Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 23 of 23

Thread: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

  1. #16

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    pekan pahang
    Posts
    62

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    terima kasih kawan2 otai semua..info yg baik...
    sy jd kompius utk mmbeli lens yg bersesuaian....
    sy ada bajet dlm 3k....so lens ape yg dicadangkan...dan betul2 bermanfaat..
    setakat ni sy cuma ada kit lens dan 50mm..
    kegunaan utk cover job dan landscape (outdoor)..

  2. #17

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Kuala Terengganu, Malaysia
    Posts
    26

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    mekacih pada otai2 yg bg pandangan...
    kwn mmg ada niat nk cari lens jenis nih..
    sesuai dibawa ketika bersiar2 atau melancong, sight seeing (tak perlu bawak banyak lense utk cover wide , mid, tele)..cm eddyla00 ckp..
    psl kwn bkn nk buat job, sajer wak amik pic fmly..

  3. #18

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    kota bharu/batu pahat
    Posts
    263

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    assalam.

    dl aku ada gk plan utk beli lens nie.
    mmg ramai org yg bminat dgn lens nie sbb all in one. senang.
    aku pun ttarik.

    mmg byk dan lama aku survey kt forum2, review2 dan comparison dgn lens len. (aku mmg blh survey lama sbb duet xde nk beli awl2.hehe)
    lst2 xjadi beli sbb daripada survey tu aku dapati lens nie mpunyai kualiti gmbr yg tidak mmuaskan dan sesetengah org cakap ianya mmg teruk...(org cakap la, bukan aku cakap)
    aku xnk kalau g mlancong kt bali (contohnya la kt bali), shoot punya shoot bl balik tgk2 gmbr sume hancur. mmg mnyesal la sbb tu pcutian yg prtama dan terakhir ke bali. hehehe

    aku cancel utk beli lens tu tp aku still cari alternatif agr xpelu byk lens pada sesuatu masa dan dapatkan kualiti gmbr yg lbh ok dan tidak mlebihi bajet.
    bl survey2, last skali altenatif yg tbaik utk aku ialah tamron 17-50 f2.8 vc + nikon 55-300 f4.5-5.6 vr. (xbyk pun, dua ja)
    kalau ikt harga kt shashinki, kdua2 lens tu bharga rm2800. ok la tu dibandingkan dgn 18-200 (rm2500).
    lbh rm300 utk mdapatkan kualiti gmbr yg lbh ok, ok la tu...

    itu pdapat aku daripada survey yg aku buat... kalau ada silap dipohon maaf ya... =)

  4. #19

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Kuala Terengganu, Malaysia
    Posts
    26

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    erk..plk...
    kena beli 2 ketui la plk...
    hihihi..mekacih bro..

  5. #20

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    kota bharu/batu pahat
    Posts
    263

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by cso_hasri View Post
    erk..plk...
    kena beli 2 ketui la plk...
    hihihi..mekacih bro..
    dua ketul ja... beg nikon yg standart tu pun muat...
    tp kalau ko xkisah sgt pasal kualiti gmbr, 18-200 mmg tbaik utk travel. all in 1, kecik and ringan...

  6. #21

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Kuala Terengganu, Malaysia
    Posts
    26

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    mekacih bro...
    nnt mlm bincang ngn menteri kewangan dl..
    kuikuikui...

  7. #22

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by princefendie View Post
    SALAM SEMUA...
    sy cuma nak tnya pendapat drpd kwn2 semua...
    sama ada pernah menggunakan @ dengar dr kwn2 lain tentang lens 18-200....
    ape kah kelebihan @ kekurangannya..... OK tak lens ni...
    TQ
    salam,nak tanyer,,maksud f3.5-5.6 tu maksudny per...? sorie le kalu prtanyaan ni terserlah lagi kebodohannyer

  8. #23

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by hatiBERHABUK View Post
    salam,nak tanyer,,maksud f3.5-5.6 tu maksudny per...? sorie le kalu prtanyaan ni terserlah lagi kebodohannyer
    Itu maknanya lens ini mempunyai aperture yang variable bagi keseluruhan focal-lengthnya.
    Maksudnya ialah pada focal-length 18mm, maximum aperture ialah f3.5. Manakala pada focal-length 200mm, maximum aperture ialah f5.6.

    (satu lagi ialah constant aperture. contoh f2.8 pada seluruh focal-lengthnya. Dari 18mm hingga 200mm. Tapi lens begini harganya mahal la pulak)
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •