Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 42

Thread: Infrared | Misteri White Balance

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Infrared | Misteri White Balance

    Salah satu faktor penting dalam menghasilkan gambar IR adalah penggunaan WHITE BALANCE yang betul.White balance yang perlu di gunakan ketika mengambil gambar IR adalah PRESET (nikon) dan CUSTOM ( canon) . penggunaan WB auto dan yang lain-lain akan menghasilkan output gambar IR yang tidak sepatutnya.

    Bagi pengguna nikon,untuk preset white balance,klik butang WB dan pilih wb preset (ditanda dengan perkataan PRE).tekan butang WB sehingga perkataan PRE berklip-klip.

    Bagi pengguna canon,tak silap diorang perlu shot subjek dan gunakan subjek terbabit sebagai custom WB.(sila rujuk manual kamera anda..hehe)

    Dengan keadaan filter IR terpasang kita boleh preset wb.ada beberapa benda yang boleh di gunakan yang mana setiap preset akan menghasilkan tone warna yang berbeza.antara subjek yang boleh di gunakan adalah :

    - Kertas Putih
    - Rumput Hijau
    - Langit nan Biru

    bagi rumput boleh try n error preset rumput yang terdedah dengan cahaya mahatari dan rumput yang terlindung dengan cahaya matahari.keduanya akan hasilkan sedikit perbezaan tone warna.

    Boleh gunakan mode A,P,S atau M.ISO200 sudah mencukupi.kalo mode A,P,S agak2 susah nak dapat GOOD maka perlukan gunakan mode M.untuk memudahkan kita dapat GOOD result,settingnya bergantung kepada keadaan cuaca semasa itu.

    di bawah ini di tunjukkan hasil dari wb yang berbeza.semua gambar adalah dari output asal ir yang belum di edit.


    (contoh penggunaan auto white balance)


    (preset wb kertas putih)


    (preset wb rumput hijau)


    itu saja dulu mengenai preset.kalau ada salah tolong betulkan.kalau ada siapa2 nak tambah sila2 kan.

    topik akan datang ;

    - cara utk merakam ir
    - cara utk membuat workflow ir

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    terima kasih dome.Saya harap nfirdaus atau sesiapa juga pengguna canon dapat sekali lagi beri penerangan custom wb untuk pengguna2 Canon pula :wink: semakin byk contoh2 diberikan semakin terasa ketidak sabaran menunggu 27 January ini...Dome, aunty book no. satu nak pinjam filter serta kamera... :wink:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  3. #3

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Republick Of Besut
    Posts
    2,378
    dOME KALAU KITA pakai kertas hijau bules ko dok.. utk preset white balance..

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    kertas ijau pun boleh.janji subjek yang kita nak preset itu mempunyai warna yang sekata/serata
    kertas tu warna hijau dan tidak bercampur aduk dengan warna2 lain

    begitu juga nak preset rumput.kena cari kawasan rumput betul2 hijau sekata

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608
    apa kata
    seblum outing IR nanti kita buat satu taklimat sebelum memulakannya...
    rasanya gn adanya hand on ia pasti lebih bererti

  6. #6

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    cg : kita akan bagi nota nanti bila outing sebagai rujukan

    joni : same2 , aku pun kene terima kasih kat abam pelaris kerana dia yg byk ajau

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596
    Dome.. dah molek dah tu..
    masa 27 nanti buleh la try satu2 Wb tu..


  9. #9

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Akademi Fantasia
    Posts
    771
    ohh! tu macam ka....baru ku tahu...hehehehehh
    nigdam lama nak shut ir tapi aper kan daya filter yg di oder tak sampai lagi..isk..isk
    dulu shut pakai film senang...taruk filter shut pas tu cros proses..gambar dah jadi...
    "If you're photographing in color you show the color of their clothes -
    if you use black and white, you will show the color of their soul."

    "Acai D.O.P."(Director of Photography)
    http://www.flickr.com/photos/zools_studio/

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    TRG
    Posts
    4,425
    nak try camna kalu takde filter IR..

    dome, meh pinjam skali filter tu... manfrrotto ada doh ni...

    kalu dah oprek, org tak main doh filter2 nims... :P
    SeHero mana pun, tetap anak mak, hamba Tuhan....
    http://flickr.com/photos/ieman

    "Oh Allah, bantulah kami dalam menyempurnakan amalan agama kami di samping menentang musuh-musuhMu"

  11. #11


    Contoh Gambar tampa menggunakan IR filter... Penghasilan gambar IR tengah di lakukan 100% dlm Photoshop.
    Kalu daun memang jadi cun tapi belum di cuba pada manusia lagi. Insyallah percubaan akan di lakukan agar penggunaan tampa
    Filter IR bakal dilaksanakan di Photoshop sahaja... Ini tampa menggunkan sebarang Plug-in.
    INSPIRATION + PASSION + CREATIVITY + 012 3305858
    OFFICIAL WEBPAGE l WEDDING FOTO BLOG l PERSONAL BLOG

  12. #12

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    Salam sejahtera

    Sya baru lagi berjinak2 dalam arena DSLR ni..mempunyai
    Nikon D40x + 18-55mm + 18-200mm + 70-300mm
    Filter IR hoya72 55mm

    Soalannya ialah..: Bolehkah D40x membuat IR Photography? wlwpun mempunyai WB PRE..
    Kalau buleh,bagaimanakah cara2nya..(cara setting) utk D40x ini merakam IR foto

    terima kasih.

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    sila rujuk topik ini - viewtopic.php?f=46&t=7062

  14. #14

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    saudara dome,terima kasih

    saya sudah pun merujuk ke halaman yg saudara berikan td,& telah saya ikuti..
    tetapi..utk mendapatkan 'GOOD' amat sukar...
    sya dah cuba pada kertas putih,rumput hijau,awan biru dgn mngunakan P,S,A,M
    tetapi..gambar sya menjadi merah...keseluruhan setting sya ikut..

    mengikut kata kawan sya yg agak pakar dlm IR ini..
    kamera D40,D40x,D60 tidak boleh set WB PRE..betul ke?

    sya mintak jasa baik saudara dome utk terangkan..
    TQ

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: IR | Teknik editing gambar tone warna

    YA betul,
    agak sukar untuk mendapatkan hasil "GOOD' ,
    kesukaran ini di kesan sejak kelahiran model nikon d80 di mana nikon telah menambah tahap ketebalan filter hot mirror,
    produksi model2 terbaru nikon juga memperlihatkan hal yang sama samaada d40/40x/60 dan seterusnya.
    yang mana ini menyebabkan proses penyerapan cahaya semakin sukar kerana kita preset bersama filter R72 untuk dapatkan output preset bagi IR,
    tapi bukan 100% tak boleh nak buat preset cuma ada kaedah-kaedahnya dan juga kesabaran.
    di nasihatkan juga supaya buat pada keadaan cuaca cukup panas terik ,elakkan di waktu petang atau awal pagi.

    gambar menjadi merah apabila preset tidak betul atau menggunakan wb selain preset exp auto wb


    boleh refer topik ini untuk maklumat lanjut ;

    viewtopic.php?f=46&t=3177

    viewtopic.php?f=46&t=3421



    *kirim salam kepada kawan yang pakar dalam IR tu...thehehehehe

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •