Results 1 to 13 of 13

Thread: Getah Pada Body Kamera lekang...

  1. #1

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4

    Getah Pada Body Kamera lekang...

    Assalamualaikum dan salam sejahtera kpd smua warga FMC..

    Sy seorng pengguna kamera nikon d90 berusia kira2 setahun stgah dan part bgetah pd body sy mule mnjadi lekang dan sedikit kembang, oleh itu sy ingin bertanya sedikit soalan:

    1) Knapa getah pada body lekang?
    2) Apakah solution utk masalah diatas?
    3) kalau bwk pgi nikon center boleh x? brape charge die ye?

    harap rakan2 di FMC dapat membantu sy.. ;-)

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    mmg lama2 dia lekang atau tercabut tak kira d90 ke d3 ke pasal getah tu tampal dgn gam jer.. gam dah sampai expired date dia dah takde power dah, kalau rasa nak jimat tampal sendiri jer balik tp hati2 pakai jenis gam yg tidak merosakkan casing body . hantar nikon utk full body tukar rasa dlm 1-2 ratus juga , boleh cuba call nikon center tanya diorang

  3. The Following 2 Users Like This Post:


  4. #3

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    tq 4 info en dome

  5. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    mula2 aku pakai gam kasut, lepas 3-4 bulan tercabut balik. skrg pakai selotep je lagi senang. bagus la getah tercabut, tu tanda memang guna kamera habis2an.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. The Following User Like This Post:


  7. #5

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Kota Baharu, Kelantan, Malaysia, Malaysia
    Posts
    23

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    getah aku nyer pon dah terkopek dah. buat x nampak sudah. janji x kacau performance lain

  8. #6

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    Quote Originally Posted by srikedondong View Post
    getah aku nyer pon dah terkopek dah. buat x nampak sudah. janji x kacau performance lain
    same boat!!!..buat donno jee!! bukan tanggal pun lens kalo getah tu tercabut...

  9. #7

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    30

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    Quote Originally Posted by dome View Post
    mmg lama2 dia lekang atau tercabut tak kira d90 ke d3 ke pasal getah tu tampal dgn gam jer.. gam dah sampai expired date dia dah takde power dah, kalau rasa nak jimat tampal sendiri jer balik tp hati2 pakai jenis gam yg tidak merosakkan casing body . hantar nikon utk full body tukar rasa dlm 1-2 ratus juga , boleh cuba call nikon center tanya diorang
    nasihat yg hebat... otai biasalah...

  10. #8

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    30

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    Quote Originally Posted by red View Post
    mula2 aku pakai gam kasut, lepas 3-4 bulan tercabut balik. skrg pakai selotep je lagi senang. bagus la getah tercabut, tu tanda memang guna kamera habis2an.
    oklah tue pakai selotep...pakailah gam gajah... atau gam tikus hehe

  11. #9

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Kota Baharu, Kelantan, Malaysia, Malaysia
    Posts
    23

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    Quote Originally Posted by maria_ida View Post
    oklah tue pakai selotep...pakailah gam gajah... atau gam tikus hehe
    jgn pakai gam...bir sarawak sudah. tu ubat sakit gigi. :P (selamat hari raya)

  12. #10

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    Quote Originally Posted by dome View Post
    mmg lama2 dia lekang atau tercabut tak kira d90 ke d3 ke pasal getah tu tampal dgn gam jer.. gam dah sampai expired date dia dah takde power dah, kalau rasa nak jimat tampal sendiri jer balik tp hati2 pakai jenis gam yg tidak merosakkan casing body . hantar nikon utk full body tukar rasa dlm 1-2 ratus juga , boleh cuba call nikon center tanya diorang
    Tq en dome eniwey, da bubuh gam gajah, settle masalah..

  13. #11

    Join Date
    May 2009
    Location
    Terengganu
    Posts
    191

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    aku pun tercabut gak nie...cover LED pun dah ilang entah ke mana. Mana nak dapat spare part dua barang ni?

  14. #12

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    getah tu tak mahal rasanya, bebaru ni member ada pegi gantikan baru kat Nikon, x cecah seratus pun katanye, dia guna D90 gop

  15. #13

    Re: Getah Pada Body Kamera lekang...

    La mudah aje...cari getah yang orang biasa pakai kat tangan tu.
    Saya beli 3 tak sampai RM2.00 sarung kat lens.Pilih aje warna yang suka.
    Ada ilmu hidup jadi mudah.
    Ada camera hidup ada sejarah.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •