Results 1 to 10 of 10

Thread: Kejohanan Tinju MTD

  1. #1

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Kejohanan Tinju MTD

    KEJOHANAN TINJU DI MAKTAB TENTERA DIRAJA
    Oleh Amir Azmi

    Selain dari Royal Military Sandhurst di United Kingdom dan Royal Military College di Kanada, Maktab Tentera Diraja (MTD) di Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur adalah 3 buah instituisi pendidikan di dalam dunia ini yang masih menjalankan sistem pendidikan akademik seiring dengan ilmu ketenteraan. Sistem pendidikan berteraskan ilmu ketenteraan ini menerapkan konsep displin yang tinggi, pembentukan nilai kepimpinan, ketahanan mental dalam menghadpi tekanan dan kecemerlangan di dalam akademik. Ini menjadikan Maktab Tentera Diraja (MTD) merupakan sekolah yang sangat unik di Malaysia. Sekolah yang ditubuhkan pada tahun 1952 ini mempunyai motto "Berkhidmat Memimpin".

    Selain pengetahuan kenteraan seperti menggunkan senjata ringan dan kawad, sukan tinju juga diperkenalkan kepada pelajar di MTD. Ini menjadikan korikulum di MTD sangat unik kerana hanya MTD sahaja sekolah yang memperkenalkan sukan Tinju di sekolah-sekolah Malaysia.

    Pada 24 April yang lalu, telah berlangsung Kejohanan Tinju antara Kompeni di Maktab Tentera Diraja. Kejohanan ini dijalankan dengan penuh meriah dan mengikut tradisi ketenteraan. Kejohanan ini telah dimenangi oleh Kompeni Charlie.


    Kejohanan Tinju antara Kompeni di MTD.

    Pertandingan sedang berlangsung

    Pengadil sedang menjalankan tugasnya

    Ambil angin sekejap untuk mengatur semula strategi!

    Bermaafan selepas bertinju.

    Pemenang diumumkan
    Last edited by amirazmi; 5th May 2011 at 01:10 PM.

  2. The Following User Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Kejohanan Tinju MTD


    antara Pegawai Pendidikan Tentera yang hadir

    Di antara VIP yang hadir, diketuai oleh Komandan MTD, pegawai dan wakil PIBG.

    Tim perubatan siap sedia menghadapi sebarang kecederaan.

    MC dan budak loceng sedang beraksi!

    Para penonton yang hadir dan memberi sokongan.
    Last edited by amirazmi; 5th May 2011 at 03:36 PM.

  4. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Kejohanan Tinju MTD


    salah seorang pengadil sedang duduk santai menunggu giliran!

    Jurulatih bersama anak didiknya!

    penonton menyaksi dengan penuh khusyuk.

    Jamuan makan bersama komandan setelah acara tamat.

    Guru awam dan tentera sedang menjamu selera.

    Penulis@Jurugambar adalah Pegawai Pendidikan Tentera yang berkhidmat di Maktab Tentera Diraja sejak 2010. Semua gambar di atas menggunakan kamera Nikon D80, lensa 116 Tokina dan menggunakan 'available light'. Segala komen amat dialukan untuk meningkatkan lagi kemahiran dalam bidang Photojournalism. Terima kasih.
    Last edited by amirazmi; 5th May 2011 at 01:12 PM.

  5. #4

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Kejohanan Tinju MTD

    god job tapi maner pic action? tumbuk2 muka.. ni semua pic event ni

  6. #5

    Re: Kejohanan Tinju MTD

    tgh upload lagi agaknyer tu...

    nampak best lak gambar2 dari lense tokina 11-16mm ni kan?

    tp nk beli lom mampu... aduii...

  7. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Kejohanan Tinju MTD

    azmizi: salam, rasanya kalau gambar aksi kena rujuk pada 'sport photography'! saya cuma melaporkan dari MTD sahaja
    shuttermania: mmg kena masukkan dalam wishlist! mmg best lens nie. ini saja yang saya up, lebih lagi boleh tengok kat flickr saya

  8. #7

    Re: Kejohanan Tinju MTD

    hehe nak kena beli instalment jugak la lense ni nmpknyerrr

  9. #8

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sungai Besi, KL
    Posts
    182

    Re: Kejohanan Tinju MTD

    sebenarnya, saya baru beli lens ini tahun lepas. mmg sebelum tu geram tengok gambar orang lain guna wide lens! apa yang saya buat, selalu ambil gambar guna kit lens, tarik 18mm. Itulah kit lens boleh buka paling wide! dengan aperture 3.5! InsyaAllah, kalau ada niat, adalah jalannya!

  10. #9

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    kuantan-muadzam shah
    Posts
    264

    Re: Kejohanan Tinju MTD

    best2 gambar.. semenye luas mate memandang

  11. #10

    Join Date
    May 2010
    Location
    BDR TENGGARA
    Posts
    721

    Re: Kejohanan Tinju MTD

    best2..suka satu VIP tu time tinju boring je muka dia...time mkn,,,semangat tuh..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •