Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 42 of 42

Thread: D300s vs d7000

  1. #31

    Re: D300s vs d7000

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    d7000 mmg dah ok... tp masalahnya, cam byk sket masalah pada d7k nie...
    so agar gusar nk menggunakannya untk jangka ms tempoh yg lama.

    nk beli untk benang memakai terus. so, xperlu tukar2 dah. cam2laa cadangnya.. hehe
    D7000 tkde masalah pun bro, cuma oil on sensor tu jer, tp leh antar cuci kt nikon center, kalo tk silap sy batch yg baru nie da tkde kot masalah oil sensor nie, selain dari tu D7000 mmg cemerlang..

  2. #32

    Re: D300s vs d7000

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    tunggu aja la kapal bendera DX yg baru tu. sempat lagi nak menabung sementara kilangnya di Thailand tengah duduk dlm mesin basuh la ni.

    kalu tak nyempat-nyempat jugak, angkat D3s la teross.. kompom hensem bergaya macam gajah.. hehe
    sokong statement abam mangkor, entah2 tahun depan kuar replacement D300s dgn spec yg lg mengancam tp harga pun mengancam gak la..hehehe

  3. #33

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: D300s vs d7000

    Quote Originally Posted by makoshark View Post
    agak2 bro rman perlukan tak 51 af point with 15 crosstype sensor, 7 fps(8 fps with baterry grip) body besar, pro button design, 9 brakecting stop(3 pada D7000), kalo tk berape perlu rasanyer D7000 da lebih dari cukup..
    tuk sport penting tuh 7 fps, tuk landskap pon perlukan 9 brakecting berbanding 3 pada d7000..tepuk bahu Jason J-one tanya selera

  4. #34

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: D300s vs d7000

    tuk landskap pon perlukan 9 brakecting berbanding 3 pada d7000..tepuk bahu Jason J-one tanya selera
    avam.. tanye sket.. brakecting 2 ape kegunaannya?? ader bace2 dulu.. tp xpaham2.. hehe.
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  5. #35

    Re: D300s vs d7000

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    avam.. tanye sket.. brakecting 2 ape kegunaannya?? ader bace2 dulu.. tp xpaham2.. hehe.
    brakecting nie untuk dptkan byk expose or wb dlm 1 gmbar, contoh kalo D7000 leh wat 3 brakecting, satu gmbr tu leh wat 3 exposure or wb, 0, +1 & +2 or something like that, leh wat HDR..sedikit penerangan yg tk seberapa dr sorg newbie..

  6. The Following User Like This Post:


  7. #36

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: D300s vs d7000





    impian... hehe.
    kene sabor dulu.. kumpul duet.. baru boleh angkt salah satu..
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  8. #37

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tanjung Malim, Malaysia
    Posts
    105

    Re: D300s vs d7000

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post




    impian... hehe.
    kene sabor dulu.. kumpul duet.. baru boleh angkt salah satu..
    dua-dua lazat. erm.. dap ah...

  9. #38

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: D300s vs d7000

    D7000 tkde masalah pun bro, cuma oil on sensor tu jer, tp leh antar cuci kt nikon center, kalo tk silap sy batch yg baru nie da tkde kot masalah oil sensor nie, selain dari tu D7000 mmg cemerlang..
    harap2 aderlaa batch yg xder problem mengenai oil on sensor nie...

    sesiapa yg ada info.. bolehlaa bagitau.. dan mana2 kedai yg jual batch terbaru ini... hehe
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  10. #39

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: D300s vs d7000

    D7000 pun dah cukup. Rasanya kalau aku pakai susah nak upgrade lagi kecuali fullframe jer.

  11. #40

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: D300s vs d7000

    macam mana kita nak kenal yg ap set atau yg ori set???

    button control pada d300s dia mmg jenis longgar sket kan??
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  12. #41

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    ladang gotah, gomeh N9
    Posts
    331

    Re: D300s vs d7000

    Up sikit post lama, mintk tolong kawan2..

    ayah saya skarang pkai d7k, tp dr dulu die asik tanye performanxe d300s dr segi sharpness.. die kate d300s lg sharp..

    sye pernah try 2 2 model, mmg sye vote d7k je sebab noise nye kurang.. sharpness tu xreti nk terangkan kt die.. comment?

  13. #42

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: D300s vs d7000

    sharpness tu bergantung pd lens dan juga ketepatan fokus.

    apa pun, setelah berpeluang guna dua2 body D7000 dan D300s, saya lebih prefer body lama. sebabnya color reproduction. body baru kebanyakannya lemau bila kena tang warna merah. bab noise control tu tak jadi masalah kalau dah mahir kawal exposure.

    ni contoh dari D7000. benci betul bila warna merah jadi merah menyala-nyala. dah buat macam2 merah tu tetap "burnt".



    ni kalau dari D300s. merahnya natural.



    ni pula kalau pasal noise. D300s pun boleh hasilkan gambar yg baik kalau kita tau nak control exposure. ni tak guna flash pun sedangkan event berlangsung pada waktu malam. guna ambient light saja.


  14. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •