Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 89

Thread: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

  1. #31

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    ade la sikit2...


    ... biler la nk ke fuhferem neh..
    fuh ferem....fuhufhufhfufhu...nak menyebut pun susah...nak dapatkannya pun...hmm...Insyallah...

  2. #32

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    segan aku nak balas thread ni. heheheheeeee..
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #33

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by red View Post
    segan aku nak balas thread ni. heheheheeeee..
    takot x muat ke abam red? panjang sgt list..? :P
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  4. #34

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Nikon D7000 + kit lens = RM4500 (bapak mahal harga masa mula2 kuar dulu..huhuhu)
    SB900 = RM1600
    Enelope charger set + kenko filter = tak ingat

    sumer skali dalam RM6400, dalam bulan 5 aritu jual lak kit lens coz angkat sigma 18-50mm f2.8, rabak lagi RM1000..

  5. #35

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    segan nk istihar harta sebb semua lens party ayam jer.. nk tunggu jemey istihar laa kekeke..:P

  6. #36

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by makoshark View Post
    Nikon D7000 + kit lens = RM4500 (bapak mahal harga masa mula2 kuar dulu..huhuhu)
    SB900 = RM1600
    Enelope charger set + kenko filter = tak ingat

    sumer skali dalam RM6400, dalam bulan 5 aritu jual lak kit lens coz angkat sigma 18-50mm f2.8, rabak lagi RM1000..
    Harga standard la tu. barang baru kuar.......orang laen baru nak pakai, kita dah pakai lama dah

  7. #37

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    segan nk istihar harta sebb semua lens party ayam jer.. nk tunggu jemey istihar laa kekeke..:P
    Ayam bukan sebarang ayam nim.

  8. #38

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    segan nak tulis.. kalau ikutkan dah boleh buat majlis kahwin dah.. hehe

  9. #39

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by speedyshooty View Post
    Sy plak ..

    1. D3s.
    2.D700 (Backup).
    3.Afs 14-24mm
    4.As Vr 24-120mm.
    5.Afs 70-200mm vr 2.
    6.Af Vr 8-400mm.
    7. SB900 2 Biji.
    8. Tripod Jusino AX

    - Antara yang sempat di senaraikan. Sebab nak blk keje dah ..
    body dah poweruut tapi sayang satu pun takde prime lens... umpama pakai Ferrari tapi tak isi petrol Shell V Power Racing

  10. #40

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    takot x muat ke abam red? panjang sgt list..? :P
    haha kalau bubuh dgn filter, blower, lens pen, diffuser tu memang tak cukup 1 page.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  11. #41

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    kira-kira balik begitu banyak duit yg dibelanjakan utk fotografi, saya rasa bodoh la pulak sebab berbaloikah.. kalu masuk tabung haji ka, PTPTN ka utk anak-anak udah tentu ada manfaatnya... huhuhuhu

  12. #42

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    kalau tak ke kamera, dia tukar jadi joran, reel, multiplier, rapala...
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  13. #43

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    Dah lama benor ya abam CgSir terlibat dgn kamera ni semenjak tahun 1975 lagi tuu. Masa tu saya baru darjah 3. Saya ingat lagi kalau nak ambik gambar mesti jurugambar(biasanya org cina)akan guna kamera kotak yg ada dua len dan lihat dari atas. Saya pun tak tahu kamera apa ketika tu, rupanya dipanggil TLR(twin-lens reflex)

    Pendek kata semua kamera abam CgSir dah pakai dari TLR, SLr dan Dslr dan yg tak tahan tu boleh tak perasan "ada lagi dalam simpanan Nikon FM2 dua biji, Nikon FE2 dan Canon AL-1"

    Kalau nak dikira penglibatan abam dalam bidang ni, rasanya dah main poloh-poloh rebu..
    Kamera TLR ni guna filem medium format 120. Gambarnya lebih sharp. Zaman tu banyak negara pengeluar kamera. Antara kamera yang popular termasuk buatan China dan Rusia. Kamera TLR Lubitel 2 kira TLR paling murah pada masa itu, buatan Rusia. Sebelum tu tengok tauke kedai gambar amik gambar guna flash yang pakai mentol pakai buang. Sebiji mentol untuk satu shot sahaja. Cahaya dia sekali kena kat muka berpinau biji mata, mau dalam 5 minit meraba-raba.



    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    dulu harga kamera mahal. bayangkan 30 tahun dulu RM100 tu rasanya mahal sangat dah... kamera Nikon SLR filem kepunyaan abang saya yg saya duk guna dulu aja dlm tiga ribu lebih - terbeliak mata org kampung bila tengok kamera gitu time kenduri kawin sebab tengok rupa kamera aja dah nampak kamera tu mahal..

    Betul avam mangkor. Dah kerja gaji masa tu sebulan pun tidak dapat RM100. Kalau kamera 3 ribu memang poket kembong jer boleh pakai. Kalau nikon masa tu tak silap model F3. Kamera yang USA bawa pergi bulan. Macam sekarang D3 ler.
    Last edited by CgSir; 29th November 2011 at 10:03 AM.

  14. #44

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    korang agak2 la berapa banyak duit yg dah saya keluarkan hanya semata-mata utk gambar burung:

    upgrade body D3000 ke D90
    upgrade lens nikkor 70-300VR ke sigma 50-500EX ke nikkor AF 300 f/4 ke AFS 300 f/4 (tak masuk lagi AFS 600mm f/4 ED-IF II, owner belum lagi nak letgo kat saya)
    upgrade teleconverter Kenko DGX 1.4x, Kenko DGX 2.0x dan Nikon TC-17EII
    upgrade tripod Benro A350EX ke Fotopro MGC-684N (mungkin kena upgrade lagi ke Gitzo GT5541LS jika jadi nak angkat 600mm tu..)
    upgrade ballhead ke Benro GH2 gimbal head
    600mm? = RM35,000.000
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  15. #45

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    600mm? = RM35,000.000
    hehehe main joran nga photography atau RC mmg hobi yg mahal tapi berbaloi untuk orang kerja..tapi yg student makan pon tak cukup ada hati nk Fullpereng tuh heheheheh

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •