Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20

Thread: Nie IR ker?????

  1. #1

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Nie IR ker?????

    Salam semua Sifus & Masters IR....nak tanya...can below photo still consider IR photography????

    -1-




    -2-




    -3-




    -4-

  2. #2

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Nie IR ker?????

    kena tanya dome nie...
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nie IR ker?????

    bagi pendapat peribadi aku itu bukan termasuk dalam gambar infrared tapi lebih kepada false color,
    aku akan jawap dgn detail dalam majalah fotografika isu ke 4

  5. The Following User Like This Post:


  6. #4

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Re: Nie IR ker?????

    Quote Originally Posted by dome View Post
    bagi pendapat peribadi aku itu bukan termasuk dalam gambar infrared tapi lebih kepada false color,
    aku akan jawap dgn detail dalam majalah fotografika isu ke 4
    TQ Sifu Dome....& TQ 2 rmanphoto.....

  7. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nie IR ker?????

    tapi nak kena ingat . 'infrared' juga termasuk dalam kategori 'false color' tapi dia ada satu persimpangan yang membezakan foto yang betul-betul infrared atau sekadar false color biasa.
    menggunakan filter hoya R72 atau yg setara dengannya itu pun tidak sepenuhnya infrared tapi lebih pada 'near infrared' kerana filter membenarkan lagi cahaya 'visible' menerobos masuk ketika kita merakam foto
    dan apabila berlaku proses 'swap channel' dan sebagainya kita akan dapat pelbagai warna-warna lain.
    ini di kategorikan sebagai 'color infrared'

    seterusnya tunggu dalam majalah fotografika

  8. The Following 2 Users Like This Post:


  9. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Re: Nie IR ker?????

    Sifu Dome....jika Camera yg terlah dioprek dgn 850nm or 950nm IR filter...bolehker normal color spectrum masuk lagi?????.....sebab sy biasa numpak photography suing term "Full IR" tapi from sample photo...rasa ya masuk guna 720nm IR filter....i am confused!!!!!.......apakah wavelength of spectrum baru dikira "Full IR"?????......

    FYI...Sifu sy main 850nm & I also tested 950nm...both kira hanya purely B&W photo after preset W/B...memang tak ada color...compare both...850nm masih nampak sikit "pinkish" tone.....

    Sample 950nm IR photo sy kat link nie : http://soohookinwen.multiply.com/pho...nm_Photography

    Haiya...tak sabar x 2 Sifu Dome Fotografika...kekekkekee.....

  10. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nie IR ker?????

    range 850 ke atas tu kebiasaanya dah masuk kepada monochrome atau bnw kerana tidak bercampur dengan 'visible light'
    cuma masalah sekarang filter-filter yg berada di pasaran terutamanya 'made in china' tidak mengikut piawaian sebenar,

    bagi saya 720nm tidak boleh di klasifikasikan sebagai FULL iR ,
    kalau di panggil 'normal iR' itu lebih kena ,
    jika 'full' sudah pasti ia tidak bercampur dengan sebarang spectrum warna lain,
    betul atau tidak lixin ?

  11. #8

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Re: Nie IR ker?????

    Quote Originally Posted by dome View Post
    range 850 ke atas tu kebiasaanya dah masuk kepada monochrome atau bnw kerana tidak bercampur dengan 'visible light'
    cuma masalah sekarang filter-filter yg berada di pasaran terutamanya 'made in china' tidak mengikut piawaian sebenar,

    bagi saya 720nm tidak boleh di klasifikasikan sebagai FULL iR ,
    kalau di panggil 'normal iR' itu lebih kena ,
    jika 'full' sudah pasti ia tidak bercampur dengan sebarang spectrum warna lain,
    betul atau tidak lixin ?
    Betul betul betul.....
    actually my photo is taken by Full Spectrum camera...oprek kat Nikon D70s.....maaf yer Sifu Dome...jika bukan IR photo.....tapi sy terkejut dgn effect of Full Spectrum...especially Photo #2....main saja custome W/B...terus dapat nie result....macam keseronokan yg dapat sy rasa dgn 665nm camera sy.....

    Full album kat sini: https://picasaweb.google.com/1067917...aphy2011_10_11

    Maaf lagi Sifu Dome....cuma ada sikit IR effect kat daun daun jer.....

  12. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nie IR ker?????

    full spectrum itu boleh kata merangkup juga dalam bentuk false color di mana filternya mempunyai nilai nanometer yg lebih rendah
    dan kesan warna juga turut di pengaruhi oleh warna filter itu sendiri.

    iR effect kat daun ? warna begitu ,cuba tgk gambar ini pula :


  13. The Following User Like This Post:


  14. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Re: Nie IR ker?????

    Quote Originally Posted by dome View Post
    full spectrum itu boleh kata merangkup juga dalam bentuk false color di mana filternya mempunyai nilai nanometer yg lebih rendah
    dan kesan warna juga turut di pengaruhi oleh warna filter itu sendiri.

    iR effect kat daun ? warna begitu ,cuba tgk gambar ini pula :

    Best ler Gambar Sifu....best lagi.......Salute......

  15. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nie IR ker?????

    aku tak suruh kata best . aku nak suruh tgk kaler dia . tu agak2 berapa nanometer tu

  16. The Following User Like This Post:


  17. #12

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Re: Nie IR ker?????

    effect of Api bakar membara yg tu sy terkejut...kekekekekek


  18. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Nie IR ker?????

    effect tu bergantung juga pada custom / preset white balance. boleh berubah-rubah warnanya.
    cuba try preset ke pelbagai warna lain dan test tgk , boleh guna kertas warna utk preset.

  19. The Following User Like This Post:


  20. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Re: Nie IR ker?????

    Sifu Dome
    sy punya hanya replace with kaca German cerah filter masuk dalam camera replace tu Hot mirror jer...in theory is full spectrum...jika kaca tu ada UV treatment ...bermaksud...start from 450nm lor......

    Sy rasa Sifu Dome punya sample ada color yellow added to the kaca...correct??? that mean start with 500nm above....betul????...

  21. #15

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Penang
    Posts
    133

    Re: Nie IR ker?????

    Quote Originally Posted by dome View Post
    effect tu bergantung juga pada custom / preset white balance. boleh berubah-rubah warnanya.
    cuba try preset ke pelbagai warna lain dan test tgk , boleh guna kertas warna utk preset.
    Memang ada run a full color filter test.....tapi sy paling suka yg naked punya...tanpa color filter n preset pakai kat langit Biru...kekekkee.....some of the color filter with preset jadikan gambar macam serupa gambar 720....with tone blue & brown onie.....kekkeee....

    Maaf..baru 2 minggu dapat camera nie jer.....still process of experiment....rasa rasa pie buat kerja "Ghost Seaker" boleh dgn camera jenis nie......kekekeee

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •