Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 22 of 22

Thread: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

  1. #16

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    ada orang kata sebab masa jepun membangun dia tak kaji kawasan sekeliling then tak peka dengan climate change and green technologies. hoho
    owh...yang ni jangan memain ni..kah2... adoi, kenapalah boleh ada kenyataan kurang bijak macam tu..isu karikatur tu boleh terima lagi.yang ni? adoyai..
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  2. #17

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    kwn kt upm yg bg..dlu aku ade gak wt assgmnt pasal chernobyl nuclear plant tu.(wt asgmnt last mnit just utk lulus..hehe)..mmg effect die smpi skrg still ade kesan pd manusia dkat kwsan sekitar nye..jauh berkilometer dr tmpt asal die..tp yg ni xtau la walaupn tak mustahil..harap2 xde la smpi kt sini..
    saya ada tulis pasal chernobyl, boleh rujuk sini http://nuke4malaysia.com/top-5-reaso...n-in-malaysia/ Mengenai kesan radioaktif, setiap unsur radioaktif ada half life dia, bergantung kepada apakah jenis unsur radioaktif yang digunakan dan kadar radioaktif tersebut. Sesetengahnya boleh habis terurai tak sampai satu jam, ada yang makan masa berpuluh tahun. Untuk kes chernobyl, jangka hayat half life unsur tersebut mungkin tinggi, sebab tu kesannya masih ada.
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  3. #18

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    p/s - plant nuclear tu da meletup arini buat kali ke2 dlm 3 ari..hope kte berdoa la agar radiasi tu xde smpi negara kte walaupn dr segi logik agak sukar utk smpi kesini..aminn
    elok kita berdoa juga keselamatan penduduk di sana kerana mereka juga makhluk tuhan dan menghadapi risiko yg jauh lebih tinggi drp kita. dah la baru lepas kena tsunami, power plant meletup lak tu.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #19

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

    Quote Originally Posted by izzat3114 View Post
    saya ada tulis pasal chernobyl, boleh rujuk sini http://nuke4malaysia.com/top-5-reaso...n-in-malaysia/ Mengenai kesan radioaktif, setiap unsur radioaktif ada half life dia, bergantung kepada apakah jenis unsur radioaktif yang digunakan dan kadar radioaktif tersebut. Sesetengahnya boleh habis terurai tak sampai satu jam, ada yang makan masa berpuluh tahun. Untuk kes chernobyl, jangka hayat half life unsur tersebut mungkin tinggi, sebab tu kesannya masih ada.
    thanks bro pasal bg link tu..akan ku fahami lagi dlm webpage tu..almaklum la..blajo utk lulus..part time plak tu..time2 wat asigmnt je paham..pas exam da ilang sume tu..hehe

  5. #20

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Bandar Diraja Klang
    Posts
    242

    Re: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

    Quote Originally Posted by izzat3114 View Post
    owh...yang ni jangan memain ni..kah2... adoi, kenapalah boleh ada kenyataan kurang bijak macam tu..isu karikatur tu boleh terima lagi.yang ni? adoyai..
    tula pasal.. keluar pula dari mulut orang belakang pemimpin negara.. abis satu dunia gelakkan malaysia.. buat malu betul.. jahil sangat iskk geram betul aku..
    ~Dalam hidup kita seringkali berjumpa dengan pelbagai ragam manusia, kita bijak menilai tiap tindakan orglain betul atau salah, seperti menuntun filem/cerita.. kita sentiasa tidak puashati dengan plot/watak atau jalan cerita dan berharap dapat membetulkannya, tapi bila ianya berlaku kepada kita sendiri.. MAMPUKAH KITA MELAKUKANNYA?? ~~ Web : Http://MobileIRC.net @ Http://Shah.com.my @ http://www.facebook.com/cikebom || Contact : 0133002000 @ cikebom@gmail.com ~

  6. #21

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

    aku tengok komen2 dari member2 aku dlm fesbuk (bekas pelajar IPT di Jepun), rata2 menyatakan bahawa rakyat Jepun punya jatidiri yg amat menakjubkan. aku salute abeh ngan warga Jepun ni.

    dulu US gugurkan bom atom, depa boleh bangun semula dgn begitu progresif. aku percaya dgn bencana yg terbaru ni, Jepun akan bangun semula pd skala yg cepat.

  7. #22

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: TSUNAMI DI JEPUN.. semoga kita perolehi iktibar daripada-NYA

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    aku tengok komen2 dari member2 aku dlm fesbuk (bekas pelajar IPT di Jepun), rata2 menyatakan bahawa rakyat Jepun punya jatidiri yg amat menakjubkan. aku salute abeh ngan warga Jepun ni.

    dulu US gugurkan bom atom, depa boleh bangun semula dgn begitu progresif. aku percaya dgn bencana yg terbaru ni, Jepun akan bangun semula pd skala yg cepat.
    tengok je la reaksi mereka lepas 3 hari bencana, dah start pegi keja balik dah..sedih2 jugak, tapi pekerjaan dan tanggungjawab mereka tetap pikul..respek dengan semangat mereka..
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •