Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 40

Thread: tolong ajarkan guna 1100D

  1. #1

    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    9

    tolong ajarkan guna 1100D

    assalamualaikum... saye ain ... baru je jumpa forum ni n baru je beli 1100d....saye baru je beli kamera canon 1100d... hmm... suke sgt bile tgk org pakai n skrg sendiri beli... bajet tak banyak so itu je la yg mampu beli wat mase ni... saye bukanla kerja sepenuh mase untuk ini sbb saye seorang guru... cume memang tak fhm langsung nak setting bende2 tu... kalau kawan2 tak kisah boleh x saye nak kol secara personal untuk bertanyakan lebih masalah ini... bcoz hujung bulan ni nak g melancong at least nak taula sikit2 selain dari snap je... sesiapa yg beli same model dgn saye boleh tak tolong..saya memang tak tau.. terus terang saya cakap... terima kasih...harap dapat membantu saye budak baru belajar...

  2. #2

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    cheras
    Posts
    1,058
    Baca manual dulu, lepastu praktikkan... Sebelum hujung bulan pandai la... Malas nak baca, tgok youtube... ajak kwn2 outing...
    jom jual gambarpistolseven gallery

  3. #3

    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    9

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    sebenarnya saye x tau pun yg nikon lebih mesra pengguna... tp bende da beli... kena la go on... sbb beli just suke2 je ... bile tgk komen2 huhu rase menyesal plk x survey pengguna dulu... sbb kalau nak upgrade lens pun huhu... ambik mase la jugak... thanks... sedikit sebanyak saye da tgk kat youtube...

  4. #4

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    Kalau tak tau langsung pasal DSLR kenapa beli DSLR? Sebab minat? Tp macamana boleh timbulnya minat kalau tak tau lansung? Hmmm...a catch 22 situation. Nak tolong pon tak tau camana...tapi the best way is khatam manual dulu
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  5. #5

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    Quote Originally Posted by Ain Hilyati View Post
    sebenarnya saye x tau pun yg nikon lebih mesra pengguna... tp bende da beli... kena la go on... sbb beli just suke2 je ... bile tgk komen2 huhu rase menyesal plk x survey pengguna dulu... sbb kalau nak upgrade lens pun huhu... ambik mase la jugak... thanks... sedikit sebanyak saye da tgk kat youtube...
    Sebenarnya model yg cik ain beli tu pilihan tepat. Cuba kita bandingkan dgn sama level seperti d3100. Saya dapati 1100d lebih mesra pengguna dan ini diakui oleh mereka yg pakai kedua2 model ni. Cik Ain tidak perlu pening kepala tentang lens kerana semua lens canon boleh AF selain bundle sofware canon sperti DPP yg sangat berguna, ringan dan laju.
    Lagi satu jangan cepat "teracun" dgn kawan2 yg dari sebelah sinun nuu...Banyak link yg ajar kamera ni antaranya sini http://www.belajarkamera.com/

  6. #6

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Bandar Kinrara, Puchong
    Posts
    282

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    'sebenarnya saye x tau pun yg nikon lebih mesra pengguna'
    .... heh, saya sendiri boleh konfius. siapa yg bagi komen ni pada anda, saya suggest u take his/her advice(s) with a pinch of salt dan tak telan bulat2
    - selagi pemahaman tak bertambah, camera ratus ribu pun tak dpt tolong
    - baca manual sampai habis. only takes 10m of your life ... link2 yg forumers bagi di atas dah ok

    'bcoz hujung bulan ni nak g melancong'
    - selamat melancong ... saya cadang pegilah test shoot kat mana2 sebelum pegi, putrajaya sbg contoh. latihan praktikal boleh mengasah skill dan menambahbaik pemahaman anda. post gambar2 di sini untuk kritikan. jgn risau ... tak makan orang.
    - semasa saya start2 pakai dslr (2 thn lepas), saya pakai aperture priority 90% of the time. susah nak silap ... try f8-f11 untuk landscape, dan aperture plg besar lens anda (18-55mm?) support untuk portraits. slow2 faham the holy trinity: iso, aperture, shuterspeed. fyi, saya tak pernah ambik gambar guna scene mode pada camera 1000d saya.

    'kalau kawan2 tak kisah boleh x saye nak kol secara personal untuk bertanyakan lebih masalah ini'
    bahaya ... nanti kau jatuh cinta kat aku warghahahaha

    jokes aside, post dlm forum dah ok. ramai pakar2 kat sini yg bersedia berkhidmat
    G+ | FB

  7. #7

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Bedong dan Jitra --> KEDAH
    Posts
    606

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    alamak.. betul ke nikon lebih mesra pengguna?? haha.. sebagai orang yg baru belajar guna DSLR mcm saya ni, (saya nikon user, ok) canon jugak mesra pengguna setelah saya membelek-belek DLSR canon rakan-rakan saya.. itu baru org baru mcm saya, kalau orang yang dah lama dengan DSLR ni.. ntah-ntah mau pejam mata pon boleh setting semua jenis brand DSLR.. hahahaha..~ bak kata brader di atas.. baca manual book, buka youtube.. google la berkenaan DSLR.. semua sama saja.. cuma kelebihan dan perbezaan tetap ada mengikut level DSLR tersebut.. (kebanyakan kelebihan dan perbezaan yang dinyatakan adalah utk memudahkan user).. level berbeza.. harga berbeza.. hehehe..

    hahaha.. sorry my 2cents..
    baru belajaQ...~

  8. #8

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Depan komputer
    Posts
    1,003

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    Hmm... kalau kamera mesra pengguna, tapi pengguna tak bermesra dengan kamera pun tak guna gak.
    So pentingnya... kena kerap guna kamera tu dan biasakan diri dengan segala fungsi yang ditawarkan.
    Manual adalah bahan rujukan. Kalau setakat baca manual dari A sampai Z pun tak jadi.
    So the best practice ialah baca arahan dalam manual... praktik.
    Dah faham betul2 atau dah menjadi, baru selak muka surat baru.
    Sebagai tambahan, dalam internet ni ada macam2 rujukan pun boleh dapatkan.
    Dan paling baik, kalau ada kawan2 yang guna DSLR (tak kira jenama), ajak outing dan photoshoot.
    Try on error ;-)

    It's not about the camera!
    It's how to get great images with any DSLR.

  9. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    kamera yg paling mesra pengguna ialah kamera compact.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. The Following 2 Users Like This Post:


  11. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    ...dan jugak kamera hengpong...

  12. #11

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    dan pasti bukan kamera filem dan manual fokus hahaha

  13. #12

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    hebat tul marketing Canon ye.....

  14. #13

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    mungkin mesra pengguna yg dimaksudkan ialah di kamera nikon bila tekan butang tanda soal akan keluar guide/penerangan ringkas mode2 & function yg ada.

  15. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    sempena menyambut seruan datuk seri shahrizat jalil untuk mengutamakan kaum wanita, saya pun merancang nak buat kelas fotografi hanya untuk wanita. saudari boleh la pm saya untuk keterangan lanjut theehee.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  16. #15

    Re: tolong ajarkan guna 1100D

    Quote Originally Posted by red View Post
    sempena menyambut seruan datuk seri shahrizat jalil untuk mengutamakan kaum wanita, saya pun merancang nak buat kelas fotografi hanya untuk wanita. saudari boleh la pm saya untuk keterangan lanjut theehee.
    amboi abam Red..laju je..boleh bukak thread baru la..rasa nak cukur janggut dgn misaila mcm ni...haha

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •