Results 1 to 8 of 8

Thread: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

  1. #1

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

    Salam & Selamat sejahtera semua..

    saya ingin bertanya psl "sweet spot" ni..macamna nk tentukan "sweet spot" sesuatu lens??

    adekah pada jarak2 tertentu sesuatu subjet kita perlu gune nilai aperture tertentu??

    saya try faham dr link spt di bawah tp tak brape faham..(sbb agak lemau dlm BI)..hehe

    http://www.dofmaster.com/

  2. #2

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

    swwe spot ni apa abg andy? kemantapan lens pada focal tertentu ke?saya ada dgr gak setiap lens ada kemantapan pada focal yg berbeza..sorry kalau salah paham..
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  3. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense


  4. The Following User Like This Post:


  5. #4

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

    Saya rasa ada dua perkara berbeza yang ditanya oleh andynikon. Yang pertama ialah untuk dapatkan DOF yang sesuai untuk dapatkan imej terbaik yang kita mahu - pengiraan bergantung pada jarak kamera dengan subjek, latarbelakang, bukaan aperture etc .... landscape sifu amat mahir bab-bab begini. Untuk senang selalunya kita refer kat website dofmaster tersebut ataupun boleh download apps kat Iphone dan Android phone untuk mudah guna kat luar.

    Yang kedua ialah lens sweetspot iaitu julat terbaik untuk menggunakan sesuatu lens dari segi bukaan aperture dan focal length untuk zoom lens (prime takleh la). Saya selalu refer pada lens review website contohnya www.photozone.de untuk mengetahui kebaikan dan kekurangan sesuatu lens dan buat mental-note sweet spot lens tersebut.

    Saya beri contoh review daripada photozone.de untuk lens Tamron 17-50mm F2.8 VC:

    Distortion - untuk elakkan distortion, saya akan shoot guna focal length 24mm ke atas.

    Vignette - Untuk elakkan vignette, saya akan shoot aperture F4 ke bawah.

    Sharpness - untuk dapatkan sharpness imej di tengah dan tepi yang terlampau tajam, saya akan shoot F5.6 ke bawah untuk semua focal length.

    Ada lagi karakter lens yang perlu tahu iaitu CA/ Bokeh tapi saya jarang amik tahu pasal masalah tersebut. Jangan takut pulak lepas ni untuk guna setting luar daripada sweet-spot sebab selalunya masalah-masalah berpunca daripada lens ini boleh dibaiki dengan guna photo editor. Ilmu lens ni boleh kurangkan masa kita dok depan komputer.

  6. #5

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  7. The Following User Like This Post:


  8. #6

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Saya rasa ada dua perkara berbeza yang ditanya oleh andynikon. Yang pertama ialah untuk dapatkan DOF yang sesuai untuk dapatkan imej terbaik yang kita mahu - pengiraan bergantung pada jarak kamera dengan subjek, latarbelakang, bukaan aperture etc .... landscape sifu amat mahir bab-bab begini. Untuk senang selalunya kita refer kat website dofmaster tersebut ataupun boleh download apps kat Iphone dan Android phone untuk mudah guna kat luar.

    Yang kedua ialah lens sweetspot iaitu julat terbaik untuk menggunakan sesuatu lens dari segi bukaan aperture dan focal length untuk zoom lens (prime takleh la). Saya selalu refer pada lens review website contohnya www.photozone.de untuk mengetahui kebaikan dan kekurangan sesuatu lens dan buat mental-note sweet spot lens tersebut.

    Saya beri contoh review daripada photozone.de untuk lens Tamron 17-50mm F2.8 VC:

    Distortion - untuk elakkan distortion, saya akan shoot guna focal length 24mm ke atas.

    Vignette - Untuk elakkan vignette, saya akan shoot aperture F4 ke bawah.

    Sharpness - untuk dapatkan sharpness imej di tengah dan tepi yang terlampau tajam, saya akan shoot F5.6 ke bawah untuk semua focal length.

    Ada lagi karakter lens yang perlu tahu iaitu CA/ Bokeh tapi saya jarang amik tahu pasal masalah tersebut. Jangan takut pulak lepas ni untuk guna setting luar daripada sweet-spot sebab selalunya masalah-masalah berpunca daripada lens ini boleh dibaiki dengan guna photo editor. Ilmu lens ni boleh kurangkan masa kita dok depan komputer.
    tuk landskap dipanggil Hyper Focal Distance ..

  9. #7

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

    thanks to bro mangkor n red coz bg link tu..byk yg dpt saya faham..


    thanks to bro maru sbb bg penerangan..so dlm penerangan yang penting kite kene pandai mentafsir jarak2 subject & BG la ek..then klo pandai congak boleh la dpt nilai aperture yg sesuai..
    sebenarnye persoalan ni timbul apabila saya mengambil gambar potret seseorg, saya fokus pada mata subject tp di bahagian telinga tidak sharp..saya besarkn aperture BG plak nmpk tak best..
    so skrg ni saya fhm sikit la..pemilihan jarak subject & BG pun boleh tentukan dan juga lens yg bgus..

  10. #8

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bagaimana menentukan "Sweet Spot" sesuatu lense

    boleh tengok profile resolution lens tu untuk agak sweet spot kat mana. assuming ko pakai kit lens nikon,

    http://www.lenstip.com/225.4-Lens_re...esolution.html



    ni resolution pada centre image. kalau pakai 18mm boleh dianggap sweet spot sekitar f5.6-f8, yg mana score dia tinggi. klik kat link tu dan boleh belajar lagi banyak benda pasal lens ni. aku tak cerita pasal edge resolution lagi.

    untuk perbandingan, bawah ni untuk leica d 14-50 f2.8-3.5. tengok titik2 tu bertindih rapat. tu pasal la dia mahal sebab sweet spot luas dan tak de beza sepanjang focal length zoom tu.




    nak kasi lagi hangin, ni graf untuk zuiko 14-35 f2.



    pusing2 la kat website tu, banyak boleh belajar pasal kekuatan lens yg ada di pasaran. sebelum beli lens baru, cek review dia dulu. btw zuiko tu harga dlm 7k gitu.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •