Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 25 of 25

Thread: lense aper nak guna ni.....??

  1. #16

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    Quote Originally Posted by red View Post
    thehehehe... tetiba aku terbayang m3 pakai sport rim kancil 14".


    ok saiful, kalau nak betul2 puas hati layan potret ni kita guna prime lens la. pasaipe orang layan prime ialah resolution lens ni tinggi, sesuai la dgn d700 yg ff tu. antara lens potret yg sesuai dgn orang yg mampu beli d700 ialah 85mm f1.4, 135mm f2 dan sebarang lensa single focal length antara keduanya.
    apa kes sikit jer......terus 300mm f2.8 vr ler.....gerenti cun potret....heehhehe...

    ok kalau serius sikit tapi bajet cuba tengok samyang 85 f1.4 , baru dalam rm1300 jer.

  2. #17

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    saya gi Kat YL pudu last saturday tu ,
    lens samyang 85 1.4 RM1100 ...
    dah pegang, rase nk bawak lari jeee ....
    hehehe ...

  3. #18

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    FF kalau nak layan potret 105mm ke atas ler paling terbaik. Paling syok layan manual fokus.

  4. #19

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    Aku tak pernah pakai FF ni, tapi kalau pun dah ada kat tangan agaknya lens pertama terbayang kat kepala aku adalah 28-300mm walaupun aku belum betul-betul kenal kat lens itu.

  5. #20

    Join Date
    May 2007
    Location
    Sungai Petani, Kuala Terengganu
    Posts
    346

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    Quote Originally Posted by saiful3337 View Post
    oooppp... saya saiful dr trg ... nak tanye otai kat sini kalau nak kalau nak shoot outdoor lense aper yg patut saya guna yek.. saya guna d700 skrg ni...
    saiful,
    pasal pakai d700 tu saya tolak tepi dulu.. sebab soalan pasal lensa apa yang nak guna kan? jawapan yang senang adalah saiful tanya diri nak shoot macam mana.. nak shoot landscape ker, potraiture ker, wedding ker? semua tu outdoor jugak.. pastu nak shoot close up ker, atau tidak... sebelum jawab lebih, minta saiful cerita dulu..

    tapi kalau all rounder, pakai 24-70 f2.8 adalah sangat sesuai.... 18-105 adalah lens yang agak ok tapi ianya lens DX, tidak sesuai dengan D700.. lens 50mm f1.8 adalah salah satu lens yang baik... murah tetapi mampu memberikan kualiti yang sangat baik..

  6. The Following User Like This Post:


  7. #21

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    eeepoh
    Posts
    395

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    oho..lense FF ni orang ada ada je mampu beli...gua nak beli FF ni mau makan puluhan tahun lagi kot...tak pun mampu mimpi je..lense nya sungguh mengeringkan poket kot..

    apa pun lau amek 85mm f1.4 memang ngancam...sebab aku dah ada..:P (Samyang) silalah guna untuk melihat keseksian bokehnya dan sila ambil Nikkor atau Sigma ye untuk tidak keletihan dibelakang hari nanti..

    sekian dari pengguna D90.....

  8. #22

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    Quote Originally Posted by reezluv View Post
    oho..lense FF ni orang ada ada je mampu beli...gua nak beli FF ni mau makan puluhan tahun lagi kot...tak pun mampu mimpi je..lense nya sungguh mengeringkan poket kot..

    apa pun lau amek 85mm f1.4 memang ngancam...sebab aku dah ada..:P (Samyang) silalah guna untuk melihat keseksian bokehnya dan sila ambil Nikkor atau Sigma ye untuk tidak keletihan dibelakang hari nanti..

    sekian dari pengguna D90.....
    tengah nk pahamkan ayat tuh.. elaborate sket.. huhu.. (kes dah terpengaruh ngan samyang le nih... ehehe.. )

  9. #23

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    samyang tak de af kut.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. #24

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    eeepoh
    Posts
    395

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    Quote Originally Posted by red View Post
    samyang tak de af kut.

    sila ambil Nikkor atau Sigma ye untuk tidak keletihan dibelakang hari nanti..

    itulah maksud ayat diatas...hahhaa..

  11. #25

    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Kemaman, Terengganu
    Posts
    8

    Re: lense aper nak guna ni.....??

    ok tima kasih kpd otai2 yg sggup bg advice.... kena pikir lu tgk badget camner...
    kalu x cukup leh mintak sikit srg... hu..hu...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •