Page 3 of 23 FirstFirst 1234513 ... LastLast
Results 31 to 45 of 333

Thread: Etika Seorang Wedding Photographer

  1. #31

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425
    Quote Originally Posted by perliz
    hmm...makin panas.rasa rgi tak dapat join dari mula regis kat sini dulu...im still learning anyway...
    iklan jap: perliz, seeloknya kita sama2 menhangatkan forum ni dengan perbincangan sebegini dan ilmu2 yang lain. Bertukar2 ilmu, share togeder geder heheheh Takleh nak baca org baca je. Cuma kena la ikut etika berforum. takut kan nanti jadi 'panas' lain macam jek..heheeh

    ok, iklan dah abis, kembali ke bilik berita..eh..meja rundingan..eh..forum semasa..ehh...arhhh..lantak la..
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

  2. #32

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    Quote Originally Posted by Luie
    Terpikir lak aku...
    Kalau yang jenis jiwa² underground yang selesa ngan seluar jeans disertakan ngan t-shirt bundle cammaner lak? [Budak Zaman Alternatif/Indie]
    Adakah sesuai ngan majlis tuh? Arr... Ermm....
    Terkedu seketika...

    bak kata pepatah melayu... masuk kandang kambing mengembek.,... masuk kandang kerbau menguak...

    kalau nak profesional... biar sesuai apa yg kita pakai pada tempatnya...

  3. #33

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    Quote Originally Posted by heroMak
    Quote Originally Posted by perliz
    hmm...makin panas.rasa rgi tak dapat join dari mula regis kat sini dulu...im still learning anyway...
    iklan jap: perliz, seeloknya kita sama2 menhangatkan forum ni dengan perbincangan sebegini dan ilmu2 yang lain. Bertukar2 ilmu, share togeder geder heheheh Takleh nak baca org baca je. Cuma kena la ikut etika berforum. takut kan nanti jadi 'panas' lain macam jek..heheeh

    ok, iklan dah abis, kembali ke bilik berita..eh..meja rundingan..eh..forum semasa..ehh...arhhh..lantak la..
    sebenarnya kalau nak dibincangkan byk...
    cuma ada sesetengah dr kita lebih suka membaca dr memberi pendapat...

    kalau reply pun just " bagus laa topik nih"

    pastu post...

    aku tak salahkan sesiapa kerana masing2 ada didikan masing2..

    aku cuma cuba cuit satu perkara supaya ia boleh dibincangkan bersama2...

    hasrat aku cuma satu... berkongsi apa yg boleh dikongsi demi kebaikan bersama..

  4. #34

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    -Lokasi Gagal Dikesan-
    Posts
    749
    Quote Originally Posted by cgmulia

    bak kata pepatah melayu... masuk kandang kambing mengembek.,... masuk kandang kerbau menguak...

    kalau nak profesional... biar sesuai apa yg kita pakai pada tempatnya...
    Nak kena dresing kacak² la camtuh yek!! Hu.. hu..
    But, topik ni dapat membukak mataku inih!!
    Sbb ari tu aku follow member buat wedding dress camtuh...
    Patut la ramai pandang aku semacam...
    Aku perlu ikut jalan yang benar selepas nih... :P
    Tapi, Underground tetap dihati...
    Thi.. hi.. hi..

  5. #35

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    luei.. tak salah berjiwa underground...

    waktu itu waktu kerja.. be a profesional..

    masa lain masa kita.. kita bebas nak pakai apa sahaja....

  6. #36

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425
    itulah yang kita mahu sebenarnya CG.

    usaha ke arah perkongsian ilmu dan pengalaman demi kabaikan semua pihak.
    perkongsian pintar..

    teringat subjek kemahiran hidup tingkatan satu - rakan kongsi lelap. heheheh

    (baca posting aku sampai terlelap..kekekek)
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

  7. #37

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    kita boleh buat.. cuma kadang2.. kita suka OT....

    ni pun dah OT..

    back to discussion

  8. #38

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425
    rasanya dah ada gambaran yang lebih jelas pasal etika pakaian.

    1. pakai pakaian yang sesuai ngan majlis. Kalu majlis akad nikah di masjid, sesuai ke pakai jean lusuh n T shirt muka crazyfrog?
    2. pakaian melambangkan identiti. Kalau pakai segak, mesti orang akan impressed n kata kita betul2 serius dalam kerja ni.
    3. pakaian mesti selesa. Jangan paksa2 diri pakai kot n jaket sehingga kita 'kebanjiran' di dalam. Nanti keluar bau n tak menyenangkan orang sekeliling termasuk pengantim.
    4. dll.
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

  9. #39

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    darul iman
    Posts
    147
    TQ Cg and semua kekawan, bagus topik ni, dpt membantu org2 baru macam saya ni...
    banyak tips2 yang berharga

  10. #40

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425
    okay, saya berminat nak menumpukan perbincangan pada soal cabang iaitu macam kes 0.02 saat cg tadi. er..sejauh mana kita boleh gi amik gambo pengantin?

    pernah satu ketika, saya disuruh/dijemput mak andam utk masuk ke bilik mekap pengantin. waktu tu pengantin pompuan pakai kemeja n kain batiks. Belum full dress lagi. Saya pun masuk la dengan hati yang berdebar2 (1st time). Then bila masuk, bilik agak sempit, tapi dalam saya mencari2 angle n ruang, terbuka la satu ruang..

    Er....butang batu kemeja tak dikenakan. Terus saya shot kut belakang sekepin n keluar. n mencari tisu.. hidung talak berlarah tapi itu lense kena abuk...hehehehe

    Pengalaman orang lain camana? Personally, saya tak suka 'dicabar' dengan situasi demikian..
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

  11. #41

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    itu pasal aku bawak bini....
    jika pengantin tu tak kisah.. aku akan masuk...

    kalau dia jenis kisah.. maka wife aku akan masuk utk amik gmbr make up..
    lepas dah ready pakai tudung dan baju... aku akan masuk...

    baru ni masa solek.... baju pengantin tu agak luas dadanya... nampak sedikit sesuatu yg tak patut aku tgk..

    tp kalau aku lari.. takde lak gmbr dia solek..


    so aku bisik kat dia..

    " psstt... tarik sikit baju tu.. segan saya kalau baju tu duduk mcm tu... sorry yek... "

    dan ketika itu, aku dpt rasanya.. perasaan hormat pengantin pada kita akan bertambah... siap bgtau kat aku.. " terima kasih bang...."

    aku just senyum... dan cakap... cari kain laa.. tutup sikit... saya segan pasal sepatutnya suami awak je yg boleh tgk aurat awk... dan dia senyum..

    sebelum aku balik.. dia kata...

    bang.. terima kasih ye...... terima kasih kerana 'sudi datang'

    aku tanya.. kenapa ucap mcm tu....

    katanya. " kalau org lain.. maybe dia tgk dan puaskan mata dia..."

    aku senyum dan jawab.. " bukan semua."

  12. #42

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    AROUND E101 41.785
    Posts
    155
    Yes,heroMak kata tu betul..panaskan dgn penuh keilmuan bukan panas dengan warFlames.
    If kelakuan,keterampilan yg tak sedap dipandang sure orang semua akan mengandaikan dengan mudah bahawa semua photog ni macam tu,macam nih..tergelak lak baca:
    pakai jean lusuh n T shirt muka crazyfrog?
    tak terpikir...mungkin kita tak terpikir, but JIKA TERJADI, makanya terganggu gugatlah kredibiliti photog yg 'makan gaji' dalam bidang nih.

    Erm, bro CG memang beretika, kita tak perlu takut untuk menegur, tiada salah [keselesaan bersama antara PHOTOG-BRIDE] if dia tak selesa, dia juga berhak 'halau' kita time tu IF dia tak selesa...anyway, bro CG untung ada wife leh jd photo-partner.

    Terpanggil juga nak mengomel tentang pakaian, MUNGKIN berpakaian KEMAS (baju,seluar,kasut: tidak lunyai,tidak lusuh,tidak terlalu menyerlah) sudah memadai, but its a subjective (tak semua orang sama).

    PERSOALAN:
    PENDAPAT? Adakah pemakaian BANDANA/KEY pada kepala is appropriate di apa jua majlis? (since saya amat kuat berpeluh ada tips?)

  13. #43

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    Etika...

    turut berkait rapat atas kerjasama dengan mak andam...

    baru2 ini.. ada ese ponah poie shoot wedding..time tu ese terlewat dalam 10 minit gitu.. mak andam dah start tacap2 dah.. bila ese masuk.. ( setelah call ngantin tanya bleh masuk ke tak, dan dia benarkan )... mak andam pelik tgk photographer masuk dalam bilik... muka dia semacam..

    ese pun kuarkan la kamera.. dan bila nak tala kamera.. mak andam berhenti dari make up.. mcm bagi laluan utk shoot.. Ese cakap la dokek dio..."takpo..akak tacap la..saya shoot jer..takpe..akak teruskan "...

    sekali dia cakap.. " eh..tak boleh.. kalau nak shoot..shoot la dulu.. time tengah tacap takleh shoot.. akak ada pantang.."..

    alamekkk... sekali itu mcm plak dah kerenah mak andam ni... ( ntah btol ke tidak pantangnyer tu.. )
    sekali ese pun tanya ngantin..."camne ni"?? sambil2 tu ese terangkan kat mak andam yang ngantin mmg nak kenangan dia ketika di tacap... sekali tuh jerk seumur idup dia ( kalau tak kawin lain laa )..
    lagipun nnt storyboard tak lengkap la..

    mak andam pun akur ngan kehendak pengantin..tp sempat lagi dia bagi syarat...muka dia jgn shoot...shoot takat tangan2 dia je tengah tacap takpe.. so... ese cuma shoot close-up jerk la time tacap tuh..
    TAPI... masa dia tak sedar...ese ada gak shoot wide angle..hehehe...

    Bagi ese.. yang penting ese jugak menjalankan tugas utk memenuhi kehendak client dan nak taknak terpaksa jugak tidak menghormati orang lain ( mak andam ), tuh pun terpaksa dan mencari saat ketika dia tidak sedar....



    Lagi satu situasi... antara Videoman dan Photographer... kedua2nya mmg kena saling bekerjsama utk dptkan hasil shoot yang memuaskan... penah sekali terjadi... Videoman yang lebih2 menghalang sampai ke depan pengantin... selalu yang biasa kita tgk...Photographer yang selalu shoot depan2 pengantin ( sbb bandingkan tele pun 200mm.. tp 3ccd video bleh 500X zoom )... apatah lagi kalu pakai kit lens... terpksa selit kat ruang yang sesuai utk dptkan angle best...


    1 etika yang harus kita pegang.. JGN INGAT KITA Official Photog... kita berkuasa utk amik gambar hanya utk kamera kita jerk.. ada ramai lagi sedara mara ( walaupun bukan OP ) yang nak abadikan kenangan tuh dalam album mereka.. ( barangkali )... jadi...katakan group photo.. lepas kita shoot satu group... kita move la ke tepi... bagi peluang pada sedara mara, kengkawan dorang utk shoot plak..

    2. Utk buat happening..kita tgk ada setengah photog cuba buat group photo tu gelak2... atau jerit2.. atau tjk peace... NAMUN BEGITU.. utk berbuat begitu... make sure keluarga mereka adalah Sporting...
    Tips yang ese selalu pakai... ese akan tanya ngantin dulu samada family dorang skema or sporting or open minded... kemudian borak2 ngan parent dorang gitau awal2 masa group photo nnt nak shoot , satu yg formal dan satu yang happening... Mintak izin...tanya dorang..kalu dorang gelak2 dan kata OK....baru masa group tuh kita buat lah seperti dalam kepala kita...




    Ini saja dulu pendapat ese yang masih baru dlm bidang nih...

  14. #44

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    kalau masa wedding... rasanya tak sesuai kot...

    tp boleh gunakan ia utk kesat peluh..

  15. #45

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    1,813
    Topik nih amat bagus utk mereka yg baru nak belajar jadi wedding photographer.
    Salute pada CG sebab mahu berkongsi pengalaman dan etika nya sendiri.
    Kekadang kita terlupa benda yg kecil boleh memberi kesan mendalam.

    Kalau boleh di summarykan dlm point form lagi bagus utk rujukan.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •