Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Nikon D90

  1. #1

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Malaysia
    Posts
    7

    Nikon D90

    Salam 1 malaysia kepada semua......

    Saya pendatang baru dalam Fotomedia nie....
    Saya nak mintak pendapat, saya ingin membeli dlsr baru..
    Idaman hati ingin membeli nikon D90
    Masih bagus ke quality nyer pada masa skrang...
    sbb D90 sdah lme kuar kn...

    Mintak pendapat otai2 semua

  2. #2

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Nikon D90

    kenapa nak pilih d90? citer ler sikit

  3. #3

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kota bharu
    Posts
    79

    Re: Nikon D90

    salam bro,,saya juga nikon D90 yg mana terbaik dlm kelasnyer..untuk pengetahuan saudara D90 adalah pilihan paling ramai bagi pengguna Nikon DSLR,,terutamanya bagi yg baru,,x perlu fikir nk upgrade body ag,,dah dekat 2 tahun saya pakai D90..sampai la ni x pernah terpikir nk tukar yg lain..saya pon masih baru cam saudara,,sesuai la D90 bagi saya,,so ape teruskan niat murni saudara...
    p/s. sebolehnyer saudara perlu perkenal diri dulu dlm forum ni dalam mylens sebagai mana yg ditetapkan oleh FMDC..asal,keja,dan bla bla,bla,,sekian timo kaseh,,

  4. #4

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Nikon D90

    selamat datang. untuk permulaan, dah kira bagus sgt d90...
    saya mulakan dulu dengan d70s pnjm yg cg. then beli d40 sendiri punye...
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  5. #5

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: Nikon D90

    barang molek untuk klassnya...angkat je..janji line kuning...he..he..he..

  6. #6

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Malaysia
    Posts
    7

    Re: Nikon D90

    time kaseh byk2 kepada yg sudi memberi pendapat disini...
    sya org baru d cini law ade ape2 kekurangan sila beri tunjuk ajr ea....

  7. #7

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Nikon D90

    yep. go for d90 .. tak rugi..

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon D90

    jangan dengar semua dakyah palsu mereka-mereka itu.. angkat D4 terosss.. wahahaha

  9. The Following 2 Users Like This Post:


  10. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    cheras, kuala lumpur..
    Posts
    263

    Re: Nikon D90

    Nikon D7000 pun bagus.. ada video Hd lagi
    masa beli hari tu body sahaja rm2950 skg xtahu berapa..

  11. #10

    Re: Nikon D90

    kalau bajet ngam ngam cukup untuk d90, maka beli je d90.. saya sendiri pun pakai d90
    membaca dari 2008 di fdmc, last last lupa password.huhu

  12. #11

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Nikon D90

    Kalau ada niat di hati nak main lens yang panjang-panjang tu boleh ler amik d90. Kalau niat di hati nak main lens pendek seketul dua amik jer d3100. Kalau nak cepat upgrade skill memfokus sendiri boleh gak main d3100 guna lens panjang tu dengan niat sentiasa upgrade skill memfokus berbanding user d90 yang pemalas nak main fokus sendiri. ........ chow........
    Last edited by CgSir; 15th January 2012 at 08:32 AM.

  13. #12

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    asl kedah, study kL
    Posts
    28

    Re: Nikon D90

    Quote Originally Posted by dboyfotopages View Post
    Nikon D7000 pun bagus.. ada video Hd lagi
    masa beli hari tu body sahaja rm2950 skg xtahu berapa..
    maaf bro..sy berminat ngan d7000..dalam di lema lg nie..sy tgk da komen menyatakan d7000 nie ada problem oil mark..sbb tu jd isau nk beli tue..
    http://www.fotomedia.com.my/forum/sh...ighlight=d7000
    setakat dok guna tu ok lg ke bro?

  14. #13

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Nikon D90

    Quote Originally Posted by shuhaimi View Post
    maaf bro..sy berminat ngan d7000..dalam di lema lg nie..sy tgk da komen menyatakan d7000 nie ada problem oil mark..sbb tu jd isau nk beli tue..
    http://www.fotomedia.com.my/forum/sh...ighlight=d7000
    setakat dok guna tu ok lg ke bro?
    Mana-mana kamera dslr pun sama jer tak kira apa brand, sebab sensor ini satu jer tapi untuk rakam berpuloh ribu malah boleh sampai ratus ribu keping gambar. Kalau dah terpaksa dedah sensor sebab nak rakam gambar sememangnya ada risiko seperti itu. Bukan setakat oil mark jer, malah macam-macam ada. habuk pun suka masuk, fungus, suhu pun boleh menjejaskan sensor. Sensor terdedah lama pun boleh jadi problem gak. Sebab sensor tu statik duduk situ jadi kalau dah sebijik habuk duduk semua gambo yang di rakam ada efek habuk tu jugak.

    Sebenarnya sensor ini peranan dia sama dengan kamera filem zaman slr dulu. Jadi kalau tak mau oil mark ker, habuk ker atau apa-apa saja lebih selamat ko pakai kamera SLR filem jer. Setiap lepas shoot filem alias sensor ni akan ditukar. Kalau ada oil mark ker habuk pun ikut tukar kepada filem alias sensor yang baru. Tak yah ler ko pening kepala ker, risau ker fasal oil mark ker atau habuk ker macam kamera dslr. Nak buka lens kasi dedah lama-lama pun no problem gak. Janji ko stanby jer kalau filem tu dah habis ganti filem baru.

    Kalau takut masalah oil mark atau habuk tapi nak jugak kamera dslr elok tengok jer kamera tu. Jangan guna amik gambor terus. Nanti ternganga lobang sensor masuk pulak habuk atau terpecik oil mark dah pening kepala. Macam orang pakai kereta tapi takut kereta rosak, takut tayar botak, takut absorver jahanam, lagi nak kena ganti minyak hitam, tapis minyak, taming bel, bul baring dan macam-macam lagi ler.

  15. #14

    Join Date
    Feb 2011
    Location
    asl kedah, study kL
    Posts
    28

    Re: Nikon D90

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Mana-mana kamera dslr pun sama jer tak kira apa brand, sebab sensor ini satu jer tapi untuk rakam berpuloh ribu malah boleh sampai ratus ribu keping gambar. Kalau dah terpaksa dedah sensor sebab nak rakam gambar sememangnya ada risiko seperti itu. Bukan setakat oil mark jer, malah macam-macam ada. habuk pun suka masuk, fungus, suhu pun boleh menjejaskan sensor. Sensor terdedah lama pun boleh jadi problem gak. Sebab sensor tu statik duduk situ jadi kalau dah sebijik habuk duduk semua gambo yang di rakam ada efek habuk tu jugak.

    Sebenarnya sensor ini peranan dia sama dengan kamera filem zaman slr dulu. Jadi kalau tak mau oil mark ker, habuk ker atau apa-apa saja lebih selamat ko pakai kamera SLR filem jer. Setiap lepas shoot filem alias sensor ni akan ditukar. Kalau ada oil mark ker habuk pun ikut tukar kepada filem alias sensor yang baru. Tak yah ler ko pening kepala ker, risau ker fasal oil mark ker atau habuk ker macam kamera dslr. Nak buka lens kasi dedah lama-lama pun no problem gak. Janji ko stanby jer kalau filem tu dah habis ganti filem baru.

    Kalau takut masalah oil mark atau habuk tapi nak jugak kamera dslr elok tengok jer kamera tu. Jangan guna amik gambor terus. Nanti ternganga lobang sensor masuk pulak habuk atau terpecik oil mark dah pening kepala. Macam orang pakai kereta tapi takut kereta rosak, takut tayar botak, takut absorver jahanam, lagi nak kena ganti minyak hitam, tapis minyak, taming bel, bul baring dan macam-macam lagi ler.
    ok bro..budak xtau apa..memang cmni bro..tq bro...good information

  16. #15

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Bdr Mahkota Cheras Rock Never Die
    Posts
    798

    Re: Nikon D90

    D90 ada video tak?
    D50-1855-50-SB600
    "kurangkan gula lebihkan manisan"

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •