Page 6 of 6 FirstFirst ... 456
Results 76 to 89 of 89

Thread: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

  1. #76

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by Shahdan View Post
    janji x beli d700 + 70-200 cap canon.. hahahaha (kes dalam pesbuk)
    Kalau body Canon + lens Nikon pun tak per gak






  2. #77

    Join Date
    Mar 2013
    Location
    kg gajah perak
    Posts
    98

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    banyaknya modal utk hobi foto nie, klu dah minat emmm....

  3. #78

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bandar Baru Bangi
    Posts
    76

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    aku jual kete Honda EG9 (ori) pas tu beli Ford sampan... Semata2 hobi baru..
    Selebihnya simpan dan mulakan aktiviti penghabisan duit brg2 DSLR..

    A. Bermula dgn Nikon.
    1. D7000
    2. SB900
    3. 17-55 2.8 Sigma
    4. 50mm 1.4d
    5. Tripod/battery spare body/battery speedlite/SD card16g.

    B. Macbook & Drybox

    C. Jual kesemua barang2 Nikon beralih pada Canon.
    1. 5D mark III
    2. 600ex
    3. 85mm 1.2 w hoya hd filter
    3. 24-70mm 2.8 w hoya hd filter... tp dah kene swap ngan 50mm 1.2 (tambah rm100)
    4. 16-35mm 2.8 w hoya hd filter (beli masa kat Jepun)
    5. Battery body spare/SD card 32g/

    Takut nak letakkan harga... dah letak pas tu padam balik.... jumlah nya mmg menakutkan..

  4. #79

    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    16

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    menggigil lutut tengok 'pengisytiharan aset' masing-masing.kadang-kadang memang tak perasan pon sebanyak tu dah abis.
    Aku Tak Pandai MelukisTapi Aku Minat Lukisan

  5. #80

    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Kulaijaya
    Posts
    78

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    fotografi ni hobi golongan bangsawan
    org ada2 je bole wat...hehehehe

  6. #81

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by cameracompactje View Post
    aku jual kete Honda EG9 (ori) pas tu beli Ford sampan... Semata2 hobi baru..
    Selebihnya simpan dan mulakan aktiviti penghabisan duit brg2 DSLR..

    A. Bermula dgn Nikon.
    1. D7000
    2. SB900
    3. 17-55 2.8 Sigma
    4. 50mm 1.4d
    5. Tripod/battery spare body/battery speedlite/SD card16g.

    B. Macbook & Drybox

    C. Jual kesemua barang2 Nikon beralih pada Canon.
    1. 5D mark III
    2. 600ex
    3. 85mm 1.2 w hoya hd filter
    3. 24-70mm 2.8 w hoya hd filter... tp dah kene swap ngan 50mm 1.2 (tambah rm100)
    4. 16-35mm 2.8 w hoya hd filter (beli masa kat Jepun)
    5. Battery body spare/SD card 32g/

    Takut nak letakkan harga... dah letak pas tu padam balik.... jumlah nya mmg menakutkan..
    jumpship canon ker bro, ade rsa beza tk canon ngan nikon? cer citer2

  7. #82

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Update terbaru duit yg abis
    Nikon D7000 = RM3900
    Nikon 17-55mm f2.8 = RM4900
    Nikon 70-200mm f2.8 = RM4800 (2nd)
    Nikon SB900 = RM1600

    yang dah jual
    Nikon 18-105mm kit lens = RM900 (harga jual)
    Sigma 18-50mm f2.8 = RM1200 (harga jual) harga beli = RM1350

    nie tgh berkira2 nk angkt ke tk D700, nk tgk dulu berbaloi ke tk dgn job2 yg dpt..kalo tk confident tggu ler 3-4 tahun lg baru upgrade D900

  8. #83

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bandar Baru Bangi
    Posts
    76

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    "jumpship canon ker bro, ade rsa beza tk canon ngan nikon? cer citer2 "


    mmg ade bezanya..

    secara jujur, aku sukakan detail dari Nikon...
    tp aku lebih sukakan feel gambar canon...

    Akhir sekali, terpulang pada apa yg kita suka...

  9. #84

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by cameracompactje View Post
    "jumpship canon ker bro, ade rsa beza tk canon ngan nikon? cer citer2 "


    mmg ade bezanya..

    secara jujur, aku sukakan detail dari Nikon...
    tp aku lebih sukakan feel gambar canon...

    Akhir sekali, terpulang pada apa yg kita suka...
    5DMIII nie agak menarik perhatian aku gak, MP tak besar sangat, speed pun laju dari D800 tp kalo aku nk jumpship pun byk nak kena pikir..huhuhu

  10. #85

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bandar Baru Bangi
    Posts
    76

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by makoshark View Post
    5DMIII nie agak menarik perhatian aku gak, MP tak besar sangat, speed pun laju dari D800 tp kalo aku nk jumpship pun byk nak kena pikir..huhuhu
    mcm aku ckp la...
    Seblom ni pakai d7000... gambar sharp giler! cantik tp x dpt ape yg aku nak....
    Aku bukannya pentingkan sharp...

    kelebihan 5Dmark3 ni selain focus point, aku biasa tibai ISO tinggi sbb aku x pki speedlight...
    dulu iso 800 agak gementar sikit... sekarang iso 2000 tu perkara biasa...

    so, klu ko nak jump, kene ty diri dulu... ape yg sebenarnya yg ko nak...

  11. The Following User Like This Post:


  12. #86

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by cameracompactje View Post
    mcm aku ckp la...
    Seblom ni pakai d7000... gambar sharp giler! cantik tp x dpt ape yg aku nak....
    Aku bukannya pentingkan sharp...

    kelebihan 5Dmark3 ni selain focus point, aku biasa tibai ISO tinggi sbb aku x pki speedlight...
    dulu iso 800 agak gementar sikit... sekarang iso 2000 tu perkara biasa...

    so, klu ko nak jump, kene ty diri dulu... ape yg sebenarnya yg ko nak...
    isk isk isk....merachun nampak...uhuhuhu..tapi memang betul pun kan? hehehe

  13. #87

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    Quote Originally Posted by cameracompactje View Post
    mcm aku ckp la...
    Seblom ni pakai d7000... gambar sharp giler! cantik tp x dpt ape yg aku nak....
    Aku bukannya pentingkan sharp...

    kelebihan 5Dmark3 ni selain focus point, aku biasa tibai ISO tinggi sbb aku x pki speedlight...
    dulu iso 800 agak gementar sikit... sekarang iso 2000 tu perkara biasa...

    so, klu ko nak jump, kene ty diri dulu... ape yg sebenarnya yg ko nak...
    couldnt agreed more. memang sokong. cuma d7k selalu je aku guna iso2500. 5D aku selalu belasah iso5000.

    apa2 pun, memang bergantung kepada apa yang kita nak
    membaca dari 2008 di fdmc, last last lupa password.huhu

  14. #88

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    saye dah tukar lebih kurang 3 lens, rugi dalam rm500 dalam tue, skrang dah jual semua dah, total rugi dalam 1.8k dah

  15. #89

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Sudah berapa RM dihabiskan semenjak pakai DSLR.

    2007 - 2009
    d40 + nikkor 18-55mm = rm1888
    nikkor 55-200mm = rm800
    sb900 = rm1800

    hingga kini....menakutkan nak letak.. hehe
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •