Results 1 to 7 of 7

Thread: Photo book

  1. #1

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    bangsar
    Posts
    5

    Post Photo book

    sy bdk baru..nk tnye sikit

    1: apa size photo book? dpi?
    2: slain photoshop, gne software ape?
    3: kt mne nk printer photobook? area kl dan perak


    diharap membantu sy.. tq

  2. #2

    Re: Photo book

    Gaga foto di Danau Kota milik bumiputera.
    Ada ilmu hidup jadi mudah.
    Ada camera hidup ada sejarah.

  3. #3

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Photo book

    Saya cuba membantu..

    1: apa size photo book? dpi?

    Saiz ni ada macam-macam.. elok ke kedai printing utk tahu size yang ade serta setting yang perlu. Saiz yang biasa dibuat orang adalah 8"x12", 10"x12" atau 12"x12". Untuk kualiti printing, saya slalu guna 300dpi.

    2: slain photoshop, gne software ape?

    Saya selesa guna PS sebab rasa lebih puas. Ada banyak software yang memudahkan susunan ni. Mungkin boleh tanye pakcik google kot.

    3: kt mne nk printer photobook? area kl dan perak
    Kalau area KL, ada banyak tmpat. Saya selalu buat di FotoAsasjey, Seksyen 7 Shah Alam (Bumiputera). MyPhotoshop di Hartamas pun ok. Yang lain mgkin akan dikongsi oleh rakan2 lain.

  4. The Following User Like This Post:


  5. #4

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Photo book

    Size book ikut bajet saudara. Untuk dapatkan harga, pergi Gaga printing danau kota, bagi business card photography anda dan diorang akan bg pricelist untuk photographer.

    Resolution, seelok2nya 300 dpi.

    Software gunalah yg ada capability sekurang2nya untuk resize image dan resolution. Terpulanglah samada nak guna PS ke LR ke...
    Cap ayam motosport shooter

  6. #5

    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Shah Alam / Bentong
    Posts
    5

    Re: Photo book

    as salam, masih newbie dalam hal2 printing nih. nak tanye kalo printing guna bawah dari 300 dpi tu die akan efek kualiti gambar ke macam sharpness atau tone color?

  7. #6

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Key Ell
    Posts
    278

    Re: Photo book

    Quote Originally Posted by zaimluqman View Post
    Gaga foto di Danau Kota milik bumiputera.
    do u need to specify "bumiputera" ??..

    anyway .. byk area 4 u to print photo book .. one of them Danau Kota... lain tu .. my photoshop ( hartamas ), photobook.com.my , ecazstudio , ASUKA Book ...

  8. #7

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    AU3, Keramat
    Posts
    93

    Re: Photo book

    Quote Originally Posted by cik_tak View Post
    do u need to specify "bumiputera" ??..

    anyway .. byk area 4 u to print photo book .. one of them Danau Kota... lain tu .. my photoshop ( hartamas ), photobook.com.my , ecazstudio , ASUKA Book ...

    asuka book tu ada kat malaysia ke??? tgk kualiti dia cun...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •