
    gedjet hanyalah memudahkan kerja kita. kamera hanya merakam gambar, kita yg membuat gambar (betul ker aku ni)

  6. #20

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Perlis
    Posts
    1,394

    Re: photographer perkahwinan

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    shifoo teman start guna DSLR untuk wedding dengan D70 pada tahun 2001/02 (5 tahun sebelum tu dia guna SLR Canon EOS888 & Nikon F65 kalau tak silap), sampailah skang ni masih dengan D70 & ujung tahun lepas dia tambah sebiji D3000 sebagai 2nd body, job dia masih banyak sama jek cam dulu2, client/bridal sentiasa contact dia bukan sebab gear apa dia guna, tapi sebab hasil keja dia
    Aku kenai orang tu... (",)

    p/s: Rasa segan pulak kita yang dok guna FX nie. hehe...

  7. #21

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    seremban
    Posts
    45

    Re: photographer perkahwinan

    tima kaseh pada suma otai2 yg bg pendapat..
    sya tny soaln ni pun sebab sya adalah pengguna d3k....
    cuma ape yg sya dapat kat sini,teknik dan kreativiti tu yg penting tuk keluarkan gambar yg cantek..
    br smangat nak belajar...huahuahua

  8. #22

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: photographer perkahwinan

    Wedding fotografer bukan setakat mahir kamera dan kreatip sahaja. Ianya lebih dari itu. Perkara lain seperti adap, pembawakan diri, disiplin, teratur, pandai bawa diri dalam majlis, mulut, mata, penampilan, sehingga lah kepada kawalan panik dan pantas berfikir persis pilot jet-fighter yg boleh buat keputusan dalam split second.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  9. The Following 4 Users Like This Post:


  10. #23

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: photographer perkahwinan

    haaa... faham betui2 maksud dari orang lama nihh...

  11. #24

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: photographer perkahwinan

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Wedding fotografer bukan setakat mahir kamera dan kreatip sahaja. Ianya lebih dari itu. Perkara lain seperti adap, pembawakan diri, disiplin, teratur, pandai bawa diri dalam majlis, mulut, mata, penampilan, sehingga lah kepada kawalan panik dan pantas berfikir persis pilot jet-fighter yg boleh buat keputusan dalam split second.
    perkara ini lah antara yang menjadi perbincangan keluarga pengantin slalunya.. ada je bunyi "kurang sopan punya photographer.." "photographer tak professional.." "photographer sombong, tak mesra langsung.." "photographer ko ni tak tau adab ke..?".. so selain dari teknik dan kreativiti, seorang photographer perkahwinan perlu menitikberatkan perkara2 berkaitan adab, tatasusila, disiplin, pemakaian, pertuturan, kesopanan, kesusilaan dan sebagainya.. mana saya tahu? kerana saya juga mengupah photographer seperti anda.. ekekek.. (pinjam ayat Caltex..)

  12. #25

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: photographer perkahwinan

    ada tiga stage dalam wedding fotografi; pre wed, wedding day dan post wed..takdak masa nak fikir pasai kamera..hehe

  13. #26

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: photographer perkahwinan

    kekurangan keyakinan diri lagi? jgn macam tuh..buktikan skill anda melebihi gear orang lain(ayat mendalam nih) ..tu paling penting.." orang lagi respek motor honda cub tapi leh potong Rx-z betul tak"

  14. The Following User Like This Post:


  15. #27

    Re: photographer perkahwinan

    Quote Originally Posted by zahidzidane View Post
    perkara ini lah antara yang menjadi perbincangan keluarga pengantin slalunya.. ada je bunyi "kurang sopan punya photographer.." "photographer tak professional.." "photographer sombong, tak mesra langsung.." "photographer ko ni tak tau adab ke..?".. so selain dari teknik dan kreativiti, seorang photographer perkahwinan perlu menitikberatkan perkara2 berkaitan adab, tatasusila, disiplin, pemakaian, pertuturan, kesopanan, kesusilaan dan sebagainya.. mana saya tahu? kerana saya juga mengupah photographer seperti anda.. ekekek.. (pinjam ayat Caltex..)
    Rasanya ayat esso dan mobil la encik zahid... eehehee...

    tambah sket selain semua2 kat atas tu... solat zuhur jangan lupa... hehe... penting ni...

  16. #28

    Re: photographer perkahwinan

    yang penting lens

  17. #29

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Kulai/Cheras
    Posts
    135

    Re: photographer perkahwinan

    untuk buat job,sebaik nye gune la camera yg ada WB kelvin bro.sng control WB n nk kawal skintone.
    berdasarkn pengalaman sy la

  18. #30

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: photographer perkahwinan

    betul tu..setuju dgn semua pernyataan...


    nak jadi fotografer perkahwinan kena ada modal... :

    1) wang tunai dan peralatan (tak kira la kecil atau besar)
    2) ilmu fotografi (kena dalami betul2..tiga serangkai pun x paham nak buat job?)
    3) kreativiti dan kemahiran edit/pp (penting untuk output..kalau takde alamat takde la orang nak panggil lagi)
    4) diri..adab/etika dll. (pun kalau takde orang tak nak panggil lagi..no free marketing for you)

    err..lepas modal+keuntungan.... jangan lupa la bayar zakat.... baru berkat

    p/s: peringatan utk diri sendiri dan dll-segala apa yg dilakukan mestilah mengharapkan keberkatan dan keredhaan dariNYa

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •