Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 23

Thread: Canon 1100d punya masalah dan tip

  1. #1

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Utara
    Posts
    9

    Canon 1100d punya masalah dan tip

    Salam semua otai2...

    Saya baru berjinak - jinak menggunakan DSLR.. So Canon 1100d adalah pilihan berdasarkan harga dan Hasil darinya...

    Ada sesiapa yg guna CANON minta tolong beri jawapan.

    Saya punya 1100d bila kita guna auto , dia punya built flash akan pop up bila kita tekan shutter..sampai byk kali die popup sampai silau mata org...masa popup siap ade bunyi lagi mcm shot letrik...kenape yer?

    newbies tumpang tanya

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    kamera ko rosak tu. baik ko tukar ke fullfrem. kekeke.

    memang la. nama pun auto. tak cukup chy kamera akan otomatik fire flash.

  3. #3
    sy guna nikon, memang kalau auto mcm gitu jdnyer.. tgh panas terik pun pop up flash keluar sebab nk counter backlighting..

    ps: sy sokong anakmokhtar.
    kena tukar fullframe hehe

    Sent from my X10i using Tapatalk
    learn and never give up..

  4. #4

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Utara
    Posts
    9

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    kamera ko rosak tu. baik ko tukar ke fullfrem. kekeke.

    memang la. nama pun auto. tak cukup chy kamera akan otomatik fire flash.
    sememangnya betul kata otai tu, bila guna auto.kamera auto fire die nyer flash bila xcukup cahaya. tp yg ni bukan popup sekali jer, byk kali masa kita tekan shutter utk set focus...sebelum release shutter..
    mcm mana ya nk terang..
    kalau guna CA, AV, TV pun jadi gak...tp kalau guna External Flash xpulak jd mcm tu...dia fire sekali jer masa kita release shutter.

  5. #5

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    kamera ko rosak tu. baik ko tukar ke fullfrem. kekeke.

    memang la. nama pun auto. tak cukup chy kamera akan otomatik fire flash.
    pesanan dr otai tu,,tuko aje fullframe,hahahah,,kalo pakai auto camtu la peel nye,,kalo tak pop up,,pakai Av ke, Tv ke, M ke,,betul kan aku kalo salah

  6. #6

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    ooo. tu pre flash sebab nak cari fokus. canon memang macam tu. kalau nikon ade lampu kecik yg menyala. (tak reti nak explain spesifik tgk sini http://farm6.static.flickr.com/5299/...04a9549ba6.jpg)
    memule pelik gak tengok canon member flash fire dua kali. ingatkan salah setting ke ape. padahal memang system canon macam tu..

    *macam tak khatam manual jer. am i right? and 1 more thing aku tak layak pun otai otai tuh.
    sekian.. sila perbetul kalau ada salah maklumat.

  7. #7

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Utara
    Posts
    9

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    ooo. tu pre flash sebab nak cari fokus. canon memang macam tu. kalau nikon ade lampu kecik yg menyala. (tak reti nak explain spesifik tgk sini http://farm6.static.flickr.com/5299/...04a9549ba6.jpg)
    memule pelik gak tengok canon member flash fire dua kali. ingatkan salah setting ke ape. padahal memang system canon macam tu..

    *macam tak khatam manual jer. am i right? and 1 more thing aku tak layak pun otai otai tuh.
    sekian.. sila perbetul kalau ada salah maklumat.
    Ooo..itu mcm ker? Ade gak belek manual, tp xjumpa bab ni...

    Ingatkan CANON aku bermasalah...sbb membe terdekat yg lain pakai NIKON n SONY...tanya depa pun, depa xtau...
    Mmg pelik gak la die popup pre flash die pakai Flash yg atas...siap bunyi mcm shot karen...lagi menjadi bila nk focus waktu mlm...
    silau habis org yg kita nk shoot..hahahahaha

    apapun tima kasih pada yg membantu...cerah skit ilmu aku ni...newbies la katakan....

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    sama sama. sekadar membantu sikit sikit jer. kalau nak setelkan masalah tu senang jer. Gune manual fokus. kalau titik fokus tak letak kat tgh pun blh gak.
    sila perbetul kalau ada salah maklumat.

  9. #9

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Utara
    Posts
    9

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    mana member yg guna canon 1100d yg ade tip n masalah minta kemukakan dekat sini...so, lepas ni tajuk kita xlah tersasar..
    We choose better way, we try and share each other.And We make a different

  10. #10

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    kalau x silap saya, pre-flash tu membantu untuk mengelak red-eye.
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  11. #11

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    Aku tak pakai Canon tak tahu sangatlah. Cuma yang aku tahu kalau guna mode Auto semua setting di buat oleh kamera untuk dapat exposure terbaik yang sudah di setkan pada kamera. Rasanya ada banyak mode auto yang lain. Kenapa tak gunakan mode auto yang lain macam mode P, AV dan TV. Cuma mode AV dan TV ni kita perlu buat satu pilihan setting sahaja manakala setting yang lain di lakukan oleh kamera. Mode AV kita perlu pilih sati aperture dan mode TV kita perlu pilih satu shutterspeed sahaja. Yang lain kamera yang setkan secara automatik. Sorrylah kalau aku silap, sebab aku ni nikonian.

  12. #12

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    heeehhehe... canon memang rabun ayam sikit. lowlight memang tak boleh nak fokus, harus dibantu dek cahaya yg terang. tu pasal la kena guna flash utk jadi AF assist light.

  13. #13

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    Quote Originally Posted by rizma View Post
    Salam semua otai2...

    Saya baru berjinak - jinak menggunakan DSLR.. So Canon 1100d adalah pilihan berdasarkan harga dan Hasil darinya...

    Ada sesiapa yg guna CANON minta tolong beri jawapan.


    Saya punya 1100d bila kita guna auto , dia punya built flash akan pop up bila kita tekan shutter..sampai byk kali die popup sampai silau mata org...masa popup siap ade bunyi lagi mcm shot letrik...kenape yer?

    enewbies tumpang tanya
    dah ada dslr wat pe gune auto..rugi beli kamera mahal2 hasilnya macam pns jer..baik guna kamera macam dalam avatar tu..hehe

  14. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    heeehhehe... canon memang rabun ayam sikit. lowlight memang tak boleh nak fokus, harus dibantu dek cahaya yg terang. tu pasal la kena guna flash utk jadi AF assist light.
    Hohohoo..... macam tu yer abam mangkor. Tak best la macam ni. Nasib baik aku pakai Nikon.

  15. #15

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Canon 1100d punya masalah dan tip

    ehhh cikgu... canon pun best jugak la. biasa ler setiap sesuatu ada kelebihan dan kelemahan. tapi saya pilih nikon sebab keupayaan AF accuracy walaupun lowlight disebabkan dek hobi saya nembak burung dlm keadaan cahaya malap..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •