Results 1 to 15 of 15

Thread: Flash yang sesuai utk nikon D3100

  1. #1

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    3

    Flash yang sesuai utk nikon D3100

    salam saya org baru nak tanya external flash yang sesuai dan juga aksesori lain utk nikon d3100

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    kalau namanya cap nikon, kompom sesuai...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  4. #3

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    Ori nikkong SB600,SB700,SB800,SB900
    3rd brand Metz,nissin..apa lagi ya..tambah2..

    tapi yg nikkong memang sesuai..

  5. #4

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    apa raaaa... macam tanya apa brekfes sesuai utk perut. aduiii..
    selagi flash tu kate compatible with nikong sesuai ler tuu. wa'imaa yongnuo yang 100 lebih pun sesuai. spesifik sikit tuan. baru boleh membantu.
    nak flash yg mcm mane? bajet?

  6. #5

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tanjung Malim, Malaysia
    Posts
    105

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    kalau namanya cap nikon, kompom sesuai...
    Rata-rata yang bertanya inilah jawapan yang akan abam-abam FMDC akan jawap. prefer to OEM Nikon! hehe..

  7. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    angkat itu sb-700.. close case tros...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  8. #7

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    3

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    angkat itu sb-700.. close case tros...
    yang sb700tu berapa anggaran harganya kalau pakai nissin ok tak hari tu ada tanya kedai nissin dalam rm400

  9. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,814

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    kalau mampu, angkat la yg ori. third party pun boleh jugak cuma kena check la compatibility. kot2 di masa akan datang nak pakai fungsi yg lain, misalnya auto FP ka apa ka, takut third part tu tak sapot...

    yg penting kena pertimbangkan - perlukah nak speedlight? kalau betul2 nak kena pakai seperti nak shoot model ka, apa ka baru la beli ikut functionality dan jugak budget

  10. #9

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    angkat itu sb-700.. close case tros...
    SB700 kt amcorp mall rm980.

  11. #10

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    Quote Originally Posted by putera04 View Post
    yang sb700tu berapa anggaran harganya kalau pakai nissin ok tak hari tu ada tanya kedai nissin dalam rm400
    SB700 kt amcorp mall leh dpt rm980...Nissin pung okey doh...tapi kalau nak pakai nissin ambik yg di622 mak II pun da bleh..leh jadik slave..dan kalau nak main CLS pung doh blh...tpi kalau x silap kt d3100 xder mode commander.mak II klu x silap slave optical..so,still leh trigger ngn built-in flash than control power output flash by body laa...

    tuh bagi aku...betulkan kalau aku silap.

  12. #11

    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    3

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    tq atas jawapan otai semua kalo lense pulak untuk d3100 orang biasanya tukar lense ape ye sorry newbie lg

  13. #12

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,814

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    soalan awak terlampau am. utk jawapan secara spesifik, susah jugak.

    namun, boleh la diringkaskan aja. utk body kamera awak, lens yg sesuai ditandakan dgn AFS. lain dari lens jenis tu, kena fokus secara insani.

    pemilihan lens bergantung kepada "nak amik gambor apa?"

    kalau nak amik gambar pemandangan, carilah lens wide angle atau ultra wide angle.

    kalau suka amik gambar orang (potret), boleh pilih lens yg focal lengthnya bermula dari 35mm, 50mm dan 85mm

    dan senarai ni akan berterusan. pelan-pelan kayuh. belajar dan kumpulkan pengetahuan sedikit demi sedikit. nak sumbat semua sekaligus nanti hang pinin.. ahahah

    buat permulaan, belajar guna kamera dulu. fahami dan kuasai yg basic dulu, apa itu shutter, aperture, iso, fokus, metering, exposure, composition, angle, depth-of-field dan lain-lain lagi...

  14. #13

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    *Diamond Bay*KK*
    Posts
    124

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    btul sgt kta abg mangkor tu...fhm sdlmnye fungsi2 kmera tu..mahirkan lg, nti lmbt laun kta sndri tau mnat kta ke arah photography mcm mna...

  15. #14

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    Quote Originally Posted by putera04 View Post
    salam saya org baru nak tanya external flash yang sesuai dan juga aksesori lain utk nikon d3100
    wsalam.. nissin di622 mk ii, sb700, sb900
    pastu cari 35f1.8,50f1.4,70-300vr,11-16f2.8...dan 17-55f2.8 vr.. ok la list ni..hehehe

  16. #15

    Re: Flash yang sesuai utk nikon D3100

    kalu duit bukan halangan angkat SB700 / SB900 terus
    kalu cukup2 makan PM aku untuk SB600

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •