Results 1 to 4 of 4

Thread: daun-daunan

  1. #1

    daun-daunan


  2. #2

    Re: daun-daunan


  3. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: daun-daunan

    ermmm... saya takde idea la nak bagi cadangan supaya gambar ni buleh jadi lebih sedap dipandang sebab semuanya rasa seperti snapshot aja. mungkin buleh cari satu subjek yg ada nilai artistik ke unik ke hapa ke yg boleh dijadikan gambar tu menarik.

    ya lahh.. daun, susah nak jumpa yg betul2 menarik. tapi boleh dipertingkatkan dgn membetulkan fokus sebab banyak yg agak kabur tak berapa sharp... warna pun kurang umphh ni..

  4. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: daun-daunan

    kenal pasti apa yg menjadi subjek utama dan pastikan bendalah lain dalam frame tu tak mengganggu tumpuan terhadapnya.

    contoh, #1 tu kalau subjek utama ialah semua daun dalam tu, patut semua sharp dalam fokus.

    #2 lak banyak element lain yg compete for attention- batang pokok dan highlight yg terang tu mengganggu tumpuan pada daun. elok crop out batang dah highlight tu patut duduk disebalik daun, bukannya di atas.

    #3 ni composition ok la sikit. masalah ialah fokus dan kurang kontras. cuba dapatkan cahaya yg lebih, mungkin tunggu agar awan blah atau cari daun yg bukan duduk bawah teduh. highlight kat atas frame tu pun agak kacau.

    kalau bubuh nombor kat gambar senang sikit nak komen. lebih drp nombor 3 ni aku kena kira satu2 untuk kasi reference.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •