Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 27 of 27

Thread: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

  1. #16

    Join Date
    May 2011
    Posts
    22

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    gua dah anto lens ke nikon kat times square...so dia dah check n bagitau kos rawatan ialah RM671...katanya fungus dah banyak...pastu kena tukar ring sekali...AF/M Ring..ada dua 2 ring kena tukor...ish ish ish

  2. #17

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    Quote Originally Posted by kuntum View Post
    gua dah anto lens ke nikon kat times square...so dia dah check n bagitau kos rawatan ialah RM671...katanya fungus dah banyak...pastu kena tukar ring sekali...AF/M Ring..ada dua 2 ring kena tukor...ish ish ish
    nikon memang suka service mcm mcm. segala menda nak tukar...... try YL pudu...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  3. #18

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    subang jaya| sunway | shahalam | sungkai perak
    Posts
    1,377

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    Quote Originally Posted by kuntum View Post
    gua dah anto lens ke nikon kat times square...so dia dah check n bagitau kos rawatan ialah RM671...katanya fungus dah banyak...pastu kena tukar ring sekali...AF/M Ring..ada dua 2 ring kena tukor...ish ish ish
    erm..cari lens lain pun style.tambah duit ckit lagi.yg second. hihi

  4. #19

    Join Date
    May 2011
    Posts
    22

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    tulah...tapi rasanya proceed je...sbb lens ni 80-200 yang AF-D version...sharpness dah dekat mcm 70-200 2.8 dah...

  5. #20

    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    24

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    cer citer lens aper? brand?

    teman dah buang fungus kat Tamron 17-50mm teman kat uncle International Pertama Kompleks, RM150.00. Tapi fungusnya tak la tebal & serius sangat. Buat masa skang teman tak perasan apa2 perubahan pada kualiti output, maybe sebab tak serius fungus nya.

    Macam kawan2 lain cakap, kalau dah teruk sangat, maybe kena tukar elemen & harganya pasti melambung berbanding cuci sahaja. Penah hantar Nikon 18-70mm membe ke Nikon sebab fungus dasat giler sampai focusing pun sangkut & gambar kelabu abihs. Nikon quote untuk buat macam new condition = RM991. So kensel jek, sebab dah bleh beli 2ndhand tiptop unit lens 18-105mm
    aku pn br bercadang nk buang fungus kt tamron 17-50 aku...bleh le aku ke pertama nnt...tercari2 gak mana tmpt yg ok nk cuci....

    ada aku terbaca kt internet, expose lens ke direct sunlight, lama2 fungus akan hilang....betul ke??

  6. #21

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    hembus2jer..ok seriously hanty kena 185..tu pun tahap tak serious..nth ya nth idak dibuang fungus tu...mata org tua mana nak nampak beza...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  7. #22

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    Quote Originally Posted by citerus View Post
    aku pn br bercadang nk buang fungus kt tamron 17-50 aku...bleh le aku ke pertama nnt...tercari2 gak mana tmpt yg ok nk cuci....

    ada aku terbaca kt internet, expose lens ke direct sunlight, lama2 fungus akan hilang....betul ke??
    bukan boleh rosak sensor kee..
    hati2 bro.

  8. #23

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    bukan boleh rosak sensor kee..
    hati2 bro.
    yenayaaa... lens aja la, bukan ngan body sekali

  9. #24

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    yenayaaa... lens aja la, bukan ngan body sekali
    ohh.. hehe. lupa lak. mslh fungus kn lens ajo.
    tenkiiu abam.

  10. #25

    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Serdang (seri kembungan)
    Posts
    26

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    nak tanya satu soalan juga yang bersifat newbie. kalau lens yang mempunyai aperture ring saya akan bukan paling besar (no kecik) dan telek ke arah kawasan cerah (biasanya lampu kalimantang) dan saya boleh check la ada fungus ke tidak (kesian lens 35-70 aku dah penuh berfungus). tapi jika lens yang tiada aperture ring, agak susah saya nak detect fungus ni. maklum la mata org tua bak kata hanty tu... ada ke cara yg mudah dan biasa digunakan oleh otai2 ni?

  11. #26

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    kampar
    Posts
    88

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    Quote Originally Posted by citerus View Post
    aku pn br bercadang nk buang fungus kt tamron 17-50 aku...bleh le aku ke pertama nnt...tercari2 gak mana tmpt yg ok nk cuci....

    ada aku terbaca kt internet, expose lens ke direct sunlight, lama2 fungus akan hilang....betul ke??
    pernah gak terbaca fakta ni.tapi jwpn dia yg ingat sangat x digalakkan coz fungus dh bertapak dlm tu.xkan ler boleh magik tibe2 ilang.so fungus ttp ade cuma mbe mati sekejap.bile jumpa tpt lembap,mencanak blk idupnye..lagi 1 xdigalakkan pasal kepanasan ni akan menyebabkan coating ter'effect gak.xtau ler pe efeknya.ni yg teman pernah bace n ingat..

  12. #27

    Re: Berapa kos buang fungus kat lens ek?

    mari hidupkan kembali thread ni, tumpang tanya la, kat mana boleh servis lens sony, selain di sony centre, nak bersihkan fungus di lens, sony 55-250mm..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •