Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 23

Thread: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

  1. #1

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    pekan pahang
    Posts
    62

    Wink nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    SALAM SEMUA...
    sy cuma nak tnya pendapat drpd kwn2 semua...
    sama ada pernah menggunakan @ dengar dr kwn2 lain tentang lens 18-200....
    ape kah kelebihan @ kekurangannya..... OK tak lens ni...
    TQ

  2. #2

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by princefendie View Post
    SALAM SEMUA...
    sy cuma nak tnya pendapat drpd kwn2 semua...
    sama ada pernah menggunakan @ dengar dr kwn2 lain tentang lens 18-200....
    ape kah kelebihan @ kekurangannya..... OK tak lens ni...
    TQ
    lens yang baik.....

    kelebihan........
    multi purpose lens....
    dapat wide, dapat tele,
    ada vr (vr1, vr2)
    sesuai dibawa ketika bersiar2 atau melancong, sight seeing (tak perlu bawak banyak lense utk cover wide , mid, tele)

    kekurangan......
    bukan fix aperture (bukan category fast lens).....
    nak taknak, one day mesti u nak letgo jugak and go for costant aperture tele or wide....(mmg itu la lumrahnya pun)
    harga yang agak mahal (cthnya nikkor)
    bukan hot item bila nak resell.

    kalo ikut pendapat peribadi saya, saya akan skip lens ni....hanya pendapat peribadi saja....kalo nak amik jugak, ok je...rite
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  3. #3

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Setakat ni lens 18-200 utk semua jenis yang lain tak boleh celen kehebatannya. Lens no 1 dalam kelasnya.

  4. #4

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    TERENGGANU | KELANTAN | PAHANG
    Posts
    109

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Nak beli ker..?? meh aku nak jual VRII punya.. iklan belum bukak lagi nih..
    InsyaAllah malam nih kuar laa thread WTS kat FM nih..

  5. #5

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    kekadang tukar2 lens pun stim gak.....

  6. #6

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    pekan pahang
    Posts
    62

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by eddyla00 View Post
    lens yang baik.....

    kelebihan........
    multi purpose lens....
    dapat wide, dapat tele,
    ada vr (vr1, vr2)
    sesuai dibawa ketika bersiar2 atau melancong, sight seeing (tak perlu bawak banyak lense utk cover wide , mid, tele)

    kekurangan......
    bukan fix aperture (bukan category fast lens).....
    nak taknak, one day mesti u nak letgo jugak and go for costant aperture tele or wide....(mmg itu la lumrahnya pun)
    harga yang agak mahal (cthnya nikkor)
    bukan hot item bila nak resell.

    kalo ikut pendapat peribadi saya, saya akan skip lens ni....hanya pendapat peribadi saja....kalo nak amik jugak, ok je...rite
    wah terima kasih...
    pendapat yg jujur...sy pun fikir mcm tu..sbb mls nak bwk lens lain lg..
    tp adakah ia berbaloi utk wat job"
    kualiti gambar mcm ne?

  7. #7

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    pekan pahang
    Posts
    62

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by unsight View Post
    Setakat ni lens 18-200 utk semua jenis yang lain tak boleh celen kehebatannya. Lens no 1 dalam kelasnya.
    kehebatan dr segi ape tu tuan?

  8. #8

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by princefendie View Post
    wah terima kasih...
    pendapat yg jujur...sy pun fikir mcm tu..sbb mls nak bwk lens lain lg..
    tp adakah ia berbaloi utk wat job"
    kualiti gambar mcm ne?
    macam bro unsight cakap, nikkor 18-200mm memberikan quality yang terbaik berbanding lens third party / brand lain seangkatan dgnnya......tp jangan nak bandingkan dengan nikkor 200mm or 70-200mm...mmg ada bezanya dari segi quality.

    Untuk job, bole je, kalo mmg dah malas sangat nak bawak lens lain....kit lens pun org bwk buat job....rite
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  9. #9

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    HC, JOHOR
    Posts
    3,643

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    18-200 salah satu koleksi bapak,
    utk kaki travel, lens ni kira sesuai psl dia boleh cover dekat dan jauh serta wide , kira multipurpose lens
    tak payak nak asyik tukar lens je
    kalau ada 2 body no hal punya

    nikon publish dalam 3K++, kalau kat luar dalam 2.8K, bapak dapat 2.6K , harga pembekal hehehe
    tepuk dada , tanya selera

  10. #10

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    wah mmg rezeki bapak la tu...
    share2 la tmpt mane yg bapak amik....
    nk bli lens nnti le ajak bapak la cmtu tlng dealkn...hehehehe

  11. #11

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Putrajaya
    Posts
    399

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Beli je Bro

    Nikon jual RM2988.
    YL Camera jual RM2450.
    2nd hand sekitar RM2000.

    Lepas tu terus amik gambar hari2.

    Baru ngam.

    Quote Originally Posted by princefendie View Post
    SALAM SEMUA...
    sy cuma nak tnya pendapat drpd kwn2 semua...
    sama ada pernah menggunakan @ dengar dr kwn2 lain tentang lens 18-200....
    ape kah kelebihan @ kekurangannya..... OK tak lens ni...
    TQ
    Insyi @ Ulu Kelang - http://theniceidea.com/blog

  12. #12

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    HC, JOHOR
    Posts
    3,643

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by The Yellow Clan View Post
    wah mmg rezeki bapak la tu...
    share2 la tmpt mane yg bapak amik....
    nk bli lens nnti le ajak bapak la cmtu tlng dealkn...hehehehe
    tu rega tahun lepas tgh mahal dan barang tgh hots, laaa ni lagi turun banyak
    kesimpulannya kalau nak rega baik , kena tunggu sikit hehehe

    kalau dah nak pakai mana boleh tunggukan hahaha

  13. #13

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    salam
    nak mencelah sikit,saya pakai D3000 jer dan saya survey banyak yg review lense ni mmg multipurpose,tapi bak kata edyla00 tu nnt masa2 akan datang akan nak upgrade jugak kan..so kalo nak upgrade kenkurang pun 80-200mm la kan..so D3000 boleh ngam ke dengan 80-200mm nih sbb yg saya tahu 80-200mm untuk kamera kategori FX kan manakala D3000 adalah dalam kategory DX..kalau salah tolong betulkan yer kenkawan
    TQ

  14. #14

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by Zarul Umbrella View Post
    salam
    nak mencelah sikit,saya pakai D3000 jer dan saya survey banyak yg review lense ni mmg multipurpose,tapi bak kata edyla00 tu nnt masa2 akan datang akan nak upgrade jugak kan..so kalo nak upgrade kenkurang pun 80-200mm la kan..so D3000 boleh ngam ke dengan 80-200mm nih sbb yg saya tahu 80-200mm untuk kamera kategori FX kan manakala D3000 adalah dalam kategory DX..kalau salah tolong betulkan yer kenkawan
    TQ
    tak ada masalah kalo nak upgrade ke lens fx (cth 80-200, 70-200)...cuma masalah kalo d3000 (non-motor), so manual focusing pada certain 80-200 lens...bagi 70-200, any version bole auto focusing...saya tak nampak ada masalah lain...

    yang mungkin menjadi masalah ialah bila menggunakan lens dx pada fx body....itu pun dari segi m.pixel yang reduce 1/2 bila convert to dx mode....rite
    ...forget the shutter count, just shoot and you'll learn something...

  15. #15

    Re: nikkor 18-200 f3.5-5.6.....OK KE????

    Quote Originally Posted by eddyla00 View Post
    tak ada masalah kalo nak upgrade ke lens fx (cth 80-200, 70-200)...cuma masalah kalo d3000 (non-motor), so manual focusing pada certain 80-200 lens...bagi 70-200, any version bole auto focusing...saya tak nampak ada masalah lain...

    yang mungkin menjadi masalah ialah bila menggunakan lens dx pada fx body....itu pun dari segi m.pixel yang reduce 1/2 bila convert to dx mode....rite
    so maknanya disini 80-200mm boleh masuk d3000 cuma nak kena manual focus la yer
    tq2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •