Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 23

Thread: mergastua

  1. #1

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    mergastua

    ni sambungan dari posting yang sudah..cuma kali ni bukan kategori burung..kategori binatang 4 kaki pulak

    1. singa senior.



    2. pak belang.



    3. harimau bintang



    4. iguana



    5. LEMBUANA

    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  2. The Following 2 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Re: mergastua

    Lembuana tu memang spesis makan pagar ka, Ustaz..? hehehe..
    Kalau pun sudah tinggi dilangit, jangan lupa kita pernah memijak lumpur dibumi..

  4. #3

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: mergastua

    maroh molek.. hehe
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  5. #4

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: mergastua

    Quote Originally Posted by noharm View Post
    Lembuana tu memang spesis makan pagar ka, Ustaz..? hehehe..
    Dia buat demo tu..makanan dicatu
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  6. #5

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: mergastua

    tengah garu lidah dia gatal tow.. ceheheh...

    tips untuk shut pakai tele ustaz - ikut Rule Of Thumbs untuk elakkan gambar shaky/gegar = "Shutter: 1/focal length of the lens" ; contohnya Kalau zoom 300mm, ejas shutter at least 1/300s atau lebih, kalau 200mm 1/200s atau lebih, kalau 80mm at least 1/80s .. kalau lebih laju lagi better... begitula seterusnya, kena ejas ISO yang sesuai untuk dapatkan exposure yang seimbang

  7. #6

    Re: mergastua

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    tengah garu lidah dia gatal tow.. ceheheh...

    tips untuk shut pakai tele ustaz - ikut Rule Of Thumbs untuk elakkan gambar shaky/gegar = "Shutter: 1/focal length of the lens" ; contohnya Kalau zoom 300mm, ejas shutter at least 1/300s atau lebih, kalau 200mm 1/200s atau lebih, kalau 80mm at least 1/80s .. kalau lebih laju lagi better... begitula seterusnya, kena ejas ISO yang sesuai untuk dapatkan exposure yang seimbang
    Mozakim, tapi aku rasa lah kalau DSLR yg DX format shutter speed tu kena darab 1.5. Contohnya at 300mm (kalau APS-C focal length dia dah jadi 450mm) jadi shutter speed kena lah at least 1/450mm. Sebabnya bila image tu lagi besar any slight vibration pon dibesarkan jugak lah...jadi logiknya factor DX format atau FX (full frame) format perlu juga diambil kira.

    My two sen
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  8. #7

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: mergastua

    masalahnya kalau kat tempat yg cahaya kurg, pakai SS tggi, gambar jd gelap. melainkan naikkan ISO tahap maksimum..takkan nk tembak pakai flash?
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  9. #8

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: mergastua

    betul dah tu abam, sebab rule ni pun based sejak dari zaman SLR "full frame" ... depend pada APS-C model, ada yang 1.5 & ada yang 1.6, darab secukup rasa

  10. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: mergastua

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    masalahnya kalau kat tempat yg cahaya kurg, pakai SS tggi, gambar jd gelap. melainkan naikkan ISO tahap maksimum..takkan nk tembak pakai flash?
    itu la msalahnya birding nih..tambah masalah bila dah gelap..burung plak tak dok diam..nk lock focus tak dpt plak..leh refer abam mangkor doyoran tuh blajr shot birding liar nih..

  11. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: mergastua

    nak cerita panjang meh TT la ustaz.. sambil pekena teh tarik.. ehehehe

  12. #11

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: mergastua

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    nak cerita panjang meh TT la ustaz.. sambil pekena teh tarik.. ehehehe
    saya no hal abg mijgnla hr ni nk pegi, semalam br bgtau..bgtau awal sket..kita siap bwk blk skali burung tu.
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  13. #12

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: mergastua

    alahai.. petang2 kot ustaz ada kuliah maghrib kat masjid tmn TAR tu, singgah le kejap ke cafe ni. bleh sembang jap sebab abeh keje kol 6..

  14. #13

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: mergastua

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    alahai.. petang2 kot ustaz ada kuliah maghrib kat masjid tmn TAR tu, singgah le kejap ke cafe ni. bleh sembang jap sebab abeh keje kol 6..
    bereh..tkde masalah..sabtu pun smpai pkl 6 jgk?
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  15. #14

    Re: mergastua

    Terlanjur ustaz bukak thread mergastua tuh nak tumpang thread ustaz je lah.. boleh ke? Cuti deepavali hari tu bawak anak2 dan wife sekali pegi zoo negara melawat "saudara-mara" .... dpt lah a few shots yg tak seberapa sbb lighting pon malap disebabkan hujan di tengah hari....lens pon tak power...tak mcm member kita yg ada 600mm hehehe anyways here are some shots...





    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  16. #15

    Re: mergastua





    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •