Page 1 of 23 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 333

Thread: Etika Seorang Wedding Photographer

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608

    Etika Seorang Wedding Photographer

    aku terpanggil untuk membuka topik ini..

    kadang2 aku kompius.. apa etika kita selaku 'wedding' photog.

    pasal aku pernah tgk
    sorg jurugambar yg over acting
    sorg jurugambar yg pandai cakap tp tak pandai sesuaikan diri
    sorg jurugambar yg bg aku tak hormat majlis

    so apa etika kita

    kalau dibincangkan di sini mungkin ia boleh menjadi guideline kepada semua wedding photog yg ingin berjaya dan terus berjaya...

  2. #2

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106
    Saya bukan wedding photog....but kat PM ada cerita pasal photog yg lebih2 lak makan compare dgn tetamu lain

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Mount Everest
    Posts
    8,672
    Salah satu etika aku adalah elakkan memakai seluar jeans.

  4. #4

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Wide Area Network
    Posts
    1,252
    Quote Originally Posted by ND
    Salah satu etika aku adalah elakkan memakai seluar jeans.
    Semuanya bergantung kepada keadaan & situasi majlis. Coz kita kena peka siapa yg hadir? Dimana tempatnya? Kena tengok juga jenis keluarga mrk? Kalau nak terlalu formal sampai kita tidak selesa utk mengambil gambar, tak guna jugakan. Selalunya biarlah dalam keadaan kemas, jgn ikut sesedap hati nak berpakaian.

    Selalunya kalau kita dapat job shoot anak2 Dato'/Datuk or orang-orang kenamaan, maka kita kena la berpakaian kemas, spt berkemeja kolar hitam atau putih & berseluar slacks. Kalau ada vest lagi bagus, memudahkan pergerakan kita & tunjukkan sikap keprofesionalan terhadap kerja yg telah diberikan serta menunjukkan betapa seriusnya kita menjalankan tugas. Walaupun kita bukan seorang "PRO".

    Ini pandangan saya sahaja, mungkin bagi yg dah berpengalaman mungkin dapat berkongsi bersama.

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Mount Everest
    Posts
    8,672
    nfirdaus,
    ya btol...itulah maksud aku...hehe..
    ikut keadaan juga sebenarnya...but selalunya aku mmg pakai baju melayu je..haahha

  6. #6

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Wide Area Network
    Posts
    1,252
    Quote Originally Posted by ND
    nfirdaus,
    ya btol...itulah maksud aku...hehe..
    ikut keadaan juga sebenarnya...but selalunya aku mmg pakai baju melayu je..haahha
    Aku tak pernah lagi berbaju melayu ketika mengambil gambar wedding, coz aku cepat berpeluh. Ahad lepas dah pakai singlet & berkemeja pun dah lenjun...peluh mencurah2 turun. Tapi buat dek je la, aku tumpukan tugas yg diberi. :P

  7. #7

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Sate Kajang ke Kasut Gombak
    Posts
    2,608
    pakai asalkan kemas dah selesa kot.. bagi family2 yg biase ni.
    tapi org vip2 ni.. kene lebih kemas lagik laa kot... hehehe my 2cent jorr
    FMDC.. RAWKSS

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    bgmana dengan majlis biasa????

    selain etika pakaian??? bgmana dengan sikap???

    ada org kata photog seharusnya tidak wujud di dlam gmbr.. that means... photog mesti low pprofail hingga org tak sedar brape org photog yg ada masa tu... tul ke??

  9. #9

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Sate Kajang ke Kasut Gombak
    Posts
    2,608
    entahlaa pasal tu gamba photg kene ade ke tak cg??
    bagi aku kalo ade gamba photog lagik best..
    maksud aku selit2kan skit je.. same gak mcm mak andam kan?? hehehehe

    sikap tu.. photog tu kenalaa ramah, pandai tackle pengantin dan juga family diorg.. hehehe
    baru environment tu lebih selesa utk photog, pengantin dah jugak yg penting family pengantin tu sendirik..
    FMDC.. RAWKSS

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    aku sebenarnya tahu etika in isemua...

    cuma aku tergerak nakbincang kot2 kalau aku ter'miss'

    dan juga menyedarkan sesiapa yg ingin jadi wedding photog agar tak ' rakus' di majlis.

    selama ini aku cuba utk menenggelamkan diriku.. hingga kadang2 org tak sedar kewujudan aku hingga sampai masa aku mengambil alih majlis utk sesi photog.

    dan ada org2 yg mengambil video ( official).. kita kena bekerjasama dgn mereka.. mereka juga memerlukan angle....

    kalau kita asyik dgn kamera kita hingga menghalang kerja mereka.. itu tudak profesional namanya

    seperti mana yg aku kata... keep it low profail.. maksud aku..
    semasa majlis berlangsung.. kita sepatutnya mencari angle yg tidak mengganggu majlis..

    jgn sampai org sibuk nak tepung tawar.. kita sibuk nak close up tangan pengantin (guna kit lens)

    aku terperasan bila aku menghadiri satu majlis perkahwinan kawan aku bebaru nih..

    aku pergi sebagai tetamu.

    so aku cuba berkenalan dgn photog tu, buat2 tak tau pasal kamera.. dengan berlagaknya dia memberitahu kamera D50 dan SB600 dia tu mencecah harga RM 5K. aku kebetulan bwk kamera... tp aku tak tunjuk... (sesapa pernah tgk aku pi wedding job tau mcm mana rupa beg kamera aku)

    so dia dengan angkuhnya bgtau dia ni pro dlm wedding.. aku diam ( aku tau sapa aku. beginner jek)
    aku tanya dia.. " kamera ni buleh tukar2 lens ke?" dia kata buleh.. aku tanya lagi.. " lens apa yg ada?"
    dia kata " saya ada kit lens ni ( 18-70) dan 70-300 G, Mahal OOO lens2 nih" aku diam....

    bila dah aku nak balik.. aku mengambil gmbr kenangan dengan pengantin...

    masa tu aku buat kuar d70s aku... buh sb800 dan pakai kit lens....
    bini aku (yg dah panas dengan lagak photog tu) bwk keluar d70s, buh sb800 dan pakai 80-200 aku...

    aku bgtau bini aku jgn pakai laa 80-200 tu.. kita bukan nak close up. lalu bini aku jawap... "biar dia bukak mata sikit... jgn berlagak bila org tanya elok2... mcm ni org takkan suruh dia amik gmbr dah lain kali... biar dia sedar.... jgn duk berlagak sgt...."

    aku diam...

    dan aku mulakan amik gmbr kenangan.. dengan si mamat tu tercengang tgk apa yg aku dan bini aku pakai.


    Moral of the story.. : jgn berlagak, sentiasa merendah diri (tak rugi pun), bina hubungan yg baik dengan tetamu dan family ( kalau dia tak berlagak.. aku tentu bgtau dia setting yg best utk indoor- pasal aku tgk gmbr dia mcm hampeh je.. saturated sampai ilang detail).

    aku bukan nak lepaskan geram.. cuma aku rasa.. kita sebagai org melayu kadang2 lupa di mana kita berdiri.. dan pada masa yg sama aku ingatkan kembali utk diri aku sendiri..

  11. #11

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pantai Barat - Pantai Timur - Pantai Barat
    Posts
    912
    yup aku setuju ngan pendapat CG tuh... pasal aku pun pernah alami pengalaman yang sama.... seeloknya kita rendahkan diri kerana kita sendiri tak tau pengalaman seseorang tuh di tahap mane... sapa stuju.. angkat tangan!!! hahahhaa
    ~ NO Retreat No Surrender ~




    http://www.flickr.com/photos/achid

  12. #12

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Wide Area Network
    Posts
    1,252
    cerita ko CG, macam aku pernah terjumpa seorang photographer hehehe, aku pun selalu buat macam ko kalau menjadi tetamu, nak pulak aku hayun bag camera yg macam tak rupa bag camera pun, macam bebudak gi sekolah ada la. So nobody akan tahu beg apa yg aku bawa. Photographer tu siap cerita dia beli equipment dia dah mencecah 20-30K malah dia kata compact camera tak boleh ambil gambar sebegitu baik dgn camera yg dipakai. Padahal dia pakai Oly 330+ FL ape ntah modelnya. Dia caj pengantin 2K..(siap bagi tau tu). Gambar semua hancur. Semua setting dia pakai, dia beritahu pakai ASA100 je.At the end of majlis aku keluarkan senjata aku dari bag aku tak seberapa tu..dia terkedu & pandang aku semacam aje. Lepas aku dapat shoot pengantin terus aku ciao!

    Yg seronok ahad lepas (17/12.06) Walau pun aku jadi pembantu aku dapat ramai kenalan photographer yg dah berpengalaman malah dapat belajar something dari org berpengalam seperti tedroz. Di majlis tu, ada seorang brother tu pakai D50 aje, padahal dia OP for telekom event. Memang salute angle dia, malah dia ramah, berbudi bahasa. Aku sendiri suka layan dia sampai kami bertukar2 fikiran & pendapat. Memang dia tak kedekut ilmu, malah dia masih bersikap merendah diri.

    Apa yg CG ceritakan tu..jadikanlah teladan.

  13. #13

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Sate Kajang ke Kasut Gombak
    Posts
    2,608
    setuju dgn apa yg dihujahkan2 oleh bro2 yg otai ni..
    saya pun rase malu dgn apa yg CG cita tu.. sbb kasuke pakai d50.. hehehe
    wei.. org2 d50 jgn malukan kaum2 d50.. cube jadik mcm mamat yg nfirdaus cita tu.. best jee.
    FMDC.. RAWKSS

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513
    yeap memang betui apa yg cg cakapkan tue..kekadang ..aku pun kekadang buat gak mcm cg pie wedding kawan bawak beg back pack yg org ingat bag baju..kedian layan borak la...tapi aku xpernah jumpa lg yg kerek mcm cg jumpa...kekeke mau dia tercengang la cg..ang punya 80-200 bapak mesingun :P
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  15. #15

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Baru apply PR Msia
    Posts
    905
    Biarlah orang buat kita, jgn kita buat orang pula... kerana langkah kita selanjutnya, tak tahu kemana arah nya!

    Pak Mat sokong sifat CG yang merendahkan diri tu...
    Pak Mat, setakat fotographer syiok sendiri!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •