Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 89

Thread: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

  1. #16

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    550D+kitlens+UV filter+tripod+memory card 8gb RM3500 (masa beli dulu mahal pastu kena tipu lagi...)
    50mm f/1.8 II + uv filter RM350
    wah...abam dah betul2 kena "pelelet" ni. Memang la sesetengah kedai kamera "cekik darah" dan ambik kesempatan. Bila kita tanya tokey kedai kamera apa yg bagus, dari situ dia mula la nak main kita. Tahun bila beli nim?

  2. #17

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    wah...abam dah betul2 kena "pelelet" ni. Memang la sesetengah kedai kamera "cekik darah" dan ambik kesempatan. Bila kita tanya tokey kedai kamera apa yg bagus, dari situ dia mula la nak main kita. Tahun bila beli nim?
    2 minggu sebelum keluar 600D...punyalah frust waktu tu....lepas tu tak datang lagi kedai tu...CAMERAZONE kat Taman U JB....hahah...aku promote sekali kat sini...ehehe

  3. #18

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    korang agak2 la berapa banyak duit yg dah saya keluarkan hanya semata-mata utk gambar burung:

    upgrade body D3000 ke D90
    upgrade lens nikkor 70-300VR ke sigma 50-500EX ke nikkor AF 300 f/4 ke AFS 300 f/4 (tak masuk lagi AFS 600mm f/4 ED-IF II, owner belum lagi nak letgo kat saya)
    upgrade teleconverter Kenko DGX 1.4x, Kenko DGX 2.0x dan Nikon TC-17EII
    upgrade tripod Benro A350EX ke Fotopro MGC-684N (mungkin kena upgrade lagi ke Gitzo GT5541LS jika jadi nak angkat 600mm tu..)
    upgrade ballhead ke Benro GH2 gimbal head

  4. #19

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    cer kira, berapa dah perabih start zaman anolog sampai sekarang...
    Adoi, banyak nak kira. Ada yang kecik-kecik, ada yang besar, ada yang baru, ada yang 2nd, ada yang masih boleh guna, ada yang dah jahanam dan ada yang masih boleh di gunakan. Yang aku ingat mula dulu dengan kamera TLR Lubitel 2 beli tak sampai RM100 tahun 1975. Lepas tu Nikon FM2 dan Canon AL-1 tahun 1982. Last sekali perasan ada dalam simpanan Nikon FM2 dua biji, Nikon FE2 dan Canon AL-1(keduanya dah arwah) dan Nikon FM10(masih bersungsi dengan baik). Flash pun ada banyak jugak. Hammerhead Metz dan Sunpak 6 biji(semua dah rosak) dan flash untuk atas body kamera adalah 6 biji(Metz 2 biji, Nikon 4 biji) tinggal 2 biji jer boleh guna. Flash kecik lagi ntah ada berapa. Lens pun ntah ada berapa. Nantilah aku kira. Kalau nak di jumlahkan RM semua memang 5 angka ler.

  5. #20

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    korang agak2 la berapa banyak duit yg dah saya keluarkan hanya semata-mata utk gambar burung:

    upgrade body D3000 ke D90
    upgrade lens nikkor 70-300VR ke sigma 50-500EX ke nikkor AF 300 f/4 ke AFS 300 f/4 (tak masuk lagi AFS 600mm f/4 ED-IF II, owner belum lagi nak letgo kat saya)
    upgrade teleconverter Kenko DGX 1.4x, Kenko DGX 2.0x dan Nikon TC-17EII
    upgrade tripod Benro A350EX ke Fotopro MGC-684N (mungkin kena upgrade lagi ke Gitzo GT5541LS jika jadi nak angkat 600mm tu..)
    upgrade ballhead ke Benro GH2 gimbal head
    Wahhh(mulut terganga) dah tak reti nak kira dah ni..Untuk burung saja dah cecah 10k nim

  6. #21

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    Wahhh(mulut terganga) dah tak reti nak kira dah ni..Untuk burung saja dah cecah 10k nim
    10k more than that...

  7. #22

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Adoi, banyak nak kira. Ada yang kecik-kecik, ada yang besar, ada yang baru, ada yang 2nd, ada yang masih boleh guna, ada yang dah jahanam dan ada yang masih boleh di gunakan. Yang aku ingat mula dulu dengan kamera TLR Lubitel 2 beli tak sampai RM100 tahun 1975. Lepas tu Nikon FM2 dan Canon AL-1 tahun 1982. Last sekali perasan ada dalam simpanan Nikon FM2 dua biji, Nikon FE2 dan Canon AL-1(keduanya dah arwah) dan Nikon FM10(masih bersungsi dengan baik). Flash pun ada banyak jugak. Hammerhead Metz dan Sunpak 6 biji(semua dah rosak) dan flash untuk atas body kamera adalah 6 biji(Metz 2 biji, Nikon 4 biji) tinggal 2 biji jer boleh guna. Flash kecik lagi ntah ada berapa. Lens pun ntah ada berapa. Nantilah aku kira. Kalau nak di jumlahkan RM semua memang 5 angka ler.
    Dah lama benor ya abam CgSir terlibat dgn kamera ni semenjak tahun 1975 lagi tuu. Masa tu saya baru darjah 3. Saya ingat lagi kalau nak ambik gambar mesti jurugambar(biasanya org cina)akan guna kamera kotak yg ada dua len dan lihat dari atas. Saya pun tak tahu kamera apa ketika tu, rupanya dipanggil TLR(twin-lens reflex)

    Pendek kata semua kamera abam CgSir dah pakai dari TLR, SLr dan Dslr dan yg tak tahan tu boleh tak perasan "ada lagi dalam simpanan Nikon FM2 dua biji, Nikon FE2 dan Canon AL-1"

    Kalau nak dikira penglibatan abam dalam bidang ni, rasanya dah main poloh-poloh rebu..
    Last edited by airsejuk; 28th November 2011 at 11:08 AM.

  8. #23

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    dulu harga kamera mahal. bayangkan 30 tahun dulu RM100 tu rasanya mahal sangat dah... kamera Nikon SLR filem kepunyaan abang saya yg saya duk guna dulu aja dlm tiga ribu lebih - terbeliak mata org kampung bila tengok kamera gitu time kenduri kawin sebab tengok rupa kamera aja dah nampak kamera tu mahal..

  9. #24

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    dulu harga kamera mahal. bayangkan 30 tahun dulu RM100 tu rasanya mahal sangat dah... kamera Nikon SLR filem kepunyaan abang saya yg saya duk guna dulu aja dlm tiga ribu lebih - terbeliak mata org kampung bila tengok kamera gitu time kenduri kawin sebab tengok rupa kamera aja dah nampak kamera tu mahal..
    Ler..bebeza beno kampung abam mangkor dengan kampong saya,
    saya penah kena sound dengan orang kampong yang zaman sekarang ni tak lagi pakai kamera beso gedabak! semua dah nipis2 dah...saya senyum je...dalam hati berkata-kata " kang kalau aku cakap bodoh out to date...aku plak kena minta maaf.redha je la sebab dorang tak tau!"....

  10. #25

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    hehehe.. itu biasa la. hatta boss aku sendiri kata setakat amik gambor, guna iPhone pun buleh sampai la suatu hari aku bawak 600mm ke opis. baru dia tau kenapa DSLR.. hehehe

  11. #26

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    setakat ni saya da perabih duit

    D200+BG+50mm = 2k.

    tak brani nk modal lg sebab skill/technic dan hasil gambar saya dapat belum sampai taraf balik modal lg..bukan balik modal duit tp kepuasan..hehe..
    kalau da da puas ati dgn hasil gune equipment minimum baru labur lens idaman..

  12. #27

    Join Date
    May 2011
    Location
    Kelate num..
    Posts
    108

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Sy plak ..

    1. D3s.
    2.D700 (Backup).
    3.Afs 14-24mm
    4.As Vr 24-120mm.
    5.Afs 70-200mm vr 2.
    6.Af Vr 8-400mm.
    7. SB900 2 Biji.
    8. Tripod Jusino AX

    - Antara yang sempat di senaraikan. Sebab nak blk keje dah ..

  13. #28

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    korang agak2 la berapa banyak duit yg dah saya keluarkan hanya semata-mata utk gambar burung:

    upgrade body D3000 ke D90
    upgrade lens nikkor 70-300VR ke sigma 50-500EX ke nikkor AF 300 f/4 ke AFS 300 f/4 (tak masuk lagi AFS 600mm f/4 ED-IF II, owner belum lagi nak letgo kat saya)
    upgrade teleconverter Kenko DGX 1.4x, Kenko DGX 2.0x dan Nikon TC-17EII
    upgrade tripod Benro A350EX ke Fotopro MGC-684N (mungkin kena upgrade lagi ke Gitzo GT5541LS jika jadi nak angkat 600mm tu..)
    upgrade ballhead ke Benro GH2 gimbal head
    alhamdulillah tripod tu dpt kt teman.. ehehehe.. budi mangkor sentiasa dikenang...


    barang teman x banyak...

    1. nikon d3000 + kit lens
    2. sb-600
    3. phottix batt grip for d3000
    4. phottix tetra 1 trigger 1 receiver
    5. nikkor af-s 35mm f/1.8G
    6. sigma 18-50 f/2.8

    .... masa depan xtaw la...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  14. #29

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    alhamdulillah tripod tu dpt kt teman.. ehehehe.. budi mangkor sentiasa dikenang...


    barang teman x banyak...

    1. nikon d3000 + kit lens
    2. sb-600
    3. phottix batt grip for d3000
    4. phottix tetra 1 trigger 1 receiver
    5. nikkor af-s 35mm f/1.8G
    6. sigma 18-50 f/2.8

    .... masa depan xtaw la...
    barang tak banyak..tapi ilmu banyak..

  15. #30

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    barang tak banyak..tapi ilmu banyak..
    ade la sikit2...


    ... biler la nk ke fuhferem neh..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •