Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 21 of 21

Thread: Tip yg mungkin berguna untuk lens berkualiti rendah.

  1. #16

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Tip yg mungkin berguna untuk lens berkualiti rendah.

    Semua lens yang 'biasa-biasa' ni boleh shoot gambar yang cantik sepadan dengan harganya dan kadang-kadang kualiti yang sama dengan lens yang 'Luar-biasa'. Kita kena tahu dia punya sweet spot (mcm mangkor cakap) dan kekurangan dia sekali. Kalau dah tahu, shoot dalam range sweet spot dan cuba elakkan terkena dia punya kekurangan. Kalau dapat gambar cun, buang dia punya EXIF dan post kat forum..... nanti sebok mamat gearheads dok tanya pakai lens L yang mana satu.

    Tips - Jgn kawan dgn photog yang banyak lens "Luar-biasa' ..... dia kuat racun.

  2. #17

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Tip yg mungkin berguna untuk lens berkualiti rendah.

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Semua lens yang 'biasa-biasa' ni boleh shoot gambar yang cantik sepadan dengan harganya dan kadang-kadang kualiti yang sama dengan lens yang 'Luar-biasa'. Kita kena tahu dia punya sweet spot (mcm mangkor cakap) dan kekurangan dia sekali. Kalau dah tahu, shoot dalam range sweet spot dan cuba elakkan terkena dia punya kekurangan. Kalau dapat gambar cun, buang dia punya EXIF dan post kat forum..... nanti sebok mamat gearheads dok tanya pakai lens L yang mana satu.

    Tips - Jgn kawan dgn photog yang banyak lens "Luar-biasa' ..... dia kuat racun.
    Saya dah tengok flikr abam maru..Semua hasil telefoto nampak luar-biasa terutama motogp sepang. Guna lens luar-biasa jugak ker atau guna lens biasa-biasa.

  3. #18

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Tip yg mungkin berguna untuk lens berkualiti rendah.

    Guna lens biasa-biasa aje... guna lens 'Luarbiasa' tapi dok kat atas grandstand tu buang karen aje.

    ...kecuali kalau pakai 400mm F2.8L IS dgn 1.4x dan 2x teleconverter. Dok atas bukit luar track pun ok.
    Last edited by maru; 29th October 2011 at 02:20 PM.

  4. #19

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: Tip yg mungkin berguna untuk lens berkualiti rendah.

    jazakallah khair pd tuan tanah yg berusaha ketengahkan topik ni. saya dapat curahan ilmu yg byk bila buat rujukan di thread iniada sedikit persoalan..kita suaikan SS dgn focal lenght, biasanya kalau tak kena cara seting, gambar akan jd gelap..apakah penyelesaiannya..adakah naikkn ISO, atau guna flash atau ada cara lain?
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  5. #20

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Tip yg mungkin berguna untuk lens berkualiti rendah.

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    jazakallah khair pd tuan tanah yg berusaha ketengahkan topik ni. saya dapat curahan ilmu yg byk bila buat rujukan di thread iniada sedikit persoalan..kita suaikan SS dgn focal lenght, biasanya kalau tak kena cara seting, gambar akan jd gelap..apakah penyelesaiannya..adakah naikkn ISO, atau guna flash atau ada cara lain?
    Yup, jika ss tinggi atau sama dgn focal lengt gambar mungkin akan jadi gelap kerana beberapa sebab:-
    1-Iso tidak sesuai. Penyelesaian yg saya buat adalah set kepada auto iso(kamera akan memilih iso antara 100-1600). Noise mungkin terhasil bila iso 1600.

    2-Menggunakan tripod jika ss tidak dapat menyesuaikan dgn aperture dan iso. Seperti yg abam mangkor selau guna iaitu 1/60 terutama bila shot dalam hutan.(saya belum pernah shoot dalam hutan sebab saya bukan kaki memburung. Kalau setakat ambik burung dalam zoo, saya sarankan cara no1)

    3-Kebiasaan saya tidak menggunakan flash, kerana akan menyebabkan pantulan cahaya kerana burung selalunya mempunyai bulu yg berkilat.

  6. #21

    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    16

    Re: Tip yg mungkin berguna untuk lens berkualiti rendah.

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Semua lens yang 'biasa-biasa' ni boleh shoot gambar yang cantik sepadan dengan harganya dan kadang-kadang kualiti yang sama dengan lens yang 'Luar-biasa'. Kita kena tahu dia punya sweet spot (mcm mangkor cakap) dan kekurangan dia sekali. Kalau dah tahu, shoot dalam range sweet spot dan cuba elakkan terkena dia punya kekurangan. Kalau dapat gambar cun, buang dia punya EXIF dan post kat forum..... nanti sebok mamat gearheads dok tanya pakai lens L yang mana satu.

    Tips - Jgn kawan dgn photog yang banyak lens "Luar-biasa' ..... dia kuat racun.
    Tips aku - kawan dgn photog yang banyak lens "Luar-biasa' ..... bodek suh dia tolak kt kita murah2 lens luar biasa tu...kuang3x

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •