Results 1 to 5 of 5

Thread: Tone manakah sesuai..

  1. #1

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Tone manakah sesuai..

    Salam,
    Saya mempunyai masalah untuk menentukan tone manakah yang sesuai.


    #1- Original foto
    Foto ni saya terpaksa edit sikit kerana pada mata saya ianya nampak flet.
    Exif: Shutter 1/60, iso 800, f2.8, Kelvin 5200(daylight), Speedlight


    #2-
    Saya kekalkan tone asal tetapi saya naikkan sedikit detail pada wajah.


    #3-
    Saya tambah dgn tone kebiruan. Saya tak tahu artwork ni ok ke tidak.


    #4-
    Lepas tu saya cuba mainkan red channel supaya tak nampak pucat. Artwork ni pun saya tak tahu ok ke tak.


    Minta tolong adik kakak abang adik bagi komen sikit pasal tone2 tadi. Saya sebenarnya takut untuk main2 tone ni, bukan apa takut jadi over.
    Editing guna ps4
    Sekian terima kasih daun keladi.

  2. #2

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: Tone manakah sesuai..

    tone ni pada saya subjektif untuk orang menilai. untuk permulaan, saya sarankan tak perlu guna PS sebab aplikasi ni terlalu "advance" untuk permulaan. sebagai permulaan boleh bermula dengan adobe lightroom dan muat turun ribuan preset a.k.a tone percuma yang ada kat internet ATAUPUN untuk alternatif percuma lagi, pakai je photoscape. Kat dalam tu ada pelbagai preset yang anda boleh edit dsb. selamat mencuba!
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  3. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Tone manakah sesuai..

    Quote Originally Posted by izzat3114 View Post
    tone ni pada saya subjektif untuk orang menilai. untuk permulaan, saya sarankan tak perlu guna PS sebab aplikasi ni terlalu "advance" untuk permulaan. sebagai permulaan boleh bermula dengan adobe lightroom dan muat turun ribuan preset a.k.a tone percuma yang ada kat internet ATAUPUN untuk alternatif percuma lagi, pakai je photoscape. Kat dalam tu ada pelbagai preset yang anda boleh edit dsb. selamat mencuba!
    Betul tu. Guna lightroom, photoscape, picasa3 dan seumpanya sangat mudah dan menjimatkan masa tapi hasilnya tidak memuaskan. Dulu2 saya ada pakai kedua2 sofware ni tapi saya lebih suka berlatih menggunakan PS walaupun agak mencabar. Artwork dan toning memang subjectif dan bergantung pada citarasa seseorang, tetapi bila kita bermain dgn toning kita cuba untuk buat yang terbaik supaya org suka dgn apa yang kita buat.

    Berbalik kepada artwork yg saya buat diatas, saya pun tak tahu apa yg org suka sebenarnya supaya saya dapt improvekan lagi skill saya.

  4. #4

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    shah alam
    Posts
    76

    Re: Tone manakah sesuai..

    assalamualaikum... bagi saya tone adalah trademark org tersebut... tone yang dihasilkan adalah kerna orang minat pada tone tersebut.. bagi saya, saya akan melatih diri untuk mendapatkan tone yang saya minat pada kamera itu sendiri.. tidak dibuat pada proses editing... jadi kita kerna tahu penggunaan white balnce pada kamera untuk mendapatkan hasil tone yang kita suka....
    gafaar musar/ mak_gafaar@yahoo.com

  5. #5

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Tone manakah sesuai..

    terimakasih semua kpd yg sudi mengomen.
    Foto ini pula adalah cubaan saya bermain2 dengan simple tool yg ada dalam ps seperti opacity, level, marquee & lasso tool. Dapatlah kiranya adik kakak abang-abang mengomen kaw-kaw. Apa yang saya nak tahu adalah sesuai tak dibuat begini.


    Ni gambar ori
    Last edited by airsejuk; 24th September 2011 at 08:01 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •