Page 4 of 6 FirstFirst ... 23456 LastLast
Results 46 to 60 of 89

Thread: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

  1. #46

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Sebarang hobi tak kira mahal ke murah perlu ada dalam hidup....Habis tu nak wat macamana dah minat bidang ni.
    Orang yg takde apa-apa hobi, hidup tak karuan...(falsafah sendiri hehehe)

  2. #47

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    Ayam bukan sebarang ayam nim.
    Ish ayam serama mahai oooo!

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    Sebarang hobi tak kira mahal ke murah perlu ada dalam hidup....Habis tu nak wat macamana dah minat bidang ni.
    Orang yg takde apa-apa hobi, hidup tak karuan...(falsafah sendiri hehehe)
    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kira-kira balik begitu banyak duit yg dibelanjakan utk fotografi, saya rasa bodoh la pulak sebab berbaloikah.. kalu masuk tabung haji ka, PTPTN ka utk anak-anak udah tentu ada manfaatnya... huhuhuhu
    Kalau dah Mak Andam ker Pak Andam ker jatuh cinta boleh dapat lebih daripada itu woo. Saya dulu pun tak sangka, tolong kawan amik gambo tetiba Mak Andam pulak jatuh cinta kat kita. Eh..eh...eh bukan kita. kat gambo kita ler.

  3. #48

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    hahaha.. semua duk isytihar harte..
    d3000 kit -> jual body angkat d70
    50mm 1.8 rm300
    tripod velbon rm100
    cleaning kit rm30
    blower rm15
    beg buffalo (beli ngan ijam) rm60 *beli on behalf member pastu dia taknak pulak puih*
    reflector rm40
    lens hood 52mm rm15
    ricoh kr10
    fujica ax5
    yashica mg1

    rasenye tak cecah 3 k lagi kot... entah lerr... nak beli pun saving bagai nak rak. maklom ler studeng.. kehkehkeh.

  4. #49

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    cgsir - la ni camera made in russia dah naik harga dah. lubitel tuh paling murah pun rm250..
    boleh tahan gak lah kualiti russian made nih.. kalau lens helios lagi best, swirly wirly bokeh nye. xyah beli lens mahal2.. hahaha

  5. #50

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Bagus juga thread macam ini untuk kita buat audit perbelanjaan dan asset ... mana la tahu duit lembu terbeli pulak kamera.

    Barang Kamera Terbeli (ikut turutan)

    1. Canon 450D + EFS18-55mm IS (RM2300)
    2. Canon EFS 55-250mm IS (RM730)
    3. Canon EF 50mm F1.8 (RM280)
    4. Nissin Di622 (RM450)
    5. Tamron 17-50mm (RM1100)
    6. Canon 40D (RM2400)
    7. Canon 430EXII (RM1100)
    8. Manfrotto 190XPROB + 486 Ballhead (RM700)
    9. Tamron 17-50mm VC (RM1750)
    10. Tamron 70-300mm VC USD (RM1450)
    11. Canon EFS 10-22mm (RM2250)
    12. Canon S95 (kecik cili padi nih)

    Dah Selamat Jual

    1. Canon EF50mm F1.8 (RM250)
    2. Canon 450D (RM1700)
    3. Canon EFS 18-55mm IS (RM300)
    4. Nissin Di622 (RM350)
    5. Tamron 17-50mm (RM1000)
    6. Canon EFS 55-250mm IS (RM480)

    Kerugian jual-beli barang dan pertukaran matawang asing ialah sebanyak = RM780 (2008 - YTD 2011).

    Tak termasuk barang-barang remeh ie. lens filter, bag, light stand, lightbox, CF card etc.

  6. #51

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    cgsir - la ni camera made in russia dah naik harga dah. lubitel tuh paling murah pun rm250..
    boleh tahan gak lah kualiti russian made nih.. kalau lens helios lagi best, swirly wirly bokeh nye. xyah beli lens mahal2.. hahaha
    Oh, ya ker? Ada jual lagi ker kamera lubitel tu skang ni? Tak tau pulak aku ni sejak main Nikon jer. Kamera tu memang best tapi tak leh tukar lens. Kamera tu dah jual dengan member tapi tak bayar, kamera ngan orangnya lesap sampai sekarang. Jual sebab sasaran nak main SLR yang boleh tukar-tukar lens.

  7. #52

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Oh, ya ker? Ada jual lagi ker kamera lubitel tu skang ni? Tak tau pulak aku ni sejak main Nikon jer. Kamera tu memang best tapi tak leh tukar lens. Kamera tu dah jual dengan member tapi tak bayar, kamera ngan orangnya lesap sampai sekarang. Jual sebab sasaran nak main SLR yang boleh tukar-tukar lens.
    ade lagi.. skang ni dah rebranding . member yang study kat russia ade buat bisnes jual kamera russian made nih.. kat sane jual kamera analogue camni tepi2 jalan je. haha.
    aiseh, ape punye orang dahhh,

  8. #53

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    ade lagi.. skang ni dah rebranding . member yang study kat russia ade buat bisnes jual kamera russian made nih.. kat sane jual kamera analogue camni tepi2 jalan je. haha.
    aiseh, ape punye orang dahhh,
    Oh ya. Bagus untuk belajar dalam kelas fotografi. Kamera tu pakai filem medium format 120. Filem negatif dia dah susah nak dapat sekarang ni. Kedai cuci negatif pun dah susah gak nak cari skang ni. Kalau ada pun mungkin kat KL jer. Kalau digital kamera brand lubitel tu ada jual ker?

  9. #54

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Oh ya. Bagus untuk belajar dalam kelas fotografi. Kamera tu pakai filem medium format 120. Filem negatif dia dah susah nak dapat sekarang ni. Kedai cuci negatif pun dah susah gak nak cari skang ni. Kalau ada pun mungkin kat KL jer. Kalau digital kamera brand lubitel tu ada jual ker?
    yep. 120 susah skit. kalau 35 still bnyak kedai yg boleh proses. lubitel ade keluarkan kamera digital ke? tak tahu pulak sy..

  10. #55

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Kuala Lumpur - Shah Alam
    Posts
    190

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Menakutkan nak taip tentang pelaburan kat sini...

    ERmmm cam ner nak start nih aku cuba la...

    Nikon D80 kit lense - 3k
    SB600 - RM500
    Canon 40D kit lense - swap ngan D80 plush Cash RM300
    Canon BGe2N - RM 500
    Canon 50mm - RM320
    Tamron 17-50 2.8 VC - RM1750
    Tokina 12-24 f4 - RM 1850
    Canon 7D body - 3K
    Canon 24-105L - 2.5k
    Winner bag pack - RM300
    Lower Pro AW200 - RM350
    Tripod Digi Eye - RM300
    Photix Wireless - RM200
    Diffuser - RM60
    Battery 3rd party- RM 50
    Rechargeble Battery + Charger - RM150
    3 CF card - RM 200
    Canon 580Ex2 - RM1500
    Kit Pembersihan Lense RM50
    Pixma Black Color Printer - RM480
    Megazine DCM 2009 -2010 - RM216
    Camera Strap - RM100
    Cukup la tue... menakutkan... patutla abis jer duit...

    Total expenses = RM Satu Tujuh Enam Tujuh Enam - kepala hotak die...bapak banyak duit tue... adoyaiii 70-200 2.8L IS VR2 belum beli lagi... ermmmm
    Last edited by ezy D8T; 29th November 2011 at 12:18 PM.
    seeing ordinary as extraordinary - /:)
    Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow


  11. #56

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Bagus juga thread macam ini untuk kita buat audit perbelanjaan dan asset ... mana la tahu duit lembu terbeli pulak kamera.

    Barang Kamera Terbeli (ikut turutan)

    1. Canon 450D + EFS18-55mm IS (RM2300)
    2. Canon EFS 55-250mm IS (RM730)
    3. Canon EF 50mm F1.8 (RM280)
    4. Nissin Di622 (RM450)
    5. Tamron 17-50mm (RM1100)
    6. Canon 40D (RM2400)
    7. Canon 430EXII (RM1100)
    8. Manfrotto 190XPROB + 486 Ballhead (RM700)
    9. Tamron 17-50mm VC (RM1750)
    10. Tamron 70-300mm VC USD (RM1450)
    11. Canon EFS 10-22mm (RM2250)
    12. Canon S95 (kecik cili padi nih)

    Dah Selamat Jual

    1. Canon EF50mm F1.8 (RM250)
    2. Canon 450D (RM1700)
    3. Canon EFS 18-55mm IS (RM300)
    4. Nissin Di622 (RM350)
    5. Tamron 17-50mm (RM1000)
    6. Canon EFS 55-250mm IS (RM480)

    Kerugian jual-beli barang dan pertukaran matawang asing ialah sebanyak = RM780 (2008 - YTD 2011).

    Tak termasuk barang-barang remeh ie. lens filter, bag, light stand, lightbox, CF card etc.
    Nak kira jap.
    Barang terbeli - Rm14,510
    Dah selamat Jual -Rm4,080
    Jadi jumlah harta ismit ulam raja kat dalam negeri adalahhh... rm10,430. mmm boleh tahan

  12. #57

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Big Hill
    Posts
    121

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Selama ni saya tak pernah kira bebetul berapa banyak duit dah habih main kamera ni. Tp sbb thread ni timbul terpaksa la buat ilmu hisab skit. Sebijik body D7k + lenses 4 ketul, lebih 10k. Aksesori lain belum kira. Adesh!! Sc kamera pun belum sampai 10k. Adesh sekali lagi.

  13. #58

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by ezy D8T View Post
    .


    Canon 7D body - 3K






    Cukup la tue... menakutkan... patutla abis jer duit...

    wah body baru ke?

  14. #59

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    hehehe main joran nga photography atau RC mmg hobi yg mahal tapi berbaloi untuk orang kerja..tapi yg student makan pon tak cukup ada hati nk Fullpereng tuh heheheheh
    diaorang ingat senang buat duit beli dslr lepas tu weekend ambik job weeding kut. masa belajar dulu aku cuma ada 2 lens je- standard 50mm yg diwarisi dgn kamera ricoh xr500 kakak ipar aku dan vivitar 70-210mm f4.-5.6 yg aku beli rm200. flash pun yang rm70. tu pun nak bayar rasa macam nak cabut gigi sendiri.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  15. #60

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Setengah dah jual....heheheh...

    Nikon D3100 ( rm 1900 ) ( dah jual )
    Nissin Mark2 di622 (rm350) ( sampai skang )
    Nikon 35mm f1.8 (rm 700) ( dah jual )
    Nikon D90 ( rm2200 )
    Tokina 12-24mm (rm1300) (dah jual)
    Sigma 18-50mm f2.8 (rm1300)
    Sigma 70-200mm f2.8 (rm2200)
    Beg Vanguard Bin59 (rm200)
    Batt Grip Phottix (rm200)
    Nikon af-d 50mm f1.8 (rm280)

    tu jer...heheheh.....lebih kurang RM7000 gak kot...pusing2 balik...tp wang tak ternilai dengan hasil yang memberansangkan...dari abis duit main kete mcm muda2 dulu...baik main photography...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •