Results 1 to 9 of 9

Thread: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

  1. #1

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    12

    Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    salam wbt...saya nie nubis dalam photography. baru belajo nak pegang camera. nak mintak tolong otai2 tolong mengomen gambo2 saye. nak perbaiki kelemahan yang ade. harap sudi membantu. kat bawah nie sumer saya shoot pakai mode aperture...



    Exif :
    Exposure Time - 1/320"
    F Number - F5.6
    Exposure Program - Aperture priority
    ISO - 1600



    Exif :
    Exposure Time - 1/50"
    F Number - F5.6
    Exposure Program - Aperture priority
    ISO - 800



    Exif :
    Exposure Time - 1/200"
    F Number - F5.6
    Exposure Program - Aperture priority
    ISO - 800
    Last edited by mozakim; 17th August 2011 at 10:05 AM.

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    Gambar 1
    Hanya apply rule-of-third, gambar akan jadi lebih baik.

    Gambar 2
    Sudut yang menarik.... lengkap dengan foreground dan background.

    Gambar 3
    Tak berapa menarik. Kerana banyak sangat cerita..... (distraction).
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. #3

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    12

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    [IMG][/IMG]

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    Percubaan yang menarik dari 'Budak Nakal'. Nampak macam nak apply RO3 disitu. Horizon line pun dijaga. Bersedia untuk tanya balik, apa yang boleh menjadikannya lebih manarik? Apa lagi elemen yg rasanya kalau ada, akan jadikan gambar tu lebih menarik....... ? Gambar dah ok dah, tapi nak jadi lebih lagi....
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  5. #5

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    12

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    TQ abg pengukir cahaya...insya allah akan cuba improve lagi.

  6. #6

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    cuba banyakkan tengok gambar hebat di web. dapat kan idea kenapa gambar tu menarik. antara web yg boleh saya syorkan seperti 500px.com dan flickr.

    antara tips yg saya dapat, yang paling utama menjadi kekuatan pada sesuatu gambar adalah faktor pencahayaan, leading line, campuran warna dan suasana (moment) ketika gambar diambil. bermaksud disini kekuatan sesuatu gambar bukan terletak pada object yg difokus.

    tips lain : "Watch your background" - bermaksud disini, perkara yg menjadikan gambar lebih menarik adalah latarbelakang (background) dan bukan objek yang difokus.

  7. #7

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    12

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...


  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    Objek dan subjek..

    Kita kena pastikan apa objek dan subjek dalam gambar kita. Biasanya semua adalah objek.. dan salah satu ialah subjek utama. Dengan ada subjek utama, baru kita dapat apa theme atau tajuk gambar kita. Setting seterusnya akan ikut pada tajuk itu.

    Perkara seterusnya ialah macam mana nak menaikkan subjek kita, di mana ia akan jadi satu tumpuan dalam gambar kita. Kalau orang tengok gambar kita je.. dia akan tertumpu tengok subjek tu dulu. Untuk itu, teknikal setting seperti aperture dan shutter dapat membantu.. dan artistik setting seperti composition dan timing sangat penting..


  9. #9

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    12

    Re: Bedah Foto | Saya Budak Baru Belajar...

    [IMG][/IMG]

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •