Results 1 to 12 of 12

Thread: Drift (sy budak baru belajar panning)

  1. #1

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    pandan indah
    Posts
    22

    Drift (sy budak baru belajar panning)

    1.

    Rocker Loh

    2.

    Azrina Jane

    3.

    Ee Yoong Cherng

    4.

    Michael Gan

    minta c&c dari sifu

  2. #2

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    panning dah wokey dah nie...cuma bg sharp dan bg clarity sikit...bg aku yg no.2 dan no.4 tuh bagi crop guna keadah R.O.T...

    hanya pendapat aku yg newbes nie ajek...

  3. #3

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    ganah dah nieh...
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  4. #4

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    pandan indah
    Posts
    22

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    Quote Originally Posted by zidan's View Post
    panning dah wokey dah nie...cuma bg sharp dan bg clarity sikit...bg aku yg no.2 dan no.4 tuh bagi crop guna keadah R.O.T...

    hanya pendapat aku yg newbes nie ajek...
    terima kasih komen & pendapat yg awak bg. tapi cam mane nk setting bagi sharp & clarity lg. R.O.T tu ape??? (maaf tanye, sy bdk baru)

  5. #5

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    pandan indah
    Posts
    22

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    ganah dah nieh...
    belum cukup ganas lg ni... hehehe

  6. #6

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    Kalau boleh subjek bagi sharp ie. Nombor plate kereta jelas dan lagi brutal kalau nama sponsor semua boleh baca. Panning ok cuma mungkin ada sikit gegaran. Salah satu shot yang saya suka ialah sideway drift dimana asap tayar tebal ikut kereta. Saya suka #2.

  7. #7

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    pandan indah
    Posts
    22

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Kalau boleh subjek bagi sharp ie. Nombor plate kereta jelas dan lagi brutal kalau nama sponsor semua boleh baca. Panning ok cuma mungkin ada sikit gegaran. Salah satu shot yang saya suka ialah sideway drift dimana asap tayar tebal ikut kereta. Saya suka #2.
    gamba gegar sebb x pakai tripod hehehe.... mcm mane nak setting aperture, shutter, ISO utk nmpak lebih sharp & panning. biase setting panning shutter speed 1/80 ke atas, aperture f8 ke bwh, ISO 200 ke bwh. (x bole pegi jauh lg pakai 450D jer)

  8. #8

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    pandan indah
    Posts
    22

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    1.


    2.


    3.


    4.

  9. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    aku panning pun mana pernah pakai tripod, lain la ko pakai lens berat 5kg. set tv je dalam 80-160 bergantung pada focal length dan jarak dgn litar. tak yah gila2 sampai 1/30s. tingkatkan kadar gambar yg menjadi. yang penting ialah kereta nampak sharp dan background nampak lembut. dah, lulus la tu. kalau nak best lagi tambah la aski2 menarik cam hard breaking, asap2, api2 etc.

    gambar2 ni ok la, kita menjadi gak. nanti dah lagi banyak prektis lagi la menjadi dan bila ko tengok balik gambar masa mula2 try panning, ko akan ketawa guling2.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. #10

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    pandan indah
    Posts
    22

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    Quote Originally Posted by red View Post
    aku panning pun mana pernah pakai tripod, lain la ko pakai lens berat 5kg. set tv je dalam 80-160 bergantung pada focal length dan jarak dgn litar. tak yah gila2 sampai 1/30s. tingkatkan kadar gambar yg menjadi. yang penting ialah kereta nampak sharp dan background nampak lembut. dah, lulus la tu. kalau nak best lagi tambah la aski2 menarik cam hard breaking, asap2, api2 etc.

    gambar2 ni ok la, kita menjadi gak. nanti dah lagi banyak prektis lagi la menjadi dan bila ko tengok balik gambar masa mula2 try panning, ko akan ketawa guling2.
    terima kasih sifu. nk kena byk study lg ni, exam dh dekat (formula drift) hehehe. tapi panning malam x khatam2 lg. rase nk hempas je camera huhuhu

  11. #11

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    Quote Originally Posted by eddie88 View Post
    terima kasih komen & pendapat yg awak bg. tapi cam mane nk setting bagi sharp & clarity lg. R.O.T tu ape??? (maaf tanye, sy bdk baru)
    sharpness pic bergantung pd skill shoot..shoot dlm format RAW..mcm2 leh edit.adjust kt picture control dslr.clarity adjust kt software..R.O.T adalah Rule Of Third..untuk keterangan lebih lanjut sila2kan la google..hehehehe

  12. #12

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    pandan indah
    Posts
    22

    Re: Drift (sy budak baru belajar panning)

    Quote Originally Posted by zidan's View Post
    sharpness pic bergantung pd skill shoot..shoot dlm format RAW..mcm2 leh edit.adjust kt picture control dslr.clarity adjust kt software..R.O.T adalah Rule Of Third..untuk keterangan lebih lanjut sila2kan la google..hehehehe
    ok baru faham... terima kasih sifu

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •