Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 35

Thread: Praktica FX | Film Not Is Dead

  1. #16

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Admin: tolong tukar title. sbb terslh tulis tu.. sorry yek sepatutnya FILM IS NOT DEAD. maaf.

  2. #17

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Ipoh Old Town

    metering from d70.

  3. #18

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Alone
    Ipoh Railway Station

    yang ni aku lupa.. hentammetering / d70 nye metering.. hehe

  4. #19

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    I Am Straight
    Ipoh Railway Station

    kodak fresh 400

    terima kasih kepada yang sudi view thread ni.. kepada penggemar film yg lain, boleh lah komen apa yg perlu. forumers lain pun boleh komen jugak.

  5. #20

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    kalu nak main filem, guna ASA yg rendah aja seperti ASA 100 sebab ASA 400 dah ada grain sikit. selain dari tu, cuba print guna glossy paper. kalu guna grainy paper, timbul la grain tu.. expired film pun sama jugak

    tu serba sedikit apa yg saya ingat lerr sebab saya udah berbelas tahun tak pakai filem..

  6. #21

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    best nih sahabat

  7. #22

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kalu nak main filem, guna ASA yg rendah aja seperti ASA 100 sebab ASA 400 dah ada grain sikit. selain dari tu, cuba print guna glossy paper. kalu guna grainy paper, timbul la grain tu.. expired film pun sama jugak

    tu serba sedikit apa yg saya ingat lerr sebab saya udah berbelas tahun tak pakai filem..
    Yer ler........ Dah tu shoot outdoor siang-siang hari pulok tu. Membazir duit jer. Filem ASA400 tu kan mahal. Grain dia pun ada lebih sikit. Jadi filem ni lebih sesuai untuk night shoot atau indoor.

  8. #23

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    tunggu tuan presiden Aji Yusof tukau thread title eik..sabo..sabo...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  9. #24

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kalu nak main filem, guna ASA yg rendah aja seperti ASA 100 sebab ASA 400 dah ada grain sikit. selain dari tu, cuba print guna glossy paper. kalu guna grainy paper, timbul la grain tu.. expired film pun sama jugak

    tu serba sedikit apa yg saya ingat lerr sebab saya udah berbelas tahun tak pakai filem..
    oraite.. glossy paper yg mcm mane yek ? semua kedai print gambo ade ke?
    expired film best. walopon grainy n color dah lari, tapi murah. sesuai nak bereksperimen..

    Quote Originally Posted by Che Mat View Post
    best nih sahabat
    terima kasih sudi singgah ..

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Yer ler........ Dah tu shoot outdoor siang-siang hari pulok tu. Membazir duit jer. Filem ASA400 tu kan mahal. Grain dia pun ada lebih sikit. Jadi filem ni lebih sesuai untuk night shoot atau indoor.
    yep... grainy dari asa 400 mmg ketara kalau shoot outdoor. tapi nak buat mcm mane.. dekat market film asa 200 n 400 je yang banyak.. yang ni pun dah terload asa400. so nak tak nak kena habiskan. terima kasih sudi bagi infos.

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    tunggu tuan presiden Aji Yusof tukau thread title eik..sabo..sabo...
    hehehe.. oraiteee hanty..

  10. #25

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Ipoh Mali | Ipoh Railway Station
    Praktica FX + CZ 50mm f2.8 + Kodak Fresh
    *converted to BnW

  11. #26

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead


    kembali isi thread ni.

  12. #27

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Cantik gambar nih. Ada karektor.

    Saya pernah guna kamera brand Praktica tapi kalau tak silap model MTB (tahun 76 dulu). Yang shutter release button tu di depan body. Memang lain dan amat berbeza dengan kamera buatan jepun.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  13. #28

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Cantik gambar nih. Ada karektor.

    Saya pernah guna kamera brand Praktica tapi kalau tak silap model MTB (tahun 76 dulu). Yang shutter release button tu di depan body. Memang lain dan amat berbeza dengan kamera buatan jepun.
    terima kasih tuan.
    yaa sangat rare. shutter release kat depan. sangat ergonomic.. kiranya abam Pengukir Cahaya masih menyimpan saki baki barang praktica , dan berhajat nak jual boleh lah inform kat saya.

  14. #29

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Heh heh.... dah tak ada dah kamera tuh. Tapi kalau ada pun, tak akan let go. Sayang barang lama.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  15. #30

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Heh heh.... dah tak ada dah kamera tuh. Tapi kalau ada pun, tak akan let go. Sayang barang lama.
    hehe.. betol2.. nilai estetika tinggi.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •