Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 30

Thread: First try makro guna reverse ring...

  1. #1

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Penang, Malaysia, Malaysia
    Posts
    34

    First try makro guna reverse ring...

    Salam semua, saya newbie dalam bidang makro, tengah berjinak2 selepas terkena racun, gambar ni pun shoot belakang rumah je guna 50mm + reverse ring + pop up flash diffuser, pastu post process dlm cs4, sebagai penambah perasa. Tolong komen kalau ade yang boleh sy improve lg, tq

    1)

    ">


    2)
    ">


    3)
    ">


    4)
    ">
    %20Flies%20in%20Posing%20by%20tommycaira,%20on%20Flickr[/IMG]


    5)
    ">


    6)
    ">

  2. #2

    Re: First try makro guna reverse ring...

    cun!!!.. mcm mcm cara boleh kita tangkap gambar macro ni.. yg penting berusaha..

  3. #3

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: First try makro guna reverse ring...

    1) kalu boleh softkan sket lg flash mst best nie... terutama dipart body yg nmpk kesan flash 2...

    2) nmpk cam mata kurang sharp...body sharp lebih.

    5) yg nie pun cam2 gak.. masalah flash jer..

    6) xbrape jelas gmbr apa 2.. hehe

    nie pendapat sy yg xpandai jelaaa..
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  4. #4

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Penang, Malaysia, Malaysia
    Posts
    34

    Re: First try makro guna reverse ring...

    Quote Originally Posted by d90bluesavy View Post
    cun!!!.. mcm mcm cara boleh kita tangkap gambar macro ni.. yg penting berusaha..
    tq, ni pun tgh berusaha lg nak tmbahkan ilmu, hehe =)

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    1) kalu boleh softkan sket lg flash mst best nie... terutama dipart body yg nmpk kesan flash 2...

    2) nmpk cam mata kurang sharp...body sharp lebih.

    5) yg nie pun cam2 gak.. masalah flash jer..

    6) xbrape jelas gmbr apa 2.. hehe

    nie pendapat sy yg xpandai jelaaa..
    owh tq bro rmanphoto, tu la, sbb buat sorang2, bereksperimentasi je, xtau setting yg tepat lg, lagi2 tang mata tu susah nak bagi sharp, xtaw mcm mana nak bagi dia sharp lagi, tp tq atas komen dan pndangan tu =)

  5. #5

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Batu Caves
    Posts
    33

    Re: First try makro guna reverse ring...

    selalu nya orang yang mula bermakro guna reverse lens akan lebih terel bila dah guna macro lens, tahniah

  6. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: First try makro guna reverse ring...

    ok dah ni, lama2 nanti lagi terrer la. bagi mata aku kaler nampak terlebih saturated.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  7. #7

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Penang, Malaysia, Malaysia
    Posts
    34

    Re: First try makro guna reverse ring...

    Quote Originally Posted by Shot View Post
    selalu nya orang yang mula bermakro guna reverse lens akan lebih terel bila dah guna macro lens, tahniah
    nak guna lens makro tu tak mampu lagi, sebab still student, nt keje boleh la kot, hehe

    Quote Originally Posted by red View Post
    ok dah ni, lama2 nanti lagi terrer la. bagi mata aku kaler nampak terlebih saturated.
    emm over saturated la ni ek? ok noted abang red, tq =)

  8. #8

    Re: First try makro guna reverse ring...

    tak pandai sangat nak komen.. tapi dah kira gempaq lah ni.. walaupun lighting boleh improve lagi dan pastinya bukan mudah..
    teringin jugak nak amek makro bugs yang macam ni.. asyik amek gambar kucing je

  9. #9

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Penang, Malaysia, Malaysia
    Posts
    34

    Re: First try makro guna reverse ring...

    Quote Originally Posted by dahalan View Post
    tak pandai sangat nak komen.. tapi dah kira gempaq lah ni.. walaupun lighting boleh improve lagi dan pastinya bukan mudah..
    teringin jugak nak amek makro bugs yang macam ni.. asyik amek gambar kucing je
    emm lighting sangat susah, sy guna pop up flash je, byk lg perlu belajar rasanya untuk dpt hasil yang meletup seperti otai2 dalam ni,
    makro ni best dekat hasil dia je(tu pun kalau jadi), rasa seronok dpt appreciate 'kecantikan' binatang2 kecik yang selama ni kita tak ambil peduli pun, hehe

  10. #10

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Penang, Malaysia, Malaysia
    Posts
    34

    Re: First try makro guna reverse ring...

    emm lagi nak tnya boleh tak reverse ring pasang sekali ngn extension tube tambah 50mm?

  11. #11

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Palmerston North, New Zealand
    Posts
    359

    Re: First try makro guna reverse ring...

    Quote Originally Posted by Tommycaira View Post
    emm lagi nak tnya boleh tak reverse ring pasang sekali ngn extension tube tambah 50mm?
    Rasenye boleh, tapi mungkin akan menyebabkan working distance dengan subject jadi extremely close, dan menyebabkan viewfinder jadi terlalu gelap.

  12. #12

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Depan PC sekarang ni
    Posts
    800

    Re: First try makro guna reverse ring...

    permulaan yang bagus..
    semua orang baru ambil gambar tak semestinya terus perfect..
    tak kira genre apa pun.
    Hargai Ilmu Sebagai Bekalan Hidup Bukan Sebagai Alat Untuk Menunjuk-Nunjuk

  13. #13

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam | Kuala Lumpur | Manjoi | Kota Bharu
    Posts
    94

    Re: First try makro guna reverse ring...

    dah ok dah ni... klu selalu prektis nnt makin cantik...

    klu boleh cuba dptkan angle dari depan subjek... dptkan eye contact dgn viewer dgn subjek...
    tp itu bukan kemestian... itu ler pesanan bro Red yg teman pegang sampai skrg...

  14. #14

    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Penang, Malaysia, Malaysia
    Posts
    34

    Re: First try makro guna reverse ring...

    Quote Originally Posted by nadlyaizat View Post
    Rasenye boleh, tapi mungkin akan menyebabkan working distance dengan subject jadi extremely close, dan menyebabkan viewfinder jadi terlalu gelap.
    oooh kirenye boleh la kan, tapi macam susah sebab binatang ni susah nak shoot dekat sangat, cepat lari, kecuali labah2 je pandai posing sikit, hehe

    Quote Originally Posted by faazawanz View Post
    permulaan yang bagus..
    semua orang baru ambil gambar tak semestinya terus perfect..
    tak kira genre apa pun.
    ok thx =)

    Quote Originally Posted by yeop73 View Post
    dah ok dah ni... klu selalu prektis nnt makin cantik...

    klu boleh cuba dptkan angle dari depan subjek... dptkan eye contact dgn viewer dgn subjek...
    tp itu bukan kemestian... itu ler pesanan bro Red yg teman pegang sampai skrg...
    dah cuba tp jd mata xclear sgt, dah cuba banyak kali, myb sy tak pandai fokus atau memang limitation simple reverse lens mcm tu, xpon dia nak suruh sy menabung untuk lens makro la kot, hehe...

  15. #15

    Re: First try makro guna reverse ring...

    salam...sori tanya soklan newbie..
    reverse ring tu ape ek?
    boleh guna cara laen selain macro lens ke kalu nak shoot macro?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •