Results 1 to 11 of 11

Thread: cara susun gambar dlm sticky album

  1. #1

    cara susun gambar dlm sticky album

    salam..

    ni masalah aku dari dulu iaitu nak cari kaedah menyusun gambar dlm sticky album yg paling mudah dan menjimatkan masa. contohnya bila kita dah cuci gambar dan nak susun dlm album, selalunya gambar potrait dan landscape akan bercampur dlm satu even. jadi ia tak nampak cantik bila gambar tu bercampur dalam satu page dan merugikan ruang. kadang2 ada gambar yg lebih dan perlu diletakkan dalam page even yg lain. selalunya aku ambil masa hampir 1jam nak susun 1 album..penat jgk laa. lagi haru biru bila ada gambar tertinggal atau terlompat satu page kosong. kena buang dan susun balik beb!!

    skrg ni aku buat mcm ni, katakan album yg ada 40 page. jadi aku buat 40 folder dlm pc, kemudian pilih gambar yg berkenan dan susun dalam folder tu siap2 ikut jenis orientation gambar yg kita nak atau susun ikut even mengikut page. bila dah siap cuci, boleh terus lekat je gambar tu tanpa perlu pikir2 lagi nk susun mcm mana..gambar pun tak membazir

    otai sekalian buat mcm mana yer??

  2. #2

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    buat cara dulu2la..main susun je..bila ade yg xsama itu yg jadi cantik..xdelah boring tgk susunan yg sama je

  3. #3

    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Taiping,Perak+ kepala batas. Penang
    Posts
    267

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    yang dahulu di dahulukan.. yang mana kemudian dikemudiankan.. janji ada penceritaannya..
    http://iqfaizal.blogspot.com/ takdak gambaq aweks..!

  4. #4

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    seremban
    Posts
    90

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    sokom stekment bro..
    newbiss dari Seremban

  5. #5

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,337

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    ambek je semua gambar landscape... hehe
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  6. #6

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,491

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    ambek je semua gambar landscape... hehe
    ekekeke.. teman ada jumpa soram photog wat ginim, tapi "kurang"lah sket kreativiti komponya walaupun gambar2 dia memang OK, reason dia memang sebab takmo pening susun dalam sticky... huhuhuhu

  7. #7

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,629

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    Aku punya cara senang jer, susun ikut orientation melintang dan menegak, pastuh bahagi ikut ader gambar pengantin dalam tuh atau gambar yang tiada pengantin dalamnya. Tapi yang paling penting susun ikut cerita.

  8. #8

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,337

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    ekekeke.. teman ada jumpa soram photog wat ginim, tapi "kurang"lah sket kreativiti komponya walaupun gambar2 dia memang OK, reason dia memang sebab takmo pening susun dalam sticky... huhuhuhu
    paling senang, quit weddims. ahahaha.. aman hidupku tanpa menyusun gambo...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  9. #9

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,629

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    paling senang, quit weddims. ahahaha.. aman hidupku tanpa menyusun gambo...
    Saloh tu, paling senang offer pakej dapat custom album ngan DVD jer.....

  10. #10

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    paling senang, quit weddims. ahahaha.. aman hidupku tanpa menyusun gambo...
    hehehe.. terbaik la akuss.. eh silap en.hanafi

  11. #11

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: cara susun gambar dlm sticky album

    Quote Originally Posted by unsight View Post
    Saloh tu, paling senang offer pakej dapat custom album ngan DVD jer.....
    err.. shoot n burn je..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •