Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 42 of 42

Thread: Infrared | Misteri White Balance

  1. #31

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    salam bro dome...sblum ni aku dh try IR filter ng body D90 kwn punye utk bljr setting WB & mmg dpt hasil GOOD..
    skang ni aku bru je bli IR filter sndiri (jnma Octopus) n set pd D3k aku...
    aku dh cube ng mcm2 setting utk dpt WB preset tp x dpt2...
    cth aku cube setting ni ng kertas putis bwh chya matahari terik tp x dpt gk :
    Aperture : f3.5
    Shutter : 2"
    ISO : 800

    adakah aku perlu naikkan lg nilai shutter utk dedahan yg lebey lama utk dpt result GOOD??

  2. #32

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    ya cuba dedahkan lebih lama lagi
    bagi model2 kamera nikon yg mempunyai sensor cleaning mmg susah sikit utk preset

  3. #33

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    baeklah...nt sy akan cube lg ng setting yg laen...terime kaseh
    tp kalu kalu sy naekkan lg nilai shutter pic pasti overexpose...kalu overexpose msih dpt preset GOOD ke?? (sekadar nk + ilmu)

  4. #34

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    memang kena kental jugops kalau nak main IR dengan filter nims... huhuuuu, cayok2

  5. #35

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    shutter mania cuba ang naikkan nilai apperture kekeke
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  6. #36

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    Quote Originally Posted by dome View Post
    ya cuba dedahkan lebih lama lagi
    bagi model2 kamera nikon yg mempunyai sensor cleaning mmg susah sikit utk preset
    avam dome.. nk tanye.. nape model yg ade sensor cleaning susah nk preset WB?
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  7. #37

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    mmg ssh bangat seh...aku dh up smpai 30 seken shutter ltk atas tripod...tp x jd2 gak nims
    sape2 yg pernah setting dk3 preset WB ng IR filter...tlg bg advice sket kt aku...huhuhuhu

  8. #38

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    avam dome.. nk tanye.. nape model yg ade sensor cleaning susah nk preset WB?
    kerana bila preset, cahaya ir nak masuk susah sikit akibat 2 lapisan kaca , pertama lapisan kaca filter hot mirror dan kedua lapisan kaca sensor cleaning
    dan kedua-dua ni bertangkup antara satu sama lain, kalau model2 terdahulu yg tak ada sensor cleaning cahaya ir hanya perlu menembusi filter hot mirror sahaja.

    kebiasaanya solution adalah menggunakan preset menggunakan photo ir yang di rakam dr kamera yang di ubahsuai tp nak kena photo yg ada profile model terbabit

  9. #39

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    Quote Originally Posted by dome View Post
    kerana bila preset, cahaya ir nak masuk susah sikit akibat 2 lapisan kaca , pertama lapisan kaca filter hot mirror dan kedua lapisan kaca sensor cleaning
    dan kedua-dua ni bertangkup antara satu sama lain, kalau model2 terdahulu yg tak ada sensor cleaning cahaya ir hanya perlu menembusi filter hot mirror sahaja.

    kebiasaanya solution adalah menggunakan preset menggunakan photo ir yang di rakam dr kamera yang di ubahsuai tp nak kena photo yg ada profile model terbabit
    apekah mksud ayat ni abg dome???..bleh trangkan lebey lanjut sket??

  10. #40

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    cuba ke menu wb dalam d3000 tu,
    Preset Manual - ada 2 option,

    - measure
    - use photo

    jadi untuk 2nd option,kalau pakai d3000 mesti guna gambar yg di shot dari d3000
    kalau pakai d5000 perlu guna gambar yg di shot dari d5000 juga dan begitulah seterusnya

  11. #41

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    Quote Originally Posted by dome View Post
    cuba ke menu wb dalam d3000 tu,
    Preset Manual - ada 2 option,

    - measure
    - use photo

    jadi untuk 2nd option,kalau pakai d3000 mesti guna gambar yg di shot dari d3000
    kalau pakai d5000 perlu guna gambar yg di shot dari d5000 juga dan begitulah seterusnya
    owh...so maknanye preset WB ng gune pic IR dri D3k gk la ek???begitukah??

  12. #42

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Infrared | Misteri White Balance

    yup,lagu tu la,lagu mana lagi hahaha

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •