Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 23 of 23

Thread: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

  1. #16

    Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    tujuan utama aku balut ni sebab coating sigma mudah sangt2 tertanggal.. balut sendiri jer, so agak messy skit..
    learn and never give up..

  2. #17

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Parit Raja, Malaysia
    Posts
    628

    Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    Terbaek la balut carbon fiber ni...baru semangat sikit nak buat

  3. #18

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    Quote Originally Posted by mzabdullah View Post
    Apa pekdahnya balut lens and body tu dgn gaffer tape? Setahu aku pro photog mmg selalunya ada gaffer tape utk seal kan body atau lens yg dah renggang ke atau ada part yg give way. Ada pro photog yg pakai gaffer tape je utk lekatkan filter kat lens (no filter holder is needed). Cool gak aku tengok cara tuh. Tapi kalau dah balut semua body dgn gaffer tape aku still pening memikirkan apa tujuan dan pekdahnya...
    takyah ler pikior sampai pening cik mzabdullah oii..kang kene darah tinggi lak..hehehe

  4. #19

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    9

    Red face Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    Salam.. bro.
    Sy berninat nak bungkus.. len sy. Tapi nak corak mcm cameflash..
    Bro.. mn nak cari corak nie... mcm digital camo..or dll

    Regards.






    QUOTE=techgarage;482861]


    Shurtape Gaffer Tape? Apa benda tu??



    GAFFER TAPE


    Serupa dengan ubat gigi yang digelar Colgate, lampin bayi digelar Pampers, Shurtape sebenarnya adalah ringkasan di kalangan kaki fotografer untuk gaffer tape. Kerana kualiti dan reputasi jenama Shurtape ini, ramai fotografer yang mengenali Shurtape sering menggantikan istilah gaffer tape dengan Shurtape.


    Shurtape lain daripada tape biasa kerana ia dicipta khas untuk penggunaan fotografer. Ciri-ciri Shurtape ini tidak ada pada tape biasa. Gaffer tape ini terdapat dalam beberapa saiz - terpulang kepada penggunaan fotografer masing-masing.









    APAKAH PENGGUNAAN SHURTAPE?


    Ini dia informasi ringkas lagi padat menerangkan kegunaan gaffer tape;

    + Menjaga dan melindungi lensa dan kamera daripada calar
    + Memudahkan dan membantu dalam genggaman kamera
    + Shock absorber
    + Mencegah habuk-habuk memasuki celah-celah, lubang-lubang kecil di kamera
    + Untuk fotografer yang low-key. Heh


    CIRI-CIRI SHURTAPE YANG AWESOME

    + Tidak meninggalkan kesan atau bahan melekit langung seperti tape biasa
    + Tiada gunting? Guna tangan untuk mengoyakkan cebisan ikut saiz yang dikehendaki! Mudah
    dikoyak
    + Very very tough
    + Mudah dicabut dan dilekat semula tanpa kesan atau kesukaran - lain daripada tape biasa
    + Tidak mudah menanggal



    CONTOH PENGUNAAN SHURTAPE OLEH FOTOGRAFER

    Shurtape di lensa....








    Di kamera....





    Bagi fotografer yang fokus pada birding atau sports....





    Ataupun balut kamera buat macam mummy. Kekeke





    Jika inginkan satu (atau 10, hehe), sila tekan di sini untuk membuat pesanan:
    http://www.techgarage.my/shurtape-gaffer-tape/2054/[/QUOTE]

  5. #20

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Petaling Jaya, Selangor
    Posts
    81

    Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    Bro, kalau nak corak nye, baik beli LensCoat. =)

    Tape camouflage ni memang susah sikit nak carik. Yang murah dan melekit tu ada la. Tp, jangan la. Rosak kamera.

  6. #21

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    Kalau susah nak tape atau camouflage body dan lens, apa kata jika cat sahaja jer???? Panduan pada link dibawah...

    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  7. #22

    Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    Quote Originally Posted by mzabdullah View Post
    Apa pekdahnya balut lens and body tu dgn gaffer tape? Setahu aku pro photog mmg selalunya ada gaffer tape utk seal kan body atau lens yg dah renggang ke atau ada part yg give way. Ada pro photog yg pakai gaffer tape je utk lekatkan filter kat lens (no filter holder is needed). Cool gak aku tengok cara tuh. Tapi kalau dah balut semua body dgn gaffer tape aku still pening memikirkan apa tujuan dan pekdahnya...
    rasenye yg cover ngn brand2 sekali tuh untuk elakkan orang kata.
    hehehe
    contoh kalao shoot satu event besar, photog semua tayang gear.. die pakai kamera lama.. so xnk ar bg orang judge. :P

    maybe bidang die kasar, cover sukan rally ke.. nnt lecak semua lekat kat body.

    contoh
    http://nikonrumors.com/2011/04/06/ye...-working.aspx/
    http://canontweets.com/2012/01/does-...ii-handle-mud/
    kene bagi contoh due2 brand. nnt perang :P
    so bile da balut, kalao accident jadik camnih.. tanggal sticker bersih2 sket2.. ready untuk next event..

    and lagi2 kalao yg travel oversea.. mcm kalao nak masuk ke NZ, semua barang2 kite die akan check, even celah2 kasut tramping pun. kalao ada lumpur lekat, alamat kene kuarantin.

  8. The Following User Like This Post:


  9. #23

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Petaling Jaya, Selangor
    Posts
    81

    Re: Shurtape: Mencari-cari Gaffer Tape? [Shurtape Gaffer Tape]

    Quote Originally Posted by fantagero View Post
    rasenye yg cover ngn brand2 sekali tuh untuk elakkan orang kata.
    hehehe
    contoh kalao shoot satu event besar, photog semua tayang gear.. die pakai kamera lama.. so xnk ar bg orang judge. :P

    maybe bidang die kasar, cover sukan rally ke.. nnt lecak semua lekat kat body.

    contoh
    http://nikonrumors.com/2011/04/06/ye...-working.aspx/
    http://canontweets.com/2012/01/does-...ii-handle-mud/
    kene bagi contoh due2 brand. nnt perang :P
    so bile da balut, kalao accident jadik camnih.. tanggal sticker bersih2 sket2.. ready untuk next event..

    and lagi2 kalao yg travel oversea.. mcm kalao nak masuk ke NZ, semua barang2 kite die akan check, even celah2 kasut tramping pun. kalao ada lumpur lekat, alamat kene kuarantin.



    Ha. Tulah kegunaan Shurtape. Kekeke. Time kasih atas penjelasan yang begitu terang fantagero!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •