Results 1 to 8 of 8

Thread: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

  1. #1

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    5

    olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    As salam kengkawan,, ini adela camera pertama saya yg ingin beli, selepas cuba2 guna camera D90 kawan2 lain, ,, psl saya nie kaki pancing dan suka xtvt lasak.. so nak pki camera yg senang d bw dan ala2 DSLR.. so boleh bg pandangan tak tentang kelebihan dan kekurangan camera jenis nie.. da negok gak review perbezaan dia gan lumix,, rase cam best olympus nie..

  2. #2

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    apsal tk amek EP-3 / EPL-3..?
    yg tu lagi baru

  3. #3

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    5

    Re: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    budget segitu jer kawan huhuhu... tu pun penat gak la kumpul n review sikit2

  4. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    epl3 la syok. cuba cari yg 2nd hand.

    tapi kalau budget terhad, cari je kamera compact high end macam s95, lx5 dan xz1 drp beli pen lepas tu guna 1 lens je sepanjang hayat. ko suka outdoor, compact lagi senang bawak boleh masuk poket atau bubuh dalam pouch. lagi sedap ambik compact waterproof macam olympus tough cuma kamera jenis camni gambar tak berapa sharp berbanding yg biasa sebab pakai casing waterproof. pandangan aku je la sebab aku pun rajin gak naik gunung, memang kamera yg kecik macam compact dan pen ni sedap gila pakai. aku gi korbu 5 hari cuma 3 kali je keluarkan dslr. buat berat beg je.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #5

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    fuji X10
    kalau nk umph lagi fuji X100 hahahahaha

  6. #6

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    5

    Re: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    Quote Originally Posted by red View Post
    epl3 la syok. cuba cari yg 2nd hand.

    tapi kalau budget terhad, cari je kamera compact high end macam s95, lx5 dan xz1 drp beli pen lepas tu guna 1 lens je sepanjang hayat. ko suka outdoor, compact lagi senang bawak boleh masuk poket atau bubuh dalam pouch. lagi sedap ambik compact waterproof macam olympus tough cuma kamera jenis camni gambar tak berapa sharp berbanding yg biasa sebab pakai casing waterproof. pandangan aku je la sebab aku pun rajin gak naik gunung, memang kamera yg kecik macam compact dan pen ni sedap gila pakai. aku gi korbu 5 hari cuma 3 kali je keluarkan dslr. buat berat beg je.
    thank kawan,, raser2 epl1 gn ez1 maner ok sikit,, psl harga samer dua2 tu 1.3k.. dan dua2 tu lens dia takleh tukar2 ker.. thank bg pendapat ..

    (fuji X10
    kalau nk umph lagi fuji X100 hahahahaha )
    hehe fuji x10 belum cek harga,, ok jugak ka?,, klu fujix100 fuiyooo bleh beli d90 sebiji.. budget ciput jerr,,, nak guna time2 g outdoor @ g memancing hehehe

  7. #7

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    Saya baru beli supercompact kamera selepas seminggu dok baca review kat Internet dan antara pilihan terbaik ialah Lumix LX5, Olympus XZ1 dan Canon S95 (S100 belum sampai kedai). Nak test Fuji X10 pun tak kesampaian sebab yang sama...belum sampai kedai. Dari segi kualiti imej dan prestasi lens, Olympus XZ1 la yang terbaik sebab sensor paling besar antara 3 model tersebut dan lens aperture paling laju dari F1.8 (min focal length) ke F2.5 (max focal length). Tetapi ... XZ1 kamera yang paling besar antara ketiga-tiga lens tersebut. Oleh kerana size besar dan kedai yang aku pergi hanya ada stok kaler putih, saya terbelilah Canon S95 .... paling comel, paling hitam, paling murah dan yang penting orang rumah pandai pakai. Lumix LX5 sama harga dengan Oly XZ1, kecil sikit sahaja tapi paling hodoh .... kalau tak minat Canon S95, baiklah beli Olympus XZ1 tu.

    Kalau nak up sikit daripada supercompact, bolehlah cuba Micro 4/3 systems yang boleh tukar-tukar lens contohnya Olympus PEN series dan Lumix GF series. Saiz lebih besar daripada supercompact. Tapi alang-alang saiz besar tu, baiklah cuba Sony NEXC3 ataupun NEX5N. NEX pakai sensor APS-C macam DSLR oleh itu saiz body dan lens besar sedikit daripada 4/3 systems dan tentunya noise control lebih baik. Sony NEX5N ada touchscreen LCD ... senang nak pilih focus point. Kalau saya takde DSLR, saya beli NEX5N.

  8. #8

    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    5

    Re: olympus EPL-1, minta pandangan kawan2.

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Saya baru beli supercompact kamera selepas seminggu dok baca review kat Internet dan antara pilihan terbaik ialah Lumix LX5, Olympus XZ1 dan Canon S95 (S100 belum sampai kedai). Nak test Fuji X10 pun tak kesampaian sebab yang sama...belum sampai kedai. Dari segi kualiti imej dan prestasi lens, Olympus XZ1 la yang terbaik sebab sensor paling besar antara 3 model tersebut dan lens aperture paling laju dari F1.8 (min focal length) ke F2.5 (max focal length). Tetapi ... XZ1 kamera yang paling besar antara ketiga-tiga lens tersebut. Oleh kerana size besar dan kedai yang aku pergi hanya ada stok kaler putih, saya terbelilah Canon S95 .... paling comel, paling hitam, paling murah dan yang penting orang rumah pandai pakai. Lumix LX5 sama harga dengan Oly XZ1, kecil sikit sahaja tapi paling hodoh .... kalau tak minat Canon S95, baiklah beli Olympus XZ1 tu.

    Kalau nak up sikit daripada supercompact, bolehlah cuba Micro 4/3 systems yang boleh tukar-tukar lens contohnya Olympus PEN series dan Lumix GF series. Saiz lebih besar daripada supercompact. Tapi alang-alang saiz besar tu, baiklah cuba Sony NEXC3 ataupun NEX5N. NEX pakai sensor APS-C macam DSLR oleh itu saiz body dan lens besar sedikit daripada 4/3 systems dan tentunya noise control lebih baik. Sony NEX5N ada touchscreen LCD ... senang nak pilih focus point. Kalau saya takde DSLR, saya beli NEX5N.
    thank kawan atas pandangan n pendapat.. yupp raser2 mcm ambik ez1 @ pen epl 1 nie,, klu ikut budget sikang,,,

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •