Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 53

Thread: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

  1. #1

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Smile Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Salam semua.. saya bercadang nak beli kamera Olympus XZ-1 utk ganti DSLR (Canon 60D) semasa travelling.. sebab require to travel light.. tapi tak pasti samada kamera ni bagus atau tidak.. malah kalau kualitinya bagus, mungkin saya akan jual 60D sebab dah semakin jarang guna DSLR utk tujuan komersil..

    Memang tak mengharap kualiti macam DSLR tapi sangat memerlukan compact camera yg boleh hasilkan picture quality sehampir gambar dari DSLR (secara teknikal selain faktor2 "the man behind the camera")..

    So, adakah patut saya beli model ni atau tuan2 ada cadangan lain.. Pendapat tuan2 sangat dihargai.. terima kasih
    Last edited by noharm; 19th November 2011 at 02:10 PM.
    Kalau pun sudah tinggi dilangit, jangan lupa kita pernah memijak lumpur dibumi..

  2. #2

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    sekadar berkongsi.. teman ada pakai f500exr untuk subtitute dslr for travelling... buat mase ni teman puas ati ngan hasilnya.. mungking tuan bole tgk2 jugak model ni...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    sekadar berkongsi.. teman ada pakai f500exr untuk subtitute dslr for travelling... buat mase ni teman puas ati ngan hasilnya.. mungking tuan bole tgk2 jugak model ni...
    Terima kasih atas recommendation tuan.. menarik jugak specnya. Boleh tak bg link ke photo yg tuan ambik guna camera tu?
    Kalau pun sudah tinggi dilangit, jangan lupa kita pernah memijak lumpur dibumi..

  5. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    member saya yg selalu ambik underwater ada pakai xz-1, menurutnya sangat puas hati cuma ada sikit masalah masa mula2 keluar dulu tapi dah ada update firmware untuk fix. kalau ikut spec dan harga, boleh kira sebagai good buy.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. The Following User Like This Post:


  7. #5

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Quote Originally Posted by red View Post
    member saya yg selalu ambik underwater ada pakai xz-1, menurutnya sangat puas hati cuma ada sikit masalah masa mula2 keluar dulu tapi dah ada update firmware untuk fix. kalau ikut spec dan harga, boleh kira sebagai good buy.
    Terima kasih tuan Red. masalah apa yg kawan tuan hadapi dgn kamera tu?
    Kalau pun sudah tinggi dilangit, jangan lupa kita pernah memijak lumpur dibumi..

  8. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    auto iso kekal pada 200 hingga shutter speed jadi serendah 1/30s gitu. masalah yg popular masa dia mula2 keluar.

    http://thru-the-zuiko.blogspot.com/2...pressions.html
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  9. The Following User Like This Post:


  10. #7

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    lupakan semua tu. angkat Leica.. ehehehehhe

  11. #8

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    lupakan semua tu. angkat Leica.. ehehehehhe
    Aduh abam Mangkor.. bisa saja dilupakan semua itu.. tapi nak angkat Leica tu yg seram.. kalau angkat saja tak apa ler, tapi kalau nak beli mau rebus pucuk kayu 12 bulan.... hehehe..
    Kalau pun sudah tinggi dilangit, jangan lupa kita pernah memijak lumpur dibumi..

  12. #9

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Kalau nak menten DSLR, lebih baik beli super-duper-compact kamera dengan pilihan terbaik ialah Oly XZ1, Pana LX5 dan Canon S95. Oly XZ1 spek adalah yang terbaik cuma saiz yang terbesar antara 3. Saya baru beli S95 disebabkan saiz yang terkecil antara tiga model tersebut. Fujifilm X10 pun baru sahaja dilancarkan cuma masih belum jual kat kedai.

    Kalau nak terus tinggalkan DSLR, mungkin kamera interchangeable 4/3 systems iaitu Oly PEN series ataupun Pana GF series agak sesuai. Tapi saya lebih suka Sony NEX-5N yang guna APS-C sensor. Kamera jenis ini lebih kecil dan ringan drpd DSLR tapi masih mempunyai fleksibiliti dan kualiti yang hampir dengan DSLR.

  13. The Following User Like This Post:


  14. #10

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Olympus Pen EP-3 ..... tapi mungkin perbezaan dari segi harga berbanding XZ-1....tapi XZ-1 pun cukup mengancam

    http://www.dpreview.com/reviews/olympusep3/

  15. The Following User Like This Post:


  16. #11

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    XZ-1 worth for money la...
    performance low light dia agak konsisten

    tp kalau nak ganti DSLR, selan PEN series, leh try X100

  17. The Following User Like This Post:


  18. #12

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Kalau nak menten DSLR, lebih baik beli super-duper-compact kamera dengan pilihan terbaik ialah Oly XZ1, Pana LX5 dan Canon S95. Oly XZ1 spek adalah yang terbaik cuma saiz yang terbesar antara 3. Saya baru beli S95 disebabkan saiz yang terkecil antara tiga model tersebut. Fujifilm X10 pun baru sahaja dilancarkan cuma masih belum jual kat kedai.

    Kalau nak terus tinggalkan DSLR, mungkin kamera interchangeable 4/3 systems iaitu Oly PEN series ataupun Pana GF series agak sesuai. Tapi saya lebih suka Sony NEX-5N yang guna APS-C sensor. Kamera jenis ini lebih kecil dan ringan drpd DSLR tapi masih mempunyai fleksibiliti dan kualiti yang hampir dengan DSLR.
    Terima kasih. Dah review Sony NEX-5N tapi tak berapa berkenan dgn design dia. Photo quality not bad kalau compare dgn 60D..

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    Olympus Pen EP-3 ..... tapi mungkin perbezaan dari segi harga berbanding XZ-1....tapi XZ-1 pun cukup mengancam

    http://www.dpreview.com/reviews/olympusep3/
    Memang mengancam bos.. saya dah compare sample photo dgn camera2 lain.. so far belum dapat compare dgn Fuji X10 lagi..

    Quote Originally Posted by xenocapin View Post
    XZ-1 worth for money la...
    performance low light dia agak konsisten

    tp kalau nak ganti DSLR, selan PEN series, leh try X100
    X100 tu memang superb tapi harganya juga boleh mengeringkan poket dgn segera.. hehehe.. focal length 35mm sahaja kan?
    Kalau pun sudah tinggi dilangit, jangan lupa kita pernah memijak lumpur dibumi..

  19. #13

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    selain ep3. ada epm-1 dan epl-3

  20. #14

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Changlun, Kedah
    Posts
    383

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Sehingga waktu ini, pilihan yg telah mengatasi XZ-1 ialah Fuji X10.. dah call kedai dan ada stok.. insyaAllah akan p test Fuji X10
    Kalau pun sudah tinggi dilangit, jangan lupa kita pernah memijak lumpur dibumi..

  21. #15

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Olympus XZ-1 sebagai ganti DSLR for travelling

    Tunggu new firmware update dari Fuji dulu kalau nak beli X10. Ada sedikit masalah seperti yang dinyatakan di bawah:

    http://www.dpreview.com/news/2011/12...are?comments=1

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •