Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18

Thread: Panasonic Lumix DMC-GF2

  1. #1

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Palmerston North, New Zealand
    Posts
    359

    Panasonic Lumix DMC-GF2

    Assalamualaikum dan salam sejahtera,

    Baru je beli kamera ni minggu lepas. Beli untuk buat 2nd kamera dan jugak rakam video sekali sekala. Plus guna untuk street shooting ngan travel.

    Saje nak share gambar-gambar yang saya ambil dengan kamera ni. Sume diambil dengan lens 14mm f/2.5. Dan saya shoot dalam format RAW.




    Kat bus stop depan rumah.



    Dalam library kat kampus.



    Sementara tunggu bas nak balik rumah dari uni.



    Salah satu bangunan dalam kawasan kampus.



    Fitzherbert Bridge...gateway in and out of Palmerston North city.



    Walkway tepi sungai. Under construction.



    Tepi tasik ladam @ lagoon at Hokowhitu. Cuaca baik hari ni.



    Sekian untuk kali ini. Kalau de gambar lagi Insya Allah saya letak

  2. The Following User Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Pada mata saya, seme gambar dah cantik lama lg ke belajar sana?selamat maju jaya dan jaga diri baik2. Jangan abai solat
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  4. #3

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Palmerston North, New Zealand
    Posts
    359

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    Pada mata saya, seme gambar dah cantik lama lg ke belajar sana?selamat maju jaya dan jaga diri baik2. Jangan abai solat


    Insya Allah ada lagi dua tahun kat sini. Jazakallah khairan ustaz

  5. #4

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    salam...bro.....biru langit tu menyengat.... ada PP ke mmg warna camera....

  6. #5

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Palmerston North, New Zealand
    Posts
    359

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    salam...bro.....biru langit tu menyengat.... ada PP ke mmg warna camera....
    Saya guna preset "landscape" dalam software SilkyPix masa nak convert file RAW kepada JPEG. Tu je kot editing yg saya buat.

  7. #6

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Quote Originally Posted by nadlyaizat View Post
    Saya guna preset "landscape" dalam software SilkyPix masa nak convert file RAW kepada JPEG. Tu je kot editing yg saya buat.

    ohhh....leh up hasil JPEG x bro....cun la

  8. #7

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Palmerston North, New Zealand
    Posts
    359

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    ohhh....leh up hasil JPEG x bro....cun la
    Terima kasih bro. So far takde lagi yang JPEG direct dari kamera sebab saya dah terbiasa shoot dalam RAW. Tapi gamba kat bawah ni saya convert direct dari RAW ke JPEG without PP :




    Insya Allah kalo de mase lagi saya up yang JPEG nye.

  9. #8

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Quote Originally Posted by nadlyaizat View Post
    Terima kasih bro. So far takde lagi yang JPEG direct dari kamera sebab saya dah terbiasa shoot dalam RAW. Tapi gamba kat bawah ni saya convert direct dari RAW ke JPEG without PP :




    Insya Allah kalo de mase lagi saya up yang JPEG nye.
    wahhh...yg ni look more natural....bukannya apa...sy guna Oly terbiasa ngan hasil JPEG dari kamera....tu yg nak tengok hasil JPEG dari Pana....kira adik beradik 4/3 systemla....he..he....TFS bro

  10. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Palmerston North, New Zealand
    Posts
    359

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    wahhh...yg ni look more natural....bukannya apa...sy guna Oly terbiasa ngan hasil JPEG dari kamera....tu yg nak tengok hasil JPEG dari Pana....kira adik beradik 4/3 systemla....he..he....TFS bro
    Kire anak beranak kot sebab gune micro 4/3 heheh No probs btw

  11. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    aku pun shoot jpeg je memanjang, medium quality je. banyak tengok pana punya hasil jpeg pun dah cun, even lagi elok drp raw. boleh la layan makro pakai 45mm f2.8.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  12. #11

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    choice satu masa dulu nak buat kamera jalan2
    tapi hati terpaut kat fuji X100 le pulak...

  13. #12

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Palmerston North, New Zealand
    Posts
    359

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    Quote Originally Posted by red View Post
    aku pun shoot jpeg je memanjang, medium quality je. banyak tengok pana punya hasil jpeg pun dah cun, even lagi elok drp raw. boleh la layan makro pakai 45mm f2.8.
    Ingat nk carik converter. Leh guna nikon nye lens

    Quote Originally Posted by xenocapin View Post
    choice satu masa dulu nak buat kamera jalan2
    tapi hati terpaut kat fuji X100 le pulak...
    Tak mampu den. Huhu. Ade ritu orang jual 2nd hand dalam NZD1500. Dalam RM3600

  14. #13

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    abg dome ade nak jual tapi kena guna duit nak setel bab2 rumah le pulak huhu T__T

  15. The Following User Like This Post:


  16. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    apa barang guna lens nikon bila anda boleh guna leica.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  17. #15

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Panasonic Lumix DMC-GF2

    mentap kalernye.... lumix memang syiok layan

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •