Page 7 of 7 FirstFirst ... 567
Results 91 to 102 of 102

Thread: Arak dibawa ke masjid

  1. #91

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Arak dibawa ke masjid

    Sekejap-sekejap jer masuk forum ni tak perasan dah panjang thread ini. Terima kasih semua, dapat gak ilmu pengetahuan baru.

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    tentg EOS saya ana memang dah rujuk tuan..ustaz azhar sendiri pun pakai dua gear..nikon ada..canon ada..canon canggih jgk rasanya..bkn yg koman2 punya gear..nnti ana rujuk pd ustaz azhar..tapi kalau menurut pendapat ana la..tgk jgk pd keadaan..kita bermula dgn bnda yg kita tak tau..bnda ni kalau diceritakan secara terbuka pd ahli forum, terutamanya pengguna canon..,mau ada yg ternganga..bkn semua ada duit nak tukar gajet serentak..ada yg mengumpul bertaun2 tp akhirnya bila tau canon tu asalnya dari nama dewa budha..tentu agak kecewa kerana kesalahan itu bukanlah kesalahan yg disengajakan..

    bagi saya,tak salah gunakan jenama canon..saya berpendapat, asal nama dewa itu adalah kwanon..walaupun ditukar pd asalnya menjadi canon, sy yakin, mereka yg membeli, bknlah dgn sengaja atau tau yg nama itu berasal dr nama dewa budha.dan seperkara lagi, nama itu sudahpun ditukar oleh pihak syarikat jenama tersebut..namun, seandainya ada pendapat yg akan dtg mengatakan haram memakainya, sy sebagai org yg diajar utk bertoleransi, saya tiada masalah..namun bagi sisi saya, saya yakin, tdk ada salahnya..kalau ianya haram, masakan ada ulama yg mggunakan camera canon..dan bknnya sedikit pelaburan yg dibuat..ustaz azhar contohnya..,berpuluh ribu..silap2 beratus ribu harga nikon D3 dan canon apa model ntah..saya lupa dah..tu tak msk lens lagi tu..dn ustaz azhar kategori pro dlm bidg photog..

    sekadar itu yg mampu saya smpaikan tuan..wassalam.
    Setuju gak ngan pendapat ustaz tu. Kebanyakan memang tak tau asal usul jenama tu. Mereka hanya membeli kerana suka kepada qualiti gambar yang di hasilkan. Bukan sebab nama dewa tu. Bekas Mufti Johor(Allahyarham) dulu pun pakai kamera Canon. Saya pernah pinjam kamera kesayangan Allayarham dulu sebelum saya memiliki kamera sendiri. Hanya kebetulan sesudah mereka memilikinya barulah terperasan asal usul jenama kamera. Rasanya ada lagi banyak benda lain yang menggunakan jenama nama dewa-dewa mereka yang kita tidak mengetahuinya. Nama Canon kalau tak silap saya ada satu lagi makna lain. Dalam bahasa Greek ia bermaksud undang-undang atau peraturan. Rasanya mereka yang menukar jenama Kwanon kepada jenama Canon menyadari akan maksud tersebut dalam bahasa Greek.

  2. #92

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Jitra/Marang
    Posts
    167

    Re: Arak dibawa ke masjid

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Sekejap-sekejap jer masuk forum ni tak perasan dah panjang thread ini. Terima kasih semua, dapat gak ilmu pengetahuan baru.



    Setuju gak ngan pendapat ustaz tu. Kebanyakan memang tak tau asal usul jenama tu. Mereka hanya membeli kerana suka kepada qualiti gambar yang di hasilkan. Bukan sebab nama dewa tu. Bekas Mufti Johor(Allahyarham) dulu pun pakai kamera Canon. Saya pernah pinjam kamera kesayangan Allayarham dulu sebelum saya memiliki kamera sendiri. Hanya kebetulan sesudah mereka memilikinya barulah terperasan asal usul jenama kamera. Rasanya ada lagi banyak benda lain yang menggunakan jenama nama dewa-dewa mereka yang kita tidak mengetahuinya. Nama Canon kalau tak silap saya ada satu lagi makna lain. Dalam bahasa Greek ia bermaksud undang-undang atau peraturan. Rasanya mereka yang menukar jenama Kwanon kepada jenama Canon menyadari akan maksud tersebut dalam bahasa Greek.
    sy ade google bagaimana kwanon diubah kpada nama canon..tp sy xfaham ayat dalam artikel tsebut.mgkin rakan2 dlm fotomedia faham dan boleh dikongsi b'sama..ni kenyataan tsebut..."Nama Kwanon kemudian diganti dengan Canon, yang diambil dari kata Canon yang berarti standar untuk judgement skrip Alkitab."....
    mgkin maksudnya seperti yg CgSir bgtau..

  3. #93

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Arak dibawa ke masjid

    Quote Originally Posted by rhu dua View Post
    sy ade google bagaimana kwanon diubah kpada nama canon..tp sy xfaham ayat dalam artikel tsebut.mgkin rakan2 dlm fotomedia faham dan boleh dikongsi b'sama..ni kenyataan tsebut..."Nama Kwanon kemudian diganti dengan Canon, yang diambil dari kata Canon yang berarti standar untuk judgement skrip Alkitab."....
    mgkin maksudnya seperti yg CgSir bgtau..
    Al Kitab di situ bermaksud Injil Perjanjian Baru yang kita kenal sebagai Bible kitab suci Kristian. Kitab Injil suci kristian yang asli atau biasa mereka panggil Al Kitab ditulis dalam bahasa Yunani Greek. Ini di kira berunsur agama kristian ler.

  4. #94

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Arak dibawa ke masjid

    aku rasala kan. takde salahnye pakai canon. as canon pon bnyk maksud. Canon kalau standard english akan jadi meriam. tp kalau ejanya cannon la. kalau conan akan jadi kartun......


    even kalau memang nama dewa buddha pon, bukannye kite sembahkan?? kalau kita diehardfan canon, kite sokong sebab kualitinya, bukan namanya sama ngan dewa budha,,,.....

    satu masalah orang kita ialah terlalu paranoid. contoh paling senang, logo kasut croc. Pada aku, kita sendiri yg menampakkan kalimah allah pada logo tersebut. padahal kalau tgk bebetol takde pulak. Lainlah nike air, itu memang jelas... lagi contoh tentang email layang, kata ini haram itu haram tak bleh makan. takde bnyk fikir trus sebarkan, tanpa seledik sumbernya betul atau tak. main share je. contohnya issue kfc haram. kononya pengarah jawi kl cakap. padahal ustat tu tak pernah ckp mcm tu lagi. Siap claim ayam KFC haram sebab penyembelihnya wanita. Haram ke wanita sembelih??

    Lagi, bergantung juga pada situasi... contohnya pakai kereta proton. kalau guna tuk mencuri maka buruklah jadinya, kalau guna utk pergi kerja kan ke itu mencari satu rezeki yang halal?? tapi yang haram tetap haram... misalnya melacurkan diri....

    maaf kalau ada yang tersilap...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  5. The Following User Like This Post:


  6. #95

    Re: Arak dibawa ke masjid

    agak setuju dgn pendapat akuss15..

  7. #96

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    A, A
    Posts
    148

    Re: Arak dibawa ke masjid

    jauh btul OT topik ni hehehehe

  8. The Following User Like This Post:


  9. #97

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Butterworth
    Posts
    34

    Re: Arak dibawa ke masjid

    Dslr saya Nikon... Printer saya Canon
    Jangan nak kena suap je... Rajin-rajin lah Google :D Hehe

  10. #98

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Arak dibawa ke masjid

    thread ni byk perkongsian ilmu, bukan mudah utk kita dapat jawapan2 terus dari seorang ustaz..alhamdulillah.

    ..maaf ya celah skit tang jenama..ramai yg khuatir "asal usul tool" dari "tool" tersebut digunakan utk apa.....jika tool itu "asal usul"nya baik..tapi guna utk shoot model terlondeh...fikir2lah sendiri ya...begitulah sebaliknya.. Ustaz Azhar ada datang umah hanty dgn mrsnya, siap tunjuk cara guna 70-200 dgn betul....bertuah kan hanty?..tapi msa tu taktimbul lak persoalan2 asal usul ni...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  11. The Following User Like This Post:


  12. #99

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,323

    Re: Arak dibawa ke masjid

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    thread ni byk perkongsian ilmu, bukan mudah utk kita dapat jawapan2 terus dari seorang ustaz..alhamdulillah.

    ..maaf ya celah skit tang jenama..ramai yg khuatir "asal usul tool" dari "tool" tersebut digunakan utk apa.....jika tool itu "asal usul"nya baik..tapi guna utk shoot model terlondeh...fikir2lah sendiri ya...begitulah sebaliknya.. Ustaz Azhar ada datang umah hanty dgn mrsnya, siap tunjuk cara guna 70-200 dgn betul....bertuah kan hanty?..tapi msa tu taktimbul lak persoalan2 asal usul ni...
    Shoot model terlondeh ?? Yg tu kalau pakai kamera cap serban pon tak boleh kan hanty...hehehehee
    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

  13. #100

    Re: Arak dibawa ke masjid

    Quote Originally Posted by abahwafi View Post
    Shoot model terlondeh ?? Yg tu kalau pakai kamera cap serban pon tak boleh kan hanty...hehehehee
    terkena batang hidung sapelah ni..wakaka

  14. #101

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Perlis
    Posts
    1,394

    Re: Arak dibawa ke masjid

    ... mulanya dengan tajuk yang simple, namun membawa kepada penerangan penerangan berkaitan Agama Islam yang patut kita amalkan.

    Terima kasih.

    I like!
    Last edited by harummanis; 13th July 2011 at 12:45 PM.

  15. #102

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    cheras, kuala lumpur
    Posts
    316

    Re: Arak dibawa ke masjid

    fuh..baru habis baca..satu perbicangan yg cukup baik..teruskan..terima kasih semua..terutama Uztaz kita..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •