Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 31

Thread: Canon Wireless Compatible Flashes

  1. #1

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Canon Wireless Compatible Flashes

    Banyak flash yang berada di dalam pasaran sekarang..jadi saya cuma nak share beberapa model flash yang boleh layan wireless ETTL serta compatible dengan dslr canon khususnya. Ini bagi memudahkan untuk membuat pilihan..

    Canon:
    1) 580EX II RM1550 - Master/Slave,Hi-Sync,Rear curtain,GN 58


    2) 430EX II RM1185 - Slave,Hi-Sync,Rear curtain,GN 43


    3) 320EX RM 799 - Slave, GN 32



    Metz:
    1) 44 AF-1 RM699 - Slave, GN 44


    2) 50 AF-1 RM988 - Slave,Hi-Sync, GN 50


    3) 58 AF-2 RM1595 - Master/Slave,Hi-Sync,Rear curtain, GN 58


    Nissin:
    1) Di866 RM899 - Master/Slave, Hi-Sync, GN 60


    2) Di622 Mark II RM558 - Slave, GN 44


    Sigma:
    1) EF610 DG RM1098 - Slave,Hi-Sync,Rear curtain, GN 61
    Last edited by shearazi; 20th May 2011 at 09:25 AM.

  2. #2

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Sigma:
    2) EF530 DG Super RM1095 - Slave,Hi Sync, Rear curtain, GN 53


    dari segi harga:
    di622ii < 44 af-1 < 320ex < di866 < 50 af-1 < ef530dg < ef610dg < 430exii < 580exii < 58 af-2

    dari segi features:
    580exii > 58 af-2 > di866 > 430exii > ef610dg > ef530dg > 50 af-1 > 44 af-1 > di622ii > 320ex
    Last edited by shearazi; 20th May 2011 at 10:13 AM.

  3. #3

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Metz:

    48 AF-1 RM829 - Slave,Hi-sync,Rear curtain, GN 48 ISO100

  4. #4

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    maaf..apsal harga2 di atas kesemuanya mahal??
    saya bole dpt harga kurang dari harga di atas.
    Contoh: nissin Di622 mark II - RM450 je/baru..

    -saya budak baru belajar-
    Last edited by azroy eghoi; 26th May 2011 at 10:03 AM.

  5. #5

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Quote Originally Posted by azroy eghoi View Post
    maaf..apsal harga2 di atas kesemuanya mahal??
    saya bole dpt harga kurang dari harga di atas.
    Contoh: nissin Di622 mark II - RM450 je/baru..

    -saya budak baru belajar-
    sumber harga: shashinki online

  6. The Following User Like This Post:


  7. #6

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    ooo..contoh sumber online shashinki..tp mahal la bro...

  8. #7

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Quote Originally Posted by azroy eghoi View Post
    ooo..contoh sumber online shashinki..tp mahal la bro...
    harga shashinki tu sbagai panduan je.. mmg ramai pon taw mahal.. xde ape yg perlu dibincangkan pasal tu..

    ... cume canon yg ade master satu je ke abam shearazi?
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  9. The Following User Like This Post:


  10. #8

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    harga shashinki tu sbagai panduan je.. mmg ramai pon taw mahal.. xde ape yg perlu dibincangkan pasal tu..

    ... cume canon yg ade master satu je ke abam shearazi?
    a'ah izzamk.. 580exii aje yg boleh master.. dan juga ST-E2.. skang ni kamera model baru semua dh boleh cls..

  11. #9

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Quote Originally Posted by azroy eghoi View Post
    ooo..contoh sumber online shashinki..tp mahal la bro...
    abam, abam shearazi bukan jual flash bang. die just bagitau model mana buleh master/slave/hisync/rear curtain. harga tu kira mcm harga RRP dan harga online. Nak dpt murah kenelah rajin cari lubang..... jangan kehliru yer....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  12. The Following 2 Users Like This Post:


  13. #10

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    cheras
    Posts
    38

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Wireless Compatible Flashes ape maksud nye????sori sangat2 yg abam2 mashhh semua...adehhhhhh...benar2 newbie tahap gaban baju itam

    cls tu benda??yg letak flash tu jauh tapi tembak tempat lain tapi tekan button flash sekali jalan ke???
    the keeper of the 7 keys..

  14. #11

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Quote Originally Posted by fiqram View Post
    Wireless Compatible Flashes ape maksud nye????sori sangat2 yg abam2 mashhh semua...adehhhhhh...benar2 newbie tahap gaban baju itam

    cls tu benda??yg letak flash tu jauh tapi tembak tempat lain tapi tekan button flash sekali jalan ke???
    haa betul la tu.. hehe.. xpe2..teruskan membaca thread dlm forum..dh byk dibincangkan ni..

  15. #12

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    cheras
    Posts
    38

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    orait abam2 mashh semua...sy tengah membaca lagi ni...htheheheh..ilmu kene cari...gf bini kene cari..kalau tak hensem..kalau hensem gf datang sendiri...kekekek..thank abam.
    the keeper of the 7 keys..

  16. #13

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Quote Originally Posted by fiqram View Post
    orait abam2 mashh semua...sy tengah membaca lagi ni...htheheheh..ilmu kene cari...gf bini kene cari..kalau tak hensem..kalau hensem gf datang sendiri...kekekek..thank abam.
    saranan sy.. cuba fahami 3 asas ni dulu... aperture+shutter speed+iso ... lepas tu baru study yg lain...

  17. The Following 2 Users Like This Post:


  18. #14

    Join Date
    May 2009
    Location
    Muar
    Posts
    236

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    nissin compatible tak untuk jadi 2nd wireless body kat 60D? selalu aku wireless kat 430exII aku je. kot la nissin bleh join gak...

  19. #15

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Canon Wireless Compatible Flashes

    Quote Originally Posted by cikaris View Post
    nissin compatible tak untuk jadi 2nd wireless body kat 60D? selalu aku wireless kat 430exII aku je. kot la nissin bleh join gak...
    data yg dihantar melalui master speedlite dan built-in transmitter sepatutnya sama.. apa2 pun cuba test kat kedai dulu..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •