Results 1 to 6 of 6

Thread: Shoot Potrait Do's & Don't

  1. #1

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    eeepoh
    Posts
    395

    Shoot Potrait Do's & Don't

    Orait, kali ni aku cuba nak dapatkan info yang rasanya korang sendiri pernah buat kot ye?

    potrait shoot...tak kira la sama ada korang pegi shoot talent/model yang ada..ataupun shoot babies sekalipun yang berbentuk potrait..

    cuma boleh tak berikan tips, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan gambar potrait yang baik...adakah dari segi angle? bokehnya? lighting? talent yang pakai tak cukup kain? atau apa eh?

    dan juga dalam potrait shoot atau talent shoot ni, adakah hanya cukup ambil bahagian muka je, atau keseluruhan body, or separuhnya je dah memadai? sebab aku tengok sape shoot talent ni, gambarnya lebih kurang je...tak macam landscape ke,sport ke..lain-lain aku tgk...

  2. #2

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Shoot Potrait Do's & Don't

    aku pun kadang nak tanya jugak..bila tengok kawan2 shoot portrait talent model tu cantik je..ke talent yang cantik ke camana..hehe..

  3. #3

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Shoot Potrait Do's & Don't

    Quote Originally Posted by reezluv View Post
    Orait, kali ni aku cuba nak dapatkan info yang rasanya korang sendiri pernah buat kot ye?

    potrait shoot...tak kira la sama ada korang pegi shoot talent/model yang ada..ataupun shoot babies sekalipun yang berbentuk potrait..

    cuma boleh tak berikan tips, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan gambar potrait yang baik...adakah dari segi angle? bokehnya? lighting? talent yang pakai tak cukup kain? atau apa eh?

    dan juga dalam potrait shoot atau talent shoot ni, adakah hanya cukup ambil bahagian muka je, atau keseluruhan body, or separuhnya je dah memadai? sebab aku tengok sape shoot talent ni, gambarnya lebih kurang je...tak macam landscape ke,sport ke..lain-lain aku tgk...
    tt ZUL78 dapat menjawab semua persoalan nih hehehe..

  4. The Following User Like This Post:


  5. #4

    Join Date
    May 2011
    Location
    cameron highlands
    Posts
    31

    Re: Shoot Potrait Do's & Don't

    saya pon nak tahu ape yang dikatakan dengan potrait tu..masih menanti jawapan terpeinci dari otai2.. hehe
    +->Every person has the Right to Know and The Freedom to Choose-+<

  6. #5

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Shoot Potrait Do's & Don't


  7. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Shoot Potrait Do's & Don't

    ada banyak pendekatan dan school of thoughts dalam portraiture ni. eloknya ko identify gaya yg ko minat dan kita develop dari situ. nanti kang orang duk cerita pasal available light dan penggunaan reflector, ko rupanya suka studio shot plak.

    portret camne* yg ko suka dan apa gear yg ko ada atau ingin gunakan?

    *antara subgenre ni adalah available light, studio, strobist, bw, PP maksima, street, candid, sexy, aksi bla bla blaaaa. semua ada perbezaan dari segi pendekatan.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  8. The Following 3 Users Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •