Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 26 of 26

Thread: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

  1. #16

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    ambe xpernah pakai lg lightroom nieh.. biasenye just pakai cs3. ape yg lebih lightroom erkk??
    Umpana Photoshop, tp ko edit beramai2, then save sekali je....
    kalo pakai PS, nak kene bukak satu2, leceh la utk normal editing...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  2. The Following User Like This Post:


  3. #17

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    damansara, k.l
    Posts
    81

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    katenye LR 3.0 boleh send gamba terus ke facebook. camner nak buat ye? dah cube banyak kali tak berjaye jugak...

  4. #18

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Umpana Photoshop, tp ko edit beramai2, then save sekali je....
    kalo pakai PS, nak kene bukak satu2, leceh la utk normal editing...
    oooo... boleh buat sekaliguslaa..
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  5. #19

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Maran -KEMAMAN-Kota Bharu....
    Posts
    139

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    ambe xpernah pakai lg lightroom nieh.. biasenye just pakai cs3. ape yg lebih lightroom erkk??
    Salam ....

    Setakat yang ambe tahu ...LR ni boleh terus edit RAW ...x perlu nak buka ke Camera Raw dulu kalau kita edit dlm PP ....ye ke ni ????

    Kalau salah info pasal ni ...ambe minta maaf...

  6. #20

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Melaka/PD
    Posts
    57

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    ya memang sangat2 terlupa......

    disadvantage 64bit OS yg aku tak suka....

    xde plugin utk view thumbnails utk NEF. haha. utk 32bit je aku jumpa... adeiyer...
    2-3 bulan lepas Microsoft ada keluarkan Camera Codec Pack utk 32-bit dan 64-bit....So sekarang ni boleh tengok thumbnail RAW file termasuk .NEF dan CR2 di Windows Explorer...sonang kojo sikit...

    http://www.microsoft.com/download/en....aspx?id=26829
    Last edited by suhaimi2; 20th October 2011 at 04:12 PM.
    Anyone can be knowledgeable, but very little can be modest.

  7. #21

    Join Date
    Nov 2011
    Location
    ulu klang
    Posts
    22

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    LR adalah software yang paling sempoi yang penah ak jumpe untuk maen/edit colour..
    sgt sesuai utk photography..
    luv lightroom...heheheh ..

  8. #22

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Quote Originally Posted by speedyshooty View Post
    Satu lagi, masa di katalog tu pulak. Bila kita perhati satu gambar dalam katalog tu. pastu kita klik pula gambar-gambar laen untuk tengok secara pantas pulak,
    dia mcm gambar tu hilang sedikit brightenesnye.. (jadi kuarang cahaya sikit je.)
    Yg aku paham masa guna trial ver dulu, LR open image tanpa apply camera punya picture style/control..tapi dengar2 leh install plug-in..tapi aku tak pernah try..sebab aku mmg pening dgn LR punya interface.. so uninstall.

  9. #23

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Aku setakat ni guna Adobe Camera Raw plug-in je. Pening tengok Lightroom sbb ah biasa dgn environment ACR...bagi aku it works the same cume LR can batch process kan? Hmm will try to play around leter. Dia punya interface aku pening sikit tengok...hehehe
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  10. #24

    Join Date
    May 2011
    Location
    Kelate num..
    Posts
    108

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    kenapa sy setting kamera hue n contrast pada kamera pastu buka pd Lr image jadi mcm biase.. ?

  11. #25

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Quote Originally Posted by speedyshooty View Post
    kenapa sy setting kamera hue n contrast pada kamera pastu buka pd Lr image jadi mcm biase.. ?
    kalau ko pakai RAW, bile bukak kat LR, Picture Style xdibaca... so memang yg pure SOOC (straight out of camera)...

    kalau pakai JPEG, file JPEG tu sendiri dah flatten dengan Picture Control itu.

    PC time ambek gamba hanyalah buleh dibaca oleh viewNX atau captureNX.....

    http://www.flickr.com/groups/nikond3...7626725056560/
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  12. #26

    Re: Optimize your Lightroom!! || Optimasikan lightroom anda!!

    Quote Originally Posted by Rosli Kooga View Post
    Salam ....

    Setakat yang ambe tahu ...LR ni boleh terus edit RAW ...x perlu nak buka ke Camera Raw dulu kalau kita edit dlm PP ....ye ke ni ????

    Kalau salah info pasal ni ...ambe minta maaf...
    Memang boleh tuan

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •