Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 38

Thread: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

  1. #16

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    Saya orang kelantan dan saya shoot pon kawasan kelantan..so diorang leh terima keadaan saya ..klu orang luar mungkin dia ingt reporter..reporter bagus klu dia tak wat kerja tak betul..yg selalu tak bagi tuh sebb dia wat kerja tak betul/tak ikut rules. Teknik saya ialah mula2, lepas park kereta tuh..wat kuar tripod(penting ada tripod) untuk orang tau kita nk ambik gambr..bila lalu kawasan orang ramai jgn lupa senyum tapi jgn terus shot..pergi round2 area lain dulu..pusing2 kawasan.pastu lepas 2 3 shot tuh..bagi diorang leh terima keadaan kita dulu..pastu baru pergi kawasan ramai tuh..bagitau tujuan nk shot..mcm saya tuk koleksi peribadi so diroang tak kisah..klu ada card bagi la kt diorang..lagi sekali jg nterus shot tapi mintak izin dulu nk shot sekeping 2 ( ni auta jer lebih kekeke) ..pastu dah diorang biasa baru la shot ganas2..mase shot jgn diam jer borak2 laa..info pon dapat orang pon selesa... jgn lupa belanja air teo o beng kt diorang..nk balik janji la nga diorang klu dtg lagi akan print A4 bagi diorang ...(jgn janji kosong)..lepas tu nk balik baru mintak kontek no diorang tuk rujukan klu ada apa2 nnti...

  2. #17

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Gombak@kuantan
    Posts
    421

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    memang your photography helps people to see....hehehehehehe great photojurnalisme Abam Azmizi

  3. The Following User Like This Post:


  4. #18

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    dimana kaki ku berpijak...
    Posts
    1,233

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    kemah keming towwss... mcm tengok majalah tiga jah...
    BLOG
    BBM 21E47ECD

  5. #19

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    nice photo essay...
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  6. #20

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    Bro...boleh x share tips macamana nak approach masyarakat setempat...cara nak introduce diri....kekadang tu org ingat kita ni "reporter" sebab bawak camera besar2...kekadang tu jenuh gak nak explain sampai tahap kena menipu la....kata buat research la...student la dan mcm lagi... especially kalau pi tempat2 yg agak hot di KL seperti Pudu, Chow Kit dsb... pernah sekali dkt area Pudu sy ngan member kena follow walaupun kami dah explain yg kami bukan reporter....at last demi keselamatan...kami pun blah...Insiden juga pernah berlaku di Kg Nelayan Kuala Kedah....kami dinasihatkan utk tidak mengambil gbr walaupun belum sempat introducekan diri... keadaan2 seperti yg kekadang membatutkan niat berfotografi ala2 Photojournalisme...... sebagai alternatif "call card" adalah salah satu cara utk introduce diri sebelum shoot gbr.... mungkin sesuai mungkin tidak.... ada tip- tip lain yg boleh dikongsi...
    kekadang situasi itu memang berlaku itu yang thrillnya...cuba bawak satu compact jika mereka xselesa dgn slr buleh gunakan kompek
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  7. #21

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Big Hill
    Posts
    121

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    Ooooooo...gitu rupenye buat ikan kering. Susah jugak kejenye. Ingatkan main jemur je. Mekasih la bro. "Ikhlas dari peminat ikan kering".

  8. The Following User Like This Post:


  9. #22

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    mmg begitu la cabaran menjadi photojurnalist nih..lebih teruk dari nih pon ada ...klu dilarang terus stop ..jgn cakap byk lagi ..nnti diorang naik angin..cuma bila stop tuh ..snap la 2 3 keping tanpa pengetahuan..abam sniper44 dan saya pernah kena mase shot kuala sepetang (kilang arang)..siap kt tgn dah ada barang/benda keras dah cuma tak naik kat kepala kita je... hehehe

  10. #23

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Sarawak
    Posts
    8

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    info yang cukup menarik...suka mkan tp xtau mcm mana dihasilkan.

  11. The Following User Like This Post:


  12. #24

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    Quote Originally Posted by ceranahati View Post
    info yang cukup menarik...suka mkan tp xtau mcm mana dihasilkan.
    terima kasih..sedikit info tuk rakan2 FMDC .. tak ramai yg tau proses membuatnya

  13. #25

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    terima kasih..sedikit info tuk rakan2 FMDC .. tak ramai yg tau proses membuatnya
    dah ada gambaq cantik apa lagi hantaq sama dome leh pamer masa KLPF ....takkan buh dalam forum aja
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  14. The Following User Like This Post:


  15. #26

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    sangat teruja melihat koleksi ni. seolah2 berada di situ rasanya..

  16. The Following User Like This Post:


  17. #27

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    Good job..cara azmizi buat liputan boleh dijadikan rujukan kpd org baru nak buat Photojournalisme.

  18. The Following User Like This Post:


  19. #28

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    Hasil kerja dan penyampaian yang cukup baik hingga menarik perhatian pembaca untuk membaca hingga habis. terima kash kpd otai2 sekalian.

  20. The Following User Like This Post:


  21. #29

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tanjung Malim, Malaysia
    Posts
    105

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    ibu jari naik.... persembahan yg menarik. boleh dijadikan rujukan dan panduan utk adik2 baru nak naik ni hehe. tq abam azmizi.
    tima kasih juga yang komen tentang pengalaman shoot photojournalis ni.

  22. #30

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Saujana Damansara
    Posts
    3,103

    Re: Photojournalisme | Perusahaan Ikan Kering (Kg Nelayan Pantai Sri Tujuh Tumpat)

    kemah2...ni taraf Nat Geo dah ni...what a good job...keep sharing...

  23. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •