Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 74

Thread: speedlight..NIKON or NISSIN??

  1. #16

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Setelah mencuba speedlite Nikon sb600 rakan punya baru aku terperasan rupanya lavel dia tidak ada mode Aperture Auto. Hanya ada mode TTL dan manual. Nissin di622 juga tidak ada. Apakah betul atau tidak kerana aku hanya mencuba sekejap sahaja tak sampai 15 minit pun. Manalah tahu kemungkinan aku tidak terjumpa mode AA ni. Tapi lavel yang up lagi seperti sb900 dan Nissin di866 ada mode Aperture Auto.

    Untuk mode Auto aku lebih suka mode AA berbanding mode TTL kerana lebih menjimatkan bateri. Tapi biasanya mode manual gak.
    sebab SB600 support i-TTL. semua maklumat tentang shutter speed, aperture, iso, jarak ke subjek akan dihantar ke speedlight secara auto oleh kamera. jadi, tak perlulah mode tu.

  2. #17

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by JemeyPhoto View Post
    lebih kurang jer penggunaan speedlight ni kalau saya tak silap...saya pakai SB900...
    dan beberaper biji sb6 eheheheh

  3. #18

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    dah dua orang otai strobist saya (klu sebut mesti korang tau punya) tukar kepada sb7 mase baru2 dilancarkan..katenya function dia hampir meyerupai sb9 tetapi ringan..itu yang dia orang nk..saya pon pernah2 guna (kawan punya wat harta sendiri) mmg best tapi GN tak sama la nga sb9

  4. #19

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Rasanya elok tuan tanah bagi budget mengikut poket tuan... senang sket kawan2 nak suggest model speedlite yang bersesuaian...

  5. #20

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Setelah mencuba speedlite Nikon sb600 rakan punya baru aku terperasan rupanya lavel dia tidak ada mode Aperture Auto. Hanya ada mode TTL dan manual. Nissin di622 juga tidak ada. Apakah betul atau tidak kerana aku hanya mencuba sekejap sahaja tak sampai 15 minit pun. Manalah tahu kemungkinan aku tidak terjumpa mode AA ni. Tapi lavel yang up lagi seperti sb900 dan Nissin di866 ada mode Aperture Auto.

    Untuk mode Auto aku lebih suka mode AA berbanding mode TTL kerana lebih menjimatkan bateri. Tapi biasanya mode manual gak.
    bro cgsir pakai metz apa.. 44 AF-1,50 AF-1 dan 58 AF-2 boleh wireless TTL kan?

    ada update kat sini sket..
    http://www.fotomedia.com.my/forum/sh...ad.php?t=17210

  6. #21

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    sebab SB600 support i-TTL. semua maklumat tentang shutter speed, aperture, iso, jarak ke subjek akan dihantar ke speedlight secara auto oleh kamera. jadi, tak perlulah mode tu.
    Tapi saya masih memerlukan mode Auto berbanding mode TTL.

    Perbezaan cara bekerja

    Mode TTL - Auto bekerja di kawal oleh body kamera. Sebab itu speedlite yang ada mode TTL hanya bekerja pada body tertentu sahaja. Sebab itu ada support body ini tetapi tidak support body itu. Mode TTL tidak boleh bekerja pada off kamera di kebanyakan kamera melainkan CLS pada kamera tertentu sahaja.


    berbeza dengan mode Auto

    Mode Auto - Auto bekerja di kawal oleh Speedlite itu sendiri. Bukan oleh body kamera. Sebab itu mode ini boleh bekerja pada mana-mana body. Mode Auto juga boleh bekerja secara automatik pada off kamera.

    Tapi sekarang ni sudah ada mode AA - Mode ini Auto dikawal oleh speedlite tetapi melibatkan komunikasi dengan body kamera.
    Last edited by CgSir; 20th May 2011 at 09:48 AM.

  7. #22

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by InfinitePHOTO View Post
    Elok Sb700 je coz SB900 cepat panas. klau nk beli lens Third party xpe tp klau flash bleh mesti beli yg ori. guna kejap je pastu terasa nk upgrade yg ori plak.
    tips dia supaya tidak cepat panas ialah..elakkan penggunaan batteri rechargeable, elakkan shootdi bawah tghari panas(speedlite dijemurkan di panas terik),..lagi satu cuba up sikit iso tuh jgn dok belasah 200 jer klu dlm dewan tuh...harus diseimbangkan dengan kelajuan recycle batt jugak..

  8. #23

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    saya guna gak off-camera flash setup guna sb600, guna pop-up sebagai commander. nak ejas output sb600, ejas kat menu di body kamera. jadi bukankah itu mode auto jugak?

  9. #24

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by shearazi View Post
    bro cgsir pakai metz apa.. 44 AF-1,50 AF-1 dan 58 AF-2 boleh wireless TTL kan?

    ada update kat sini sket..
    http://www.fotomedia.com.my/forum/sh...ad.php?t=17210
    58 AF-1, boleh update software dia. Tapi tak pandai update macam mana lagi. Buku manual pun tak tengok lagi sampai laa ni.

  10. #25

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    saya guna gak off-camera flash setup guna sb600, guna pop-up sebagai commander. nak ejas output sb600, ejas kat menu di body kamera. jadi bukankah itu mode auto jugak?
    Berbeza ngan Auto yang saya maksudkan. Tak yah ejas kat body kamera melainkan kat body speedlite tu jer. Pas tu hala jer speedlite tu kat mana kita suka. Semua speedlite tu ejas sendiri secara automatik.
    Last edited by CgSir; 20th May 2011 at 10:01 AM.

  11. #26

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tanjung Malim, Malaysia
    Posts
    105

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by Okultika View Post
    dapat SB6 or SB8 yg 2nd hand or nissin 622 maktu yg baru pong ok dah bagi nak berjinak².. pendapat aku lar...
    apapun tuan punya duit tuan punya suka lar kan..

    Saye pun baru berjinak2. Ms nk cari external flash ni dok wat pilihan jgk samada Sb6 ke Nissin. Memandangkan sy ni beginner dan penggunaan pun masih di peringkat pembelajaran tambahan pulak bajet pun ciput sy sambar je Nissin Maktu guna bateri AA tesco atas racun kawan2 amatur.

    Tapi kalo ade bajet berlebihan pilih la SB7 , SB8 & SB9. Terbaik untuk jgka masa hadapan.

  12. #27

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Teluk Intan
    Posts
    146

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kalu langsung tade budget, guna pop-up flash ajaaaa...
    betul2.. kalo idak buat ape nikon buat popap flash tu ye x?

  13. #28

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by Shahdan View Post
    betul2.. kalo idak buat ape nikon buat popap flash tu ye x?
    tuk main strobist hehehe

  14. #29

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Berbeza ngan Auto yang saya maksudkan. Tak yah ejas kat body kamera melainkan kat body speedlite tu jer. Pas tu hala jer speedlite tu kat mana kita suka. Semua speedlite tu ejas sendiri secara automatik.
    masa guna d90 dulu sy perasan gak nikon punya pre-flash agak kuat bila guna i-ttl, sesetengah org akan terganggu. sebab tu ada fungsi Aperture Auto ni.. kira kasi off la blink2 tu..

  15. #30

    Re: speedlight..NIKON or NISSIN??

    Aku rase guna mana2 pun ok. Just nk ade bagi cahaya je sekiranya cahaya x ckup. Aku gune sb9 da brp tahun, jarang sgt heat. Aku gune bateri chap giant.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •